Indicele costurilor de depozitare în principalele zone ale lumii
Costurile de depozitare au crescut în al doilea trimestru din 2024 în întreaga lume, cel mai mult în Asia de Nord-Est, impulsionate de creșterea din Japonia, urmată de America de Nord, cu 4%. În Europa creșterea a fost de 1,3%, pe măsură ce cererea continuă să scadă și inflația este sub control, așa cum reiesedintr-un studiu recent Ti Insight. Iar până la final de an se așteaptă o stabilizare a costurilor în Europa și o creștere moderată în America de Nord.
Ratele de neocupare continuă să crească și ele la nivel global și comerțul și cererea se redresează, mai ales în Europa și America de Nord, în timp ce China rămâne în urmă din cauza consumului slab.
Indicele Ti utilizează informații despre chiria depozitelor și costurile cu forța de muncă și cu energia pentru a determina nivelul actual al costurilor totale de depozitare și pentru a estima direcția viitoare.
Conform acestuia, costurile au avut o tendință generală de creștere începând cu primul trimestru din 2022.
Atât America de Nord, cât și Asia de Nord-Est au înregistrat o creștere mai rapidă față de perioada similară din 2023 în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu primul. Costurile mai mari din America de Nord au fost determinate în principal de creșterea chiriilor din SUA, din cauza ofertei limitate pe anumite piețe de bază. Deci, subliniază Ti, deși creșterea anuală a costurilor din economiile occidentale a fost mai lentă decât în trimestrele anterioare, spațiile neocupate sunt încă puține în comparație cu mediile istorice pe multe piețe și de aceea costurile rămân ridicate.
În a doua jumătate a lui 2024 costurile se estimează că vor crește atât în Europa, cât și în America de Nord, într-un ritm mai rapid, deoarece nu se finalizează construcția multor depozite, deci rata de neocupare scade și cererea se redresează. Iar în Asia de Nord-Est, în ciuda creșterii costurilor în al doilea trimestru 2024, se așteaptă ca ele să rămână în mare parte constante sau se vadă creșteri minime, deoarece oferta de spații este mare.
În 2025 în Europa se preconizează schimbări minime ale costurilor și în America de Nord ele ar continua să crească, deși într-un ritm mult mai lent decât în anii precedenți.