RO e-Transport ridică în continuare multe semne de întrebare, deși legislația privind obligativitatea declarării în platforma ANAF a transporturilor internaționale de mărfuri pe parcursul lor rutier pe teritoriul României (împreună cu declararea bunurilor cu risc fiscal ridicat) este în vigoare de la începutul acestui an. În ultimele luni au fost organizate mai multe webinar-e, toate la fel de utile, menite să clarifice cazuri concrete din practica de zi cu zi, susținute de experți în transport și logistică. Unul dintre acesta a fost webinar-ul organizat de iB Cargo la începutul lunii trecute, cu participarea reprezentanților Supply Chain Management Center și ai Transport Academy, Adriana Pălășan, Andrei Huian și Decebal Popescu. Lăsând la o parte toate spețele care pot fi luate în discuție, care mai de care mai complexe, concluzia este clară: ori de câte ori apare incertitudinea dacă o marfă trebuie declarată sau nu în RO e-Transport, soluția cea mai sănătoasă este declararea acesteia, pentru a se elimina riscul amenzii de 20.000 de euro plus eventuala confiscare a contravalorii mărfii în caz de neconformare. Apoi, chiar dacă ANAF a amânat aplicarea sancțiunilor până la 1 ianuarie 2025 pentru transporturile internaționale (nu și pentru bunurile cu risc fiscal ridicat), lunile rămase până la finalul anului nu trebuie privite ca o perioadă de relaxare, ci ca una de pregătire.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că legislația privind RO e-Transport – OUG 115/2023 și OG 41/2011 – se aplică doar companiilor înregistrate în România. Codul Incoterms privind comerțul internațional nu este corelat cu legea românească, iar ANAF își face propriile reguli în ceea ce privește monitorizarea mărfurilor pe parcursul lor rutier în țara noastră. În aceste condiții, responsabilitatea declarării mărfurilor în RO e-Transport și obținerea codului UIT de însoțire a acestora revine organizatorului transportului dacă vorbim de o companie românească sau beneficiarului mărfii de la noi atunci când transportul este organizat de către o firmă străină.
Amenzile pentru nerespectarea legislației pe această speță ajung la 20.000 de euro și pot fi însoțite de măsura complementară a confiscării contravalorii mărfii în caz de evaziune fiscală. Totuși, chiar dacă din acte reiese că nu s-a produs nicio ilegalitate și toate mărfurile sunt prinse în evidențele contabile, simpla nedeclarare a acestora pe platforma ANAF atrage după sine amenda de proporții astronomice.
Se consideră, așadar, încălcare a prevederilor privind RO e-Transport tot ce ține de nedeclararea expediției în platformă (deloc sau după efectuarea cursei), declararea unor cantități diferite de marfă față de cele existente real în camion, nedeclararea de către entitatea corectă a bunurilor în sistem, neconectarea de către șofer a dispozitivului GPS la aplicația ANAF, declararea incompletă a expediției în situațiile de marfă mixtă, cu sau fără risc fiscal (dacă nu pot fi diferențiate cantitățile pe categorii atunci trebuie declarată toată cantitatea), modificarea datelor în RO e-Transport după intrarea în țară sau după ieșirea din biroul vamal românesc, dar și neprezentarea la control a actelor (codul UIT) de către șoferi. Iar amenzi se aplică tuturor jucătorilor din lanțul logistic.
Organizatorul transportului sau beneficiarul fac declarația
Pentru că sunt încă probleme în înțelegerea termenilor, Adriana Pălășan a lămurit în cadrul webinarului căteva concepte importante pentru completarea corectă a declarației în RO e-Transport. Astfel, partida indivizibilă de marfă trebuie înțeleasă ca fiind suma tuturor mărfurilor încărcate de la un singur furnizor care are un singur client, indiferent de câte documente alcătuiesc încărcătura. De asemenea, codul NC este sistemul de codificare cu 8 cifre al Uniunii Europene; acesta servește stabilirii tarifului vamal comun al UE și furnizează statistici privind comerțul în interiorul Uniunii și între UE și restul lumii – pentru ANAF sunt relevante primele 4 cifre, iar acestea nu trebuie puse la întâmplare, pentru că au o semnificație anume și ANAF poate face verificări.
Destinatarul sau beneficiarul mărfii în accepțiunea RO e-Transport este entitatea/persoana din declarația vamală de import/clientul din România, adică cel care achiziționează marfa.
În situația în care transporturile sunt intermediate de o casă de expediții, aceasta este organizatorul transportului, face declarația în RO e-Transport și are obligația de a obține codul UIT și de a-l comunica firmei care face transportul fizic al mărfii. Dacă în sistem organizatorul indică un anumit operator de transport, atunci în SPV-ul acestuia devine vizibilă informația și poate, la rândul său, să facă modificări în sistem, însă doar în perioada în care codul UIT este activ. În cazul în care organizatorul transportului este o firmă străină, atunci beneficiarul mărfii din România este responsabil cu declararea în RO e-Transport și obținerea codului UIT. Dacă numărul de înmatriculare nu s-a actualizat în timp util, amenda de 20.000 de euro revine organizatorului de transport. Dacă cel care a făcut declarația a indicat ca organizator firma de transport, atunci amenda este a acesteia.
De reținut că transporturile naționale, între două entități aflate ambele în România, nu se declară în RO e-Transport, cu excepția bunurilor cu risc fiscal ridicat, care sunt prevăzute în OG 41/2022.
Precizări în legătură cu codul UIT
Valabilitatea codului UIT este de 15 zile pentru achiziții intracomunitare și de 5 zile pentru toate celelalte operațiuni – transport național, importuri și exporturi non-UE și livrări intracomunitare. În această ultimă situație perioada de 5 zile ar putea să nu fie suficientă, mai ales că valabilitatea codului se încheie din primul minut al ultimei zile (ora 00:00). Astfel, dacă declarația a fost făcută pe 1 septembrie la orele 13:00, valabilitatea UIT nu este până pe 6 septembrie la orele 13:00, ci până pe 6 septembrie la 00:00 – se pierd practic 13 ore.
Firmele de transport trebuie să își instruiască șoferii să nu intre în țară dacă nu au cod UIT valabil. Acest lucru este foarte important mai ales în cazul șoferilor străini, care trebuie să primească indicații în acest sens. Dacă se întârzie pe drum și se intră cu una-două zile mai târziu decât s-a declarat inițial, nu este nicio problemă, cu condiția ca codul UIT să fie valabil. Nu trebuie intrat însă mai devreme, chiar dacă se ajunge în PTF înainte de data stabilită; altfel, transportatorul își asumă amenda.
Atenție! Se interzice modificarea datelor înregistrate în sistem după trecerea frontierei în România sau la locul de import.
Codul UIT se poate obține cu cel mult trei zile anticipat înainte de data de la care trebuie să fie activ (atunci când marfa intră pe teritoriul național sau iese din punctul vamal românesc) și este acceptat în orice formă la dispoziția șoferului. Un alt aspect important care trebuie comunicat șoferilor este să nu rupă eventuale sigilii pe care ANAF le pune pe camion.
Dacă partida indivizibilă de marfă este încă pe drum în trafic rutier național și expiră codul UIT inițial, atunci trebuie infirmată expediția și trebuie reemis un alt cod, la observații, în platformă, urmând să se treacă motivul infirmării. În cazul grupajelor, unde sunt mai multe partide de marfă de la mai mulți expeditori, este necesar un cod UIT pentru fiecare partidă de marfă.
După recepția bunurilor, expediția trebuie confirmată în sistem. În cazul diferențelor de cantitate/valoare, după recepție, în câmpul de observații se trece valoarea/cantitatea exactă. În cazul refuzului sau anulării unei comenzi care a trecut prin procesul de obținere a codului UIT trebuie infirmată expediția în sistem, cu menționarea motivului în câmpul de observații.
În cazul companiilor de curierat, pentru expediția mărfurilor având sub 31,5 kg – limita acceptabilă în legea Poștei – nu este nevoie de cod UIT, indiferent de valoare, cu condiția ca firma de curierat respectivă să fie înregistrată la ANCOM ca fiind furnizor de servicii poștale. Altfel, legea Poștei nu se aplică. Fiecare curier și-a anunțat deja propria modalitate de comunicare și completare a numărului de înmatriculare în platformă, pentru monitorizarea coletelor care intră sub incidența RO e-Transport, așa că pentru orice recepție punctuală de colete din străinătate trebuie contactă firma de curierat românească înscrisă în AWB, pentru a stabili detalii pentru declararea transportului.
Câteva recomandări pentru accesarea platformei RO e-Transport
Din capul locului, se recomandă utilizarea SPV V2 RO e-Transport, pentru că prima versiune, deși este funcțională, are unele erori în completare. De remarcat apoi că la completarea datelor în RO e-Transport, la rubrica informații despre mărfuri, trebuie trecută exact descrierea bunurilor, așa cum reiese din documentele proprii, fără a se ține seama de categoriile sugerate de platformă aferente codurilor respective. Iar valoarea este cea de pe ultima factură, convertită în lei, la data emiterii codului UIT. Atenție! Nici măcar în cazul ambalajelor returnabile, cum ar fi paleții de lemn, în sistem nu se trece valoare zero. Inclusiv în cazul gratuităților trebuie trecută o valoare, referința fiind prețul acestora la origine (de exemplu, paleții gratuiți de la o firmă din Belgia trebuie înregistrați cu valoarea lor de acolo, convertită la cursul valutar din ziua declarării).
Pentru ambalajele nereturnabile, greutatea acestora trebuie inclusă în masa brută.
În sistem trebuie completat un singur tip/scop de operațiune, cel mai aproape de ceea ce se întâmplă în realitate, chiar dacă vor fi mai multe schimbări și transbordări.
Odată generat codul UIT, în cazul în care se lucrează pe o altă platformă conectată prin API la RO e-Transport, activarea acestuia poate avea un scurt decalaj de câteva minute – în cazul platformei ANAF operațiunea se face pe loc. Din momentul activării codului UIT, prima modificare de date în sistem se poate face după 60 de minute.
De reținut că un cod UIT poate fi emis pentru orice tip de marfă aflată în trafic rutier în România, chiar și dacă nu este nevoie, dar oriunde există un dubiu, mai bine să se facă declarația. Reamintim că ANAF și-a exprimat disponibilitatea de a răspunde oricăror întrebări pe acest subiect. Profitați să clarificați toate nelămuririle înainte de 1 ianuarie 2025 și „exersați” accesarea plarformei RO e-Transport, pentru a fi pregătiți.