Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Traficul între Barcelona și Constanța s-ar putea dubla în 2024, până la 20.000 TEU

Portul Barcelona s-a numărat printre participanții la conferința Black and Caspian Sea Ports & Logistics 2024, desfășurată la Constanța, deoarece, deși Marea Neagră și țările estice care au avut reprezentanți la eveniment sunt departe de Spania, zona aceasta este extrem de importantă din punct de vedere geostrategic, iar situația de aici influențează traficul din Orientul Îndepărtat. În plus, aceste țări sunt destul de puțin cunoscute de operatorii din Portul Barcelona și de aceea este esențial să se stabilească noi contacte cu firme din regiune.

Cu alte cuvinte, așa cum a declarat pentru revista Tranzit Lluís París, șeful diviziilor Automotive, RORO, SSS și Bulk Division din cadrul Portului Barcelona, „intenția noastră principală, atunci când am decis să participăm la eveniment, a fost să descoperim noi piețe și să înțelegem cum este organizată activitatea logistică în zonă”.

Pe de altă parte, recenta criză din Marea Roșie a transformat Barcelona într-un important port de transbordare pentru traficul din Orientul Îndepărtat cu destinație Mediterana de Est sau Marea Neagră, drept pentru care se estimează că traficul de containere spre/dinspre Constanța se va dubla în 2024 față de 2023. „În aceste condiții, este întotdeauna bine să cunoști porturile partenere.”

Trafic constant de autovehicule, dar și de cereale

Constanța și Barcelona sunt în prezent legate de un trafic constant de mașini noi: exporturile Dacia care sosesc la Barcelona atât pentru import local, cât și pentru transbordare în vederea distribuției către alte porturi. În plus, ambele porturi participă împreună la proiectul Pionners, o inițiativă a UE centrată pe sustenabilitatea porturilor, și se concentrează asupra decarbonizării, digitalizării și transportului multimodal.

Între cele două porturi există de mulți ani un trafic bine stabilit. Din 2019 până în 2020, volumul de containere s-a dublat de la 4.500 la 10.000 TEU/an și apoi a rămas stabil. Iar în 2024 Barcelona beneficiază din plin de criza din Marea Roșie, deoarece acum ajung aici, prin Mediterana, vase care înainte ajungeau în Pireu. Deci numărul de transbordări a crescut și pentru containere, și pentru autovehicule, și se preconizează că se va ajunge la 20.000 TEU pe relația cu Portul Constanța.

În afară de autoturisme, importante pentru cele două porturi sunt cerealele din România. Portul Barcelona are un import stabil de aproximativ 100.000 t de porumb, în timp ce cantitățile de grâul diferă mult de la un an la altul, în funcție de piețe, fiind cuprinse între 0 și 250.000 t.

Principalele conexiuni regulate sunt Neptune Lines, care oferă lunar 3-4 servicii de transport de autovehicule, și serviciul săptămânal de containere operat de Arkas/Hapag Lloyd, care leagă multe porturi estice de Barcelona, Tanger Med și Casablanca.

În cazul Portului Barcelona traficul de containere de import/export în relație cu Constanța vizează mai ales industria auto, inclusiv piese și anvelope, la care se adaugă produse din lemn (mobilă și lemn brut) și din oțel.

Anual vin de la Constanța aproximativ 20.000 de mașini Dacia

Volumele de import în Portul Barcelona din Constanța sunt de trei ori mai mari decât cele de export.

Numărul de mașini Dacia transportate spre Barcelona crește încet, dar constant, deoarece producătorul român intră puternic pe piața spaniolă cu modele noi și competitive, apreciază Lluís París. Iar din Barcelona autovehiculele se distribuie, de obicei rutier, spre majoritatea orașelor din nordul Spaniei.

Mai exact, în prezent de la Constanța se primesc aproximativ 20.000 de mașini Dacia, dintre care 50% sunt destinate pieței spaniole și 50% sunt reîncărcate pe nave și pleacă spre alte porturi spaniole, dar și portugheze și marocane. Pe de altă parte, din Barcelona spre Constanța se livrează aproximativ 3.500 de mașini/an, mai ales din grupul Renault-Dacia-Mitsubishi.

Barcelona, principala poartă de acces în Europa de Sud

Portul Barcelona este primul din Spania din punct de vedere al valorii bunurilor – nu cel mai mare ca volume de marfă sau ca număr de TEU – și tocmai pentru că este vorba de mărfuri scumpe caută să fie cât mai aproape de clienți. În același timp, este primul port din Europa și al patrulea din lume pentru croaziere, este responsabil pentru 25% din schimburile comerciale maritime ale Spaniei și este un hub automotive important, cu grad înalt de specializare în ceea ce privește mașinile electrice. O fabrică Nissan, de exemplu, este localizată chiar în port, ceea ce a pus baze solide pentru colaborarea cu producători din Asia și a dus la crearea a numeroase locuri de muncă.

Date fiind toate aceste caracteristici, Barcelona este poarta principală de acces în Europa de Sud. Dar nu numai locația sa e foarte bună, așa cum subliniază Lluís París, ci și tot ce s-a realizat aici în materie de infrastructură și conexiuni feroviare cu alte zone din țară și din afara ei.

Un port specializat în mărfuri cu valoare mare

Aici se află clustere globale pentru îmbrăcăminte, alimente, industria auto, produse chimice și electronice, iar reprezentanții portului se întâlnesc periodic cu firme din aceste domenii pentru a vedea cum le poate sprijini mai bine în operațiunile de-a lungul lanțului logistic.

Portul include o zonă dedicată vehiculelor (două terminale), containerelor (două terminale), lichidelor vrac (10 terminale), bunurilor uscate (șapte terminale), croazierelor (opt terminale) și liniilor maritime pe distanțe scurte, alături de spații logistice. Deci fiecare client poate găsi aici o soluție pentru produsele sale și există și concesiuni pentru firme private, care să aibă activitate în port. În plus, în Barcelona se află primul terminal semiautomat din Mediterana, dezvoltat de o companie chineză.

Ca și Constanța, Portul Barcelona este destul de în oraș și a crescut construind pe apă, iar acum se realizează o nouă bază în sud, unde se va muta activitatea industrială.

Aici sunt de fapt patru porturi într-unul singur: cel comercial, cu un trafic total de 64 de milioane de tone, 3.300.000 TEU (1.900.000 TEU în zona din jurul portului și 1.400.000 TEU transbordate), 13.000.000 t de lichide, 4.800.000 t de mărfuri uscate, 790.000 de vehicule și 5,3 milioane de pasageri, Port Vell, pentru activități nautice și de agrement și pentru repararea și întreținerea iahturilor mari, Portul Logistic, de 239 ha destinate activităților logistice și 1.000.000 m2 de depozite, și „portul de dincolo de ziduri”, adică terminalele intermodale din jurul portului Barcelona.

Pentru ca portul să fie cu adevărat un hub, a trebuit creată o rețea de feedere și un sistem Ro-Ro, dar și conexiuni feroviare, existând 85 de trenuri naționale săptămânale și cinci trenuri săptămânale cu Germania. Aici ajung autovehicule din întreaga Europă, inclusiv din Kecskemét (Ungaria), dar mai ales din Germania și Spania (principalii doi producători auto de pe continent), care sunt apoi distribuite în toată lumea. Dar se fac și importuri auto, pentru firme asiatice. „Deci viitorul arată bine.”

Importurile de autovehicule din China au crescut cu 90% în 2023 față de 2022 în trafic Ro-Ro (fără autovehiculele containerizate), de la peste 50.000 la aproape 100.000 de unități. Cele mai multe sunt cu motor pe combustie, „dar asta se va schimba în perioada următoare”.

Investiții mari în sustenabilitate

Și, tot legat de sustenabilitate, din cauză că este atât de aproape de oraș și din cauză că este un nume important pe piață, portul crede că protecția mediului este importantă, dar, de asemenea, că ea trebuie să fie și economică, adică firmele să fie profitabile în timp ce sunt tot mai verzi. De aceea aici a fost creat un centru de distribuție a energiei, există demersuri ce țin de economia circulară, se construiește un reactor care să genereze bio LNG din deșeuri și se vor instala panouri solare, iar energia va fi distribuită terminalelor și firmelor din port.

În urmă cu trei ani niciun client nu era interesat de aceste soluții, dar acum, când se vede că ele nu sunt o fantezie, tot mai mulți caută metode de a scădea emisiile de CO2 folosind trenul, feribotul, autostrăzile maritime ș.a., ceea ce descongestionează traficul pe șosele și reduce emisiile.

Una dintre cele mai importante investiții aflate acum în derulare în portul Barcelona vizează implementarea sistemului OPS, care le permite navelor să-și oprească motoarele în timp ce se află în port și să ajungă la emisii zero, aspect deosebit de important deoarece Barcelona este primul port european cu escale de croazieră și trebuie neapărat să reducă emisiile. De asemenea, Portul se află „în mijlocul unei revoluții digitale”, deoarece se pune la punct o rețea 5G și crește capacitatea platformei electronice Port Community, care permite munca fără documente pe hârtie. Și infrastructurile fizice se îmbunătățesc, prin executarea unui proiect de peste 1,5 miliarde de euro ce include o nouă hartă de conectivitate feroviară în port.

Articole similare

Ad