Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

20 de orașe – printre care București (Sectorul 2) și Suceava – au primit EU Mission Label pentru eforturile lor în direcția neutralității climatice

Eticheta de Misiune a UE („EU Mission Label“) a fost acordată pentru alte 20 de orașe care se remarcă în lupta pentru atingerea neutralității climatice. Numărul total al acestora a ajuns astfel la 53.

Aceasta este una dintre misiunile UE din cadrul Orizont Europa, programul de cercetare și inovare al UE, care recunoaște planurile orașelor de a atinge neutralitatea climatică până în 2030 și își propune să faciliteze accesul la finanțare publică și privată pentru acest obiectiv.

Cele 20 de orașe care au primit astăzi EU Mission Label sunt: ​​Aachen și Münster (din Germania), Trikala (Grecia), Miskolc (Ungaria), Eilat (Israel), Bologna, Bergamo, Milano, Prato și Torino (Italia), Liepāja (Letonia), Haga (Olanda), Porto (Portugalia), București Sector 2 și Suceava (România), Ljubljana și Kranj (Slovenia), Göteborg, Gävle și Umeå (Suedia).

EU Mission Label a fost predată acestor orașe de către Iliana Ivanova, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, în cadrul unei ceremonii organizată pe 22 octombrie la Parlamentul European de la Strasbourg.

UE continuă să sprijine orașele în activitatea de transformare a planurilor lor ambițioase într-o serie de proiecte. Eticheta oferă orașelor acces la Climate City Capital Hub, o resursă financiară internațională înființată în iunie 2024. Se concentrează în mod special pe implicarea cu capitalul privat. Orașele se califică și pentru un pachet de creditare de două miliarde de euro, instituit de Banca Europeană de Investiții.

Orașele reprezintă peste 70% din emisiile globale de CO₂ și consumă peste 65% din energia mondială. Misiunea UE pentru orașe își propune să le ajute să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2030, oferind cetățenilor un aer mai curat, transport mai sigur și mai puține congestionări și zgomot. Misiunea contribuie, de asemenea, pe scară largă la obiectivul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și la viitorul acord industrial curat anunțat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Următoarele orașe au primit o etichetă în rundele anterioare:

Primul lot în octombrie 2023: Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria), Cluj- Napoca (România) și Stockholm (Suedia);

Al doilea lot în martie 2024: Ioannina, Kalamata, Kozani, Salonic (Grecia), Heidelberg (Germania), Leuven (Belgia), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Finlanda), Barcelona, ​​Sevilla (Spania), Pecs (Ungaria), Malmö (Suedia), Guimaraes, Lisabona (Portugalia), Florența, Parma (Italia), Marsilia, Lyon (Franța), Limassol (Cipru) și Izmir (Turcia).

Articole similare

Ad