
Guvernul României a aprobat proiectul de act normativ propus de Ministerul Finanțelor cu privire la RO e-Transport, prin care se reglementează confiscarea graduală a contravalorii bunurilor nedeclarate în funcție de repetarea abaterilor și suspendarea aplicării sancțiunilor pentru neconformarea privind transferul datelor de poziționare a vehiculelor în Sistemul RO e-Transport până la 31 martie 2025, pentru a permite adaptarea sistemelor informatice. Chiar și așa, amenzile pentru neprezentarea codului UIT valabil la momentul controlului și pentru celelalte abateri rămân uriașe și se aplică, iar agenții economici se confruntă în continuare cu numeroase probleme operaționale, care îngreunează schimburile comerciale.
Noul act normativ adoptat de Executiv instituie, printre altele, posibilitatea ca organele de control ale ANAF să colecteze date și informații deținute la nivelul companiilor și societăților cu capital integral de stat, în vederea monitorizării transporturilor rutiere de bunuri. Au fost introduse prevederi care permit modificarea datelor cu privire la denumire, caracteristici, cantități și contravaloarea bunurilor transportate, raportate către sistemul RO e-Transport, operațiunea putând fi realizată doar după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, până cel mai târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri.
Foarte important, în vederea asigurării respectării principiului proporționalității sancțiunilor în raport cu gravitatea faptei, s-a adoptat reglementarea aplicării graduale a sancțiunii complementare a confiscării contravalorii mărfurilor, așa cum este prevăzută la 13^1 alin. (2) din OUG nr. 41/2022. Confiscarea se va aplica după cum urmează: la prima abatere se aplică exclusiv amenda contravențională (între 20.000 și 100.000 de lei), iar dacă un operator economic săvârșește, într-un termen de maximum 12 luni de la prima sancționare a faptei, a doua contravenție din categoria celor prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), pentru care a fost sancționat, contravenția se sancționează cu amendă precum și confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate. În situația în care operatorul economic săvârșește a treia contravenție similară, contravenția se sancționează cu amendă precum și confiscarea a 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate, iar începând cu săvârșirea celei de-a patra contravenții, amenda va fi însoțită de confiscarea a 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
Dacă un operator economic săvârșește, într-un termen mai mare de 12 luni de la prima sancționare a faptei, a doua contravenție similară, aceasta se sancționează doar cu amendă, întrucât sistemul de aplicare graduală a fost resetat. După aceea, dacă operatorul economic săvârșește a doua faptă într-un interval de maximum 12 luni, a treia, respectiv a patra faptă din categoria celor prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), se aplică sancțiunea contravențională principală precum și gradual, confiscarea a 15%, 50% și respectiv 100%, după caz, din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
Ministerul Finanțelor dorește și înființarea unui registru electronic în care se vor regăsi date cu privire la sancțiunile aplicate conform OUG nr. 41/2022. Acesta este necesar, deoarece, pentru aplicarea corectă a dispozițiilor prin care se instituie sancțiuni, se impune păstrarea unei evidențe stricte a acestora, ținând cont de faptul că, pe de o parte, prin acest proiect de act normativ se propune aplicarea graduală a sancțiunii complementare a confiscării prin raportare la un interval de 12 luni, iar pe de altă parte, competența de a constata și aplica sancțiunile este partajată între mai multe autorități.
Probleme operaționale legate de RO e-Transport
Adoptarea legislației privind RO e-Transport era previzibilă, a declarat Adriana Pălășan, peședintele Asociației Române de Logistică (ARILOG), în cadrul Galei Tranzit de transport marfă, întrucât pierderile din bani publici din cauza fraudelor din taxe sunt încă foarte mari la nivelul Uniunii Europene (într-un raport din urmă cu 11 ani, acestea se ridicau la nu mai puțin de un trilion de euro). Mai mult, diferențele de TVA din schimburile comerciale dintre România și celelalte state se ridicau pe vremea aceea la nu mai puțin de 37,18%, astfel că se impuneau măsuri pentru aducerea acestora într-o zonă de transparență și de impozitare.

„Apariția e-Transport în 2022 – într-o primă fază pentru monitorizarea bunurilor cu risc fiscal ridicat – a fost începutul schimbării, chiar dacă legislația a avut din start mai multe lacune. Necorelarea cu Incoterms reprezintă până în prezent una dintre cele mai mari probleme (încă nerezolvată). Apoi, mai sunt chestiuni legate de terminologie, dar și de anumite situații operaționale concrete care pun probleme și îngreunează activitatea comercială pentru toți cei implicați. Digitalizarea companiilor – a transportatorilor și a proprietarilor de mărfuri – nu era atât de avansată pentru aputea face interfațările necesare cu sistemul ANAF, astfel că timpii de implementare au fost destul de lungi. Soluția pentru a eficientiza operațiunile ce țin de declararea mărfurilor în RO e-Transport, obținerea codului UIT și urmărirea menținerii valabilității acestuia pe întreg parcursul intern al mărfurilor este cooperarea între toate părțile implicate, în special cu operatorii de transport și cu cei care generează codul în sistem. Altfel, probabilitatea de a lua amenzi este foarte mare. În cazul grupajelor, cel mai bine este ca ultima verigă din lanț să fie organizatorul transportului, pentru a fi direct interesat să supervizeze întreg procesul și să se asigure că marfa va fi însoțită până la livrare de un cod UIT valabil”, a explicat Adriana Pălășan.
Ca recomandare pentru autorități, ar fi bine ca organizatorul de transport să primească vizibilitate în e-Transport asupra codului UIT inclusiv pentru mărfurile care au trecut deja pe la el, pentru a putea superviza întreg procesul până la final.
Valabilitatea codului UIT pentru achizițiile intracomunitare este de 15 zile, însă la livrările comunitare este de doar 5 zile. Șoferii trebuie bine instruiți cu privire la RO e-Transport și la obligațiile pe care le au, pentru a se putea descurca la controalele în trafic, la punctele de trecere a frontierei, în vamă etc. De asemenea, aceștia trebuie atenționați să completeze corect CMR-ul și să respecte ruta de transport menționată acolo.
„În cazul în care transportatorul este contractat direct de către o firmă din străinătate, atunci el nu are contact cu destinatarul mărfii. Firma de transport trebuie însă să ia legătura cu destinatarul, să se asigure că acesta știe de prevederile legislației e-Transport și să nu plece de la locul de încărcare până nu are confirmarea că va primi codul înainte de intrarea în țară. De reținut că până la trecerea frontierei responsabil este expeditorul străin, dar dacă nu are contract cu depozitarul din România și acesta nu a făcut demersurile necesare pentru obținerea UIT, după intrarea în țară cărăușul român este pasibil de amendă. Apoi, e-Transport poate fi privit și ca o oportunitate, din perspectiva faptului că operatorii români vor avea un avantaj în fața celor străini, întrucât înțeleg mai bine legislația națională și vor putea să aibă și o colaborare bună cu destinatarii.”

Amenzile legate de e-Transport rămân foarte mari
Tocmai pentru că sistemul informatic pune încă numeroase probleme, sancțiunile privind monitorizarea camioanelor în trafic a fost amânată pentru după 25 martie anul viitor. Toate celelalte obligații privind prezentarea codului UIT valabil în momentul controlului rămân însă în vigoare. Astfel, amenda pentru lipsa codului UIT este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, iar pentru nedotarea vehiculelor cu sistem de monitorizare prin GPS – după 25 martie 2025 – între 20.000 și 100.000 de lei.
Uniunea Europeană a implementat diverse remedii pentru combaterea evaziunii fiscale, dar România este singurul stat care a adoptat e-Transport în această variantă de monitorizare a tuturor transporturilor internaționale pe teritoriul său, a subliniat și Sorana Cernea, consultant fiscal în cadrul TPA Romania. Statul ar trebui să aibă însă în vedere și alte măsuri coercitive decât împovărarea agenților economici care lucrează corect – pentru că, de regulă, aceștia sunt primii vizați de controalele autorităților. Cu cât lanțul logistic este mai lung și sunt mai multe părți implicate în transportul și transferul mărfurilor până la beneficiari, cu atât este mai mare riscul de greșeală, fără ca la mijloc să fie vorba despre o fraudă. Din păcate, inclusiv pentru abateri minore, cum ar fi neprezentarea codului UIT la control, deși mărfurile fuseseră declarate în sistemul RO e-Transport, se aplică o amendă usturătoare, iar în instanță se poate obține cel mult anularea măsurii complementare de confiscare a contravalorii mărfii. Așadar, cărăușii sunt sfătuiți să fie foarte atenți la toate cursele internaționale pe care le iau și – chiar dacă nu sunt ei organizatorii transportului – să se asigure că s-au achitat de toate obligațiile ce le revin în legătură cu RO e-Transport.