Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Convențiile și cursele ocazionale, motorul creșterii la intern

Segmentul curselor ocazionale și transportul de convenție au mers foarte bine în 2023, continuându-și traiectoria ascendentă din ultimii ani. Operatorul sibian Crăciun Trade a dezvoltat cu succes ambele linii de business, iar în prezent deține o flotă de peste 200 de vehicule, două autobaze și un service propriu în Turnu Roșu, lângă Sibiu. Calitatea serviciului și respectarea promisiunii față de clienți sunt esențiale, apreciază administratorul Vasile Crăciun, fiind poate chiar mai importante decât oferirea celui mai mic preț. Desigur, costul de operare trebuie întotdeauna monitorizat atent, pentru că fiecare mică economie contează. Și încă o dată se dovedește faptul că o flotă nouă de vehicule este întotdeauna mai rentabilă decât mașinile vechi și ieftine care încă se importă masiv în România.

Operatorul Crăciun Trade, din Sibiu, are o istorie de aproape 20 de ani în transporturile de pasageri din România, cursele ocazionale și cele de convenție fiind încă de la început principalele linii de business ale companiei. În cazul transportului turistic, 90% dintre curse sunt efectuate în țară, cererile fiind variate, de la excursii școlare, pelerinaje, deplasări sportive, până la contracte prin agenții de turism și altele. Tarifele sunt mai bune decât în cazul curselor regulate, însă activitatea este sezonieră (din martie-aprilie până în noiembrie). Pentru deplasările în străinătate se lucrează în special cu clienți stabili, fie că este vorba de agenții partenere pentru curse charter, fie de asociații sau cluburi sportive.

Convențiile, pe de altă parte, au caracter permanent și se dezvoltă într-un ritm susținut, pe măsură ce forța de muncă este adusă la fabricile și depozitele din apropierea marilor orașe de la distanțe tot mai mari. Este adevărat că mulți beneficiari pun în continuare presiune pe preț, însă încasările stabile, garantate prin contract, îi fac pe mulți operatori să accepte să lucreze cu o marjă de profit minimă. Iar din volume vine și câștigul.

Crăciun Trade investește permanent în flota de vehicule, care special pentru convenții este foarte variată, de la microbuze la autobuze de capacitate medie și mare. Numai în 2024 au fost achiziționate 25 de microbuze noi.

Compania are parteneri stabili și pe convenții, cele mai vechi colaborări având mai bine de 15 ani. Aceștia conferă siguranță business-ului, dar reprezintă în același timp și o carte de vizită valoroasă în negocierea noilor contracte, pentru că tot mai mult contează siguranța și garanția calității serviciului bine prestat. Pe lângă autobaza din Sibiu, administratorul Vasile Crăciun a decis în urmă cu trei ani deschiderea unui punct de lucru suplimentar la Brașov, unde a relocat 38 de vehicule, având capacitate de la 20 la 60 de locuri, care deservesc cursele regulate speciale pentru parcul industrial de lângă oraș.

Prețul pe kilometru este renegociat periodic, în funcție și de fluctuația principalelor elemente de cost. Trebuie totuși să rămâi în piață, deoarece concurența este puternică și întotdeauna există și alte oferte mai mici, a arătat Vasile Crăciun. Nu mai este însă totul doar despre preț, iar firmele mari, recunoscute pentru seriozitate și servicii de calitate, au un avantaj din acest punct de vedere. „Trebuie să existe înțelegere între părți și, chiar dacă nu avem în contracte stipulate clauze ferme de indexare a prețului pe kilometru, acest lucru nu ne-a oprit să majorăm tarifele atunci când situația a impus-o. Până la urmă, scumpirea motorinei, a asigurărilor sau creșterea salariului minim sunt realități cu care și partenerii noștri se confruntă. Fără un preț decent pentru serviciile prestate nu rămâne loc de dezvoltare, de investiții în mașini noi, și atunci devii vulnerabil la fluctuațiile pieței. Pe de altă parte, pretențiile clienților au crescut mult în ultimii ani chiar și la cursele de transport de angajați.”

Optimizarea curselor, cheia eficienței

Pe lângă transporturile de angajați, operatorul sibian are încheiate contracte și cu diferite școli din județ, costul transportului elevilor fiind acoperit în acest caz de primării. Se lucrează cu mai multe autobuze concomitent pentru orele de plecare și de sosire de la școală, astfel încât să poată fi transportați toți elevii la timp, iar utilizarea mașinilor din flotă este optimizată, prin mutarea lor de pe convenții pe cursele de elevi și invers. „La început șoferii nu au fost atât de încântați de sistemul de lucru, dar au înțeles că aceasta este singura variantă pentru a avea un business eficient. Evident, nu pentru toate mașinile reușim să avem un program atât de optimizat, dar măcar cele care au trasee în oraș se bucură de mai mare flexibilitate. În plus, încercăm să nu refuzăm pe nimeni, pentru că și acest lucru contribuie la renumele bun pe piață.”

Pentru a fi cât mai eficient în privința costurilor de operare, Crăciun Trade a optat pentru instalarea de stații proprii de alimentare cu carburant în ambele autobaze – Sibiu și Brașov – precum și în alte două puncte cheie de pe traseu. Consumul lunar de motorină pe intern depășește 80 de tone, iar comparativ cu alimentarea la pompă, beneficiul este important.

Asigurările s-au scumpit foarte mult în ultimul an, iar acest lucru se simte cel mai mult în cazul mașinilor noi, care nu beneficiază de clasă de bonus. „Am văzut că acum se practică introducerea franșizei la toate polițele de asigurare, pentru a menține prețul la un nivel cât de cât mai acceptabil. Le-am explicat și șoferilor să fie mai atenți și dacă vedem că au în continuare abateri repetitive atunci le imputăm franșiza în caz de accident din culpă. Încercăm să fim totuși înțelegători, depinde și de circumstanțe.”

Flotă înnoită periodic, pentru a avea costuri reduse de întreținere

Flota operatorului sibian depășește în prezent 210 vehicule (90% Mercedes-Benz și Setra), de capacități diferite. Înnoirea se face periodic, pentru a menține atât un anumit standard de călătorie, cât și un cost de întreținere rezonabil. Dacă în cazul autobuzelor de capacitate mare se optează de regulă pentru vehicule rulate, având câțiva ani vechime, la gama medie și mică se cumpără mereu unități noi, pentru avantajul produsului nou la negociere, dar și pentru a beneficia de garanție. Altfel, dacă apar probleme, în special pe cursele externe costurile cu tractarea și reparația pot fi foarte mari.

Aproximativ 40 de unități din flotă sunt microbuze de 8+1 locuri, folosite atât pentru cursele de convenție care necesită o capacitate mai mică de transport, cât și pentru închiriere, pentru călătorii interne și internaționale. „Se practică tot mai mult închirierea de mașini tip minibus pentru vacanțe și deja avem clienți care ne caută în fiecare an. Oferim vehicule noi, Mercedes-Benz Vito, foarte bine echipate, iar reacțiile sunt pozitive. Vom dezvolta acest serviciu și pe viitor”, a explicat Vasile Crăciun.

Un alt motiv pentru care a crescut flota de 8+1 este criza de șoferi profesioniști. Cum vehiculele cu mai puțin de nouă locuri pentru pasageri pot fi conduse și de șoferi având permis categoria B, administratorul Crăciun Trade a recurs la această soluție pentru transportul grupurilor mai mici, păstrând conducătorii auto profesioniști pentru microbuzele mai mari și pentru autobuze. „În ciuda salariilor foarte bune pe care le primesc, unii dintre șoferi sunt mereu în căutare de oferte mai avantajoase și sunt în stare să plece și pentru 100 de lei primiți în plus în altă parte, chiar dacă poate ulterior se întorc. Avem însă și șoferi stabili, care sunt alături de noi de la început și pe care ne bazăm. Ei primesc cele mai bune curse și au întâietate la mașinile nou achiziționate. Feedback-ul pasagerilor este, de asemenea, important în distribuirea sarcinilor de lucru.”

Cu excepția vehiculelor aflate în garanție, reviziile și reparațiile se fac în service-ul propriu din Turnu Roșu, județul Sibiu, unde funcționează șase linii de lucru în paralel. Se execută orice tip de intervenție, inclusiv tinichigerie-vopsitorie, iar forța de muncă deficitară a fost suplimentată cu muncitori din Sri Lanka, aduși prin intermediul unei firme de recrutare. „Spre deosebire de români, străinii sunt dispuși să lucreze oricând este o urgență, desigur, contra cost. Sunt pricepuți și intenționăm să mai aducem și alții în perioada următoare, peste cei șase pe care îi avem deja. Le-am construit un spațiu special de cazare, întrucât contractele de muncă sunt încheiate pe doi ani și dorim să le oferim condiții decente de trai”, a explicat administratorul Crăciun Trade.

Planurile de viitor includ menținerea acelorași linii de business – transport ocazional și convenții – dar se cercetează mereu noi oportunități de dezvoltare și, în funcție de cum vor evolua lucrurile la transportul interjudețean, nu este exclus să fie abordată pe viitor și această linie de business.

Articole similare

Ad