Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Autocarele model 2024: mai mult confort, siguranță și eficiență

Ținând pasul cu ultimele tendințe în tehnologie și digitalizare, din 2024, toate autocarele MAN și Neoplan au la bază o nouă platformă electronică, ce încorporează o paletă generoasă de echipamente și sisteme de siguranță, în conformitate cu regulamentul GSR, obligatoriu din iulie a.c. În plus, vehiculele dispun de un nou post de conducere, cu volan multifuncțional, sistem de operare MAN SmartSelect, ecran de 12 inch pentru computerul de bord și sistem infotainment cu ecran de 7 inch, preluate de la camioanele seriei TGX. Noul motor MAN D26 oferă acum mai multă putere, mai mult cuplu, dar și un consum de motorină cu 2,5% mai mic. Sistemul EfficientCruise3 este mai bine adaptat rutelor interurbane, iar atunci când se circulă cu viteză, caroseria coboară, pentru o aerodinamică îmbunătățită. Toate acestea au putut fi testate cu ocazia unui eveniment special organizat de MAN Truck & Bus în Austria, lângă Salzburg, la începutul lui iulie.

MAN Truck & Bus și-a reînnoit în ultimii ani întreaga gamă de autobuze și autocare, începând cu Neoplan Tourliner, în 2016, și continuând cu MAN Lion’s Coach, în 2017, Lion’s City, în 2018, Lion’s City E, 2019, și Lion’s Intercity LE, în 2021. Ca urmare însă a noilor specificații tehnice impuse de legislația europeană – Regulamentul 2144/2019, care a intrat în vigoare de la 1 iulie a.c. și este cunoscut sub denumirea „Regulamentul general de siguranță rutieră” (GSR) – se impunea un upgrade al platformei electronice, pentru a permite integrarea eficientă a noilor sisteme. Astfel, începând cu modelele 2024, autobuzele și autocarele MAN și Neoplan beneficiază de o noua platformă electrică și electronică, bazată pe matricea tehnologică dezvoltată recent pentru camioanele MAN și care a fost adaptată acum nevoilor specifice vehiculelor electrice de transport pasageri.

Unitatea centrală de control a sistemului (KIBES32 – Power Train Manager) a fost înlocuită acum cu Central Vehicle Manager (CVM), care oferă o putere dublă de calcul, ceea ce accelerează semnificativ toate procesele de calcul de la bord, oferind în același timp funcționalități extinse. Prin urmare, nu este doar unitatea centrală de control a trenului de rulare, ci și punctul central pentru toate unitățile de control din vehicul. În aceste condiții, unele dintre unitățile de control anterioare au fost omise și integrate în mod funcțional în CVM. Nodurile multiplex anterioare din sistemul controlat CAN au fost, de asemenea, înlocuite cu module extinse de intrare/ieșire (EIO) mai puternice și toate celelalte unități de control pentru sisteme individuale, cum ar fi ușile și sistemul de aer condiționat, de exemplu, au fost înlocuite cu componente noi, mai puternice. Toate funcțiile telematice și de diagnosticare anterioare au fost păstrate și îmbunătățite prin actualizări over-the-air, iar calitatea datelor pentru toate sistemele de bord a fost îmbunătățită.

Post de conducere digitalizat, cu MAN SmartSelect

Noul post de conducere digitalizat este disponibil pentru toate modelele MAN și Neoplan. În special în cazul versiunilor de autocar, care au primit sistemul de operare inovator SmartSelect, noile cabine oferă un spațiu de muncă reproiectat complet, îndeplinind cele mai înalte standarde ergonomice. Forma de bază a consolei centrale, orientate către șofer, a fost păstrată, însă permite mai mult spațiu de mișcare. SmartSelect – poziționată în mod ideal la îndemâna șoferului în mijlocul consolei – are un nou suport pentru încheietura mâinii cu funcție de stabilizare. Butoanele pentru deschiderea ușii și a clapetelor și comutatorul luminilor de avarie sunt poziționate central, chiar deasupra acesteia. Puțin mai sus, există șase butoane noi, programabile, de acces direct, plus noul centru de control al climatizării. Toate butoanele au design nou, funcționează la o singură apăsare și oferă confirmare vizuală prin intermediul unei lumini LED.

Noul ecran digital color al computerului de bord are diagonală de 12 inch și o zonă centrală de afișare dublă ca suprafață în comparație cu versiunea anterioară. Luminozitatea afișajului clar, cu rezoluție HD, poate fi ajustată individual, asigurând transfer vizual optim de informații.

Ecranul oferă pictograme mari, în aspect 3D, și diferite informații pot fi afișate în paralel și percepute optim de către șofer.

Unitatea de control inteligentă SmartSelect cuprinde trei elemente principale: un inel inferior mai mare, care este folosit pentru a naviga la nivelul meniului, un buton de comandă rotativ mai mic, poziționat deasupra, care poate fi folosit pentru a selecta meniuri și funcții individuale, și un touch-pad superior, care permite introducerea de caractere alfanumerice pentru funcții precum navigarea. Pentru o vizibilitate mai bună pe timp de noapte, ambele inele sunt iluminate.

Noul sistem de infotainment MMC Advanced este standard pentru autocarele MAN și Neoplan și este oferit ca opțiune pentru MAN Lion’s Intercity. Sistemul este operat de SmartSelect în combinație cu un monitor de 7 inch. Operarea este posibilă alternativ folosind volanul multifuncțional, sistemul de control vocal brevetat MAN sau un panou de control cu cheie în autobuzele și autocarele interurbane fără MMC cu sistem de navigație. Centrul de notificare integrat și personalizabil afișează în mod convenabil informațiile de bază relevante actuale, cum ar fi apelurile primite, mesajele text, posturile de radio, redarea media și informațiile despre trafic în partea de jos a afișajului. Toate funcțiile pot fi operate în modul șofer și numai conținutul relevant în modul pasager. Și se asigură compatibilitate cu toate interfețele obișnuite (Bluetooth, USB-C, AUX, SD, Wi-Fi pentru Wireless Apple CarPlay, Mirror Link, Android Auto) și pregătire pentru aplicațiile MAN ulterioare și alte aplicații online. Noua filă Punct de interes (POI) din meniu este foarte relevantă, pentru că șoferii pot găsi acum cea mai apropiată benzinărie, cel mai apropiat punct de service și multe altele cu un singur clic. Până la două telefoane mobile pot fi asociate prin Bluetooth, iar conținutul vizual este transmis pe monitoare de 15 sau 19 inch (opțional și prin monitoare HD moderne de 21 inch).

Sistemului de climă este ușor de folosit, intuitiv, similar celor din autoturisme, cu mențiunea că include funcțiile specifice pentru autobuze și autocare: pre-încălzitor, comandă separată pentru cabina șoferului și compartimentul pasagerilor (tri-zonal chiar, în cazul autocarelor etajate).

MAN OptiView și pachet complet de siguranță

Sistemul MAN OptiView, cu camere video în locul oglinzilor retrovizoare convenționale, se potrivește perfect cu noua platformă digitală a autocarelor MAN și Neoplan. Lansat în urmă cu șase ani la IAA Hanovra, sistemul și-a dovedit utilitatea, ajungând să fie preferat de foarte mulți șoferi. Folosind două camere pe fiecare parte, sistemul digital proiectează zonele laterale și din spate ale autobuzului pe monitoarele interioare, la rezoluție înaltă, contrastul și luminozitatea fiind optimizate continuu grație unui software performant. Suprafețele acoperite sunt mai mari decât în cazul oglinzilor exterioare convenționale, astfel că se pot vedea și anterioarele puncte „moarte”.

Dintre sistemele de siguranță performante care echipează autocarele MAN și Neoplan model 2024 amintim sistemul de asistență la viraj cu suport radar (cu un unghi de acoperire de 180O), MAN AttentionGuard (obligatoriu conform GSR), cruise-control adaptiv (ACC), sistemul de avertizare în caz de coliziune iminentă cu pietoni (la viteze de până la 10 km/oră), sistemul de recunoaștere a semnelor de circulație, asistența la încălcarea benzilor de circulație (LDW) și la frânarea în caz de urgență (EBA), sistemul de control al suspensiei pneumatice (VASC), precum și sistemul de monitorizare a presiunii din pneuri. În plus, direcția MAN ComfortSteering este disponibilă din 2022; aceasta poate fi combinată și cu sistemul de asistență la revenirea pe bandă (LRA). De precizat că sistemul EBA este inclus în echiparea de bază a tuturor autocarelor MAN și Neoplan, iar versiunea EBA+, cu detecție pentru pietoni, este opțională.

Ca noutate, sistemul MAN SafeStop Assist pentru situații de urgență este disponibil din iulie ca echipare opțională. Acesta detectează atunci când șoferul nu mai este capabil să controleze activ autobuzul din cauza inconștienței sau a unor evenimente similare. Într-o astfel de situație, MAN SafeStop Assist poate frâna autovehiculul până la oprirea în mod automat și controlat, în limitele sistemului. Concret, dacă MAN SafeStop Assist nu „simte” mâinile șoferului pe volan în mod activ, sistemul avertizează vizual și sonor la fiecare 15 secunde șoferul somându-l să preia comanda, iar dacă șoferul tot nu reacționează, autobuzul este frânat până la oprire, pe propria bandă de mers, concomitent fiind activate luminile de avarie, pentru avertizarea celorlalți utilizatori ai drumului. Imediat după oprirea autovehiculului, MAN SafeStop Assist trece sistemul în modul neutru, cuplează automat frâna de parcare electronică, deblochează ușile și aprinde luminile interioare.

Un nou sistem pentru autobuze și autocare este funcția de asistență pentru faza lungă, care analizează vehiculele care se apropie prin intermediul noii camere frontale. Datorită calității înalte a sistemului de diferențiere a utilizatorilor drumului, este posibil să se detecteze în mod fiabil bicicliștii doar cu o sursă mică de lumină. Sistemul este activat prin intermediul brațului de ridicare stânga.

Pentru a putea monitoriza atâția parametri de jur împrejurul vehiculului sunt folosite aparate radar cu rază scurtă și lungă (având unghiuri de acoperire de 150 și respectiv de 100O), o cameră video cu rezoluție crescută și unghi de acoperire de 150O, amplasată în spatele parbrizului, precum și numeroși senzori.

MAN EfficientCruise: consum optimizat în total cu 3,5%

Modelele 2024 dispun de un tren de rulare nou, motorul MAN D26, de 12,4 l, oferind acum mai multă putere (+10 CP), mai mult cuplu (+50 Nm) și un consum redus de combustibil (-2,5%). Dezvoltarea actuală a D26 se bazează în esență pe un număr mare de măsurători interne ale motorului, care duc la o creștere a eficienței. Acestea includ turbocompresoare modificate (trepte de joasă și înaltă presiune), o pompă de lichid de răcire cu control variabil, în funcție de necesitate, pistoane modificate și multe alte detalii individuale îmbunătățite.

Versiunea de start este reprezentată de propulsorul de 440 CP, având cuplu motor maxim de 2.250 Nm, atins pe o plajă de la 930 la 1.350 rpm, în timp ce varianta intermediară de motorizare dezvoltă 480 CP și cuplu motor maxim de 2.450 Nm. Ambele sunt oferite în tandem cu transmisie MAN TipMatic sau ZF Ecolife Coach2.

Vârful de gamă este propulsorul de 520 CP/2.650 Nm, care echipează standard autocarul etajat Neoplan Skyliner și opțional celelalte modele cu trei axe. Acesta vine în tandem doar cu transmisia MAN TipMatic, cu 12 trepte. Toate motoarele MAN sunt compatibile cu biocombustibili și HVO, acesta din urmă fiind acceptat acum în Germania chiar și în procent de 100%. Nivelul exterior de zgomot este de doar 78 dB(A).

De menționat programul de schimbare a treptelor de viteză EfficientCruise 3 cu funcții topografice îmbunătățite, disponibil opțional și exclusiv pentru toate autocarele MAN și Neoplan. Principiul de bază al sistemului a rămas în mare parte neschimbat: de la o viteză de 30 km/h, MAN EfficientCruise înregistrează continuu traseul drumului cu ajutorul datelor tridimensionale ale hărții rutiere GPS, care includ acum mai multe drumuri decât înainte. Acest lucru are loc atât la conducerea fără asistenți, cât și în modul de control al vitezei de croazieră. Odată cu cea de-a treia generație a acestui program inteligent, bazat pe GPS, consumul de combustibil este redus suplimentar cu până la 1% în comparație cu sistemul anterior. Pe lângă topografia traseului, MAN EfficientCruise ia în considerare și parametrii de infrastructură precum accidente, ieșiri sau sensuri giratorii, pe o distanță de până la 3 km în față. Pe baza acestor informații, sistemul determină automat cel mai eficient stil de condus în raport cu viteza, situația traficului și strategia de schimbare a vitezelor.

O caracteristică deosebită a sistemului este comunicarea permanentă cu șoferul și oferirea de recomandări pentru o conducere eficientă (de exemplu, „Luați piciorul de pe accelerație”). Dacă șoferul reacționează conform informațiilor, pot fi realizate economii suplimentare de energie.

Autocarele electrice vor fi disponibile în curând

Pentru 2025/2026, MAN Truck & Bus anunță lansarea unei platforme electrice și a unei noi generații de baterii, adaptate transporturilor pe distanțe medii, precum și a unei stații de încărcare având capacitatea de 375 kW. De asemenea, va fi lansată și prima generație de autocare electrice, dezvoltări ulterioare fiind planificate până în 2030.

Reprezentanții constructorului german au declarat că nu este în plan dezvoltarea unui autobuz cu motor cu ardere internă pe hidrogen, pentru că tehnologia este foarte scumpă, iar cota de piață pentru acest tip de vehicule este redusă, fără perspective prea mari de creștere. În același timp, tehnologia bateriilor devine tot mai performantă, astfel că în doar câțiva ani vom vedea autobuze cu autonomie de 800-900 km. Desigur, este necesară dezvoltarea rețelei de stații de încărcare de mare putere pentru vehiculele de transport pasageri, care nu poate fi aceeași cu cea a camioanelor electrice (în special de-a lungul autostrăzilor).

Pe lângă dezvoltarea tehnologică fără precedent, nu trebuie scăpată din vedere criza acută de șoferi profesioniști, au atras atenția reprezentanții MAN Truck&Bus. Este nevoie de nu mai puțin de 80.000 de șoferi de autobuz și autocar în toată Europa, iar fără aceștia volumele de business vor scădea și nu vor mai putea fi atinse obiectivele de mediu.

Modele reprezentative pentru segmentele lor de piață

Cu ocazia evenimentului, au putut fi testate modelele Neoplan Tourliner L, de 14 m lungime, MAN Lion’s Coach, două axe și 12 m lungime, precum și un autobuz electric Lion’s City 12 E LE, configurat pentru curse urbane și suburbane, similar modelului care a participat în mai, la Praga, la testele pentru desemnarea Autobuzului Anului 2025.

Tourliner L a fost configurat într-o variantă VIP, cu 35 de scaune PremiumLine și versiunea intermediară de motorizare (480 CP), cu transmisie MAN TipMatic. Sistemul OptiView cu camere video în locul oglinzilor retrovizoare, Birdview 360O și un pachet complet de sisteme de siguranță fac din călătoria cu Tourliner o adevărată plăcere pentru pasageri și pentru șofer deopotrivă.

Și pentru Lion’s Coach s-a ales același motor MAN de 480 CP, sistemul de camere OptiView (fără Birdview 360) și o configurație standard cu 44 de locuri. Acesta este autocarul tipic pentru un mix de aplicații, oferind un raport optim calitate-preț, fără a face compromisuri la confort.

Lion’s City 12 E LE este propulsat de motorul electric MAN, amplasat central deasupra axei spate, care dezvoltă o putere continuă de 160 kW, cu un vârf de putere de 240 kW și un cuplu motor maxim de 2.100 Nm. Special pentru autobuzul urban, vehiculul a fost prevăzut cu sistem de asistență la viraj cu avertizare sonoră, sistem OptiView plus Corner Eye și asistență la coliziune frontală, pe lângă celelalte sisteme devenite deja obișnuite în transportul de pasageri.

Articole similare

Ad