
Eltra Logis își consolidează poziția în industria farmaceutică din România, care acum generează 40% din cifra sa de afaceri, deoarece consumul de medicamente de la noi este mare, iar capacitățile locale de producție se dezvoltă și ele. De altfel, compania vizează creșterea segmentului farma până la 80% din cifra sa de afaceri până în 2030.
Decizia Eltra Logis de a se reorienta către industria farmaceutică a fost determinată de provocările majore din sectorul textil din România, care a devenit din ce în ce mai puțin profitabil: în ultimii ani, numeroase fabrici de la noi s-au închis din cauza creșterii semnificative a costurilor salariale, care le-a făcut să-și piardă competitivitatea pe piața globalizată. De aceea compania de logistică a decis să își regândească strategia și să se concentreze asupra unui domeniu în expansiune, cel farmaceutic, unde cererea este în creștere, iar marjele de profit sunt mai bune. Această tranziție i-a permis să rămână sustenabilă și să se adapteze la noile realități economice. Consumul ridicat de medicamente în România, sistemul de sănătate în criză de management și carența în asigurarea necesarului din industria de profil de la noi sunt principalii factori care au stat la baza deciziei de a investii în domeniu, alături de oferta variată de furnizori de suplimente, așa cum explică Elena Jianu, fondatorul companiei.
„Industria farmaceutică are o dinamică aparte și vedem că tot mai multe companii deschid capacități de producție în România, ceea ce duce la o creștere a necesității de depozitare și distribuție națională. Iar noi oferim astfel de servicii și vizăm extinderea capacităților noastre pentru acest sector.”
În 2023, compania a investit două milioane de euro în deschiderea primei sale facilități de depozitare farmaceutică, având o capacitate de 370 de paleți la temperatură controlată, și își propune ca până în 2025 să adauge o capacitate de 1.000 de paleți pentru produse care necesită păstrarea la 15-25°C.
Eltra Logis a dezvoltat la Albota, lângă Pitești, o platformă care, împreună cu divizia de camioane frigorifice certificate pentru transportul de medicamente, poate crește cifra de afaceri cu încă 12% în 2025 – ținând cont de statisticile din industria farmaceutică pentru România. La acest centru se adaugă și alte depozite în România și Spania, cu un total de 10.000 mp, unde sunt oferite servicii de cross dock, logistică, depozitare, picking, pregătire a comenzilor pentru industria modei, cea farmaceutică și cea a bunurilor de mare valoare. Toate monitorizate cu un software WMS modern. Din portofoliul de servicii al firmei mai fac parte transportul intern și internațional, inclusiv last mile, realizat cu flota proprie și cu o rețea extinsă de subcontractori.