Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Volumul schimburilor comerciale a atins maximul din ultimii 7 ani

Potrivit datelor inregistrate pe platforma Transporeon si analizate de Capgemini Consulting, dupa o recuperare observata la inceput de an, capacitatea de transport disponibila a scazut din nou incepand cu martie. Per total, in T1 2018, capacitatea de transport a crescut cu 53,3% fata de trimestrul anterior, cu un maxim in februarie, dar a scazut cu 2,4%, comparativ cu perioada similara a anului precedent.
Anul a inceput cu cel mai mare indice de capacitate si cu cel mai mic pret din ultimele 12 luni. Chiar se observa in ultimii ani o tendinta recurenta potrivit careia primele doua luni ale anului indica cel mai mare indice de capacitate al anului, dar preturi mai mici.
 

Tarifele au scazut in T1 2018 cu 14,7% fata de trimestrul IV 2017, dar au crescut comparativ cu T1 2017, cu 7,1%. Tarifele au fluctuat, cu o tendinta de scadere, in ianuarie, contractarea fiind de 9,3% fata de decembrie 2017. In schimb, in martie pretul a crescut din nou, cu 7%.
In primul trimestru, diferenta dintre cel mai mare si cel mai mic pret oferit per comanda de transport a crescut cu 22%, aspect similar cu primele trimestre ale anilor anteriori.
Exista o corelatie pozitiva intre indicele diesel si indicele de pret, relevand in mod clar impactul pretului motorinei asupra costurilor de transport si, in consecinta, asupra tarifelor. In T1
s-a inregistrat o crestere de 3% a indicelui diesel, atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si cu perioada similara a anului trecut.
Volumul comertului este un factor reprezentativ pentru cererea si pretul de transport. In primul trimestru al lui 2018, volumul comertului in Europa a crescut cu 18,3% (pana la 2.408 de miliarde de euro), fata de ultimul trimestru din 2017 (2.035 de miliarde de euro), fiind cea mai mare crestere din T4 2011 incoace. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, volumul inregistrat in T1 2018 este cu 7,7% mai mare.
Conditiile generale economice se aplica majoritatii industriilor, insa tendintele pot fi mai puternice sau mai slabe in functie de industrie. Analiza indicilor de pret arata in primul trimestru o scadere in toate industriile. Se constata o scadere semnificativa in industria papetariei, de aproape 16% fata de trimestrul trecut, dupa ce la incheierea anului se inregistra cel mai mare indice. De asemenea, preturile din industria materialelor de constructii s-au contractat, ca si cele din industria lemnului, care au scazut cu 9,6%.

Articole similare

Ad