În Austria, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia și Slovacia a avut loc o amplă acțiune de punere în aplicare la nivelul UE pentru verificarea respectării normelor salariale. În total, au participat 21 de țări din UE, sprijinite de Autoritatea Europeană a Muncii. Peste 3.742 de inspectori de muncă au fost implicați în verificarea a 1.615 angajatori și 14.122 de angajați.
Principalele obiective ale inspecțiilor au fost cazurile transfrontaliere de muncă nedeclarată și respectarea reglementărilor salariale. Scopul a fost de a proteja drepturile lucrătorilor și de a asigura condiții concurențiale echitabile pentru întreprinderile care respectă normele. Acest lucru este deosebit de important, deoarece reglementările salariale aplicabile într-o țară din UE se aplică tuturor lucrătorilor, indiferent dacă aceștia sunt angajați de o societate națională sau străină.
Acțiunile au fost desfășurate la inițiativa Ministerului Federal al Finanțelor din Germania împreună cu Ministerul Federal al Muncii și Afacerilor Sociale și au fost coordonate și sprijinite de Autoritatea Europeană a Muncii (ELA).
Inspectori din 20 de țări ale UE au luat parte la inspecțiile organizate de vama germană (controlul financiar al unităților de muncă nedeclarată). De asemenea, ofițerii vamali germani au fost detașați în străinătate pentru a inspecta întreprinderile care își desfășoară activitatea dincolo de frontiere. Această cooperare europeană între autorități a fost posibilă prin ELA. În total au fost suspectate 4,229 de încălcări care sunt în curs de investigare.
“Aceste inspecții transfrontaliere sunt un exemplu excelent de cooperare între statele membre care lucrează împreună pentru a aborda problemele transfrontaliere, cum ar fi munca nedeclarată, angajarea ilegală și dumpingul salarial. Sunt mândru că Autoritatea Europeană a Muncii poate sprijini și coordona pe deplin aceste activități comune de aplicare a legii în întreaga UE”, a declarat Cosmin Boiangiu, director executiv al Autorității Europene a Muncii, prezent în Germania la o inspecție transfrontalieră.
“10 ani de salariu minim în Germania. Având în vedere această aniversare importantă, mi se pare extraordinar faptul că inspecțiile privind salariul minim desfășurate anul acesta la nivel național în Germania de către unitățile de control financiar al muncii nedeclarate din cadrul Vămii, la care s-au alăturat inspectori de muncă din alte 20 de state membre ale UE, au avut loc în cadrul săptămânii de acțiune a ELA privind salariile. Această abordare nu numai că contribuie la o sensibilizare generală la nivel european cu privire la problema salariului minim, dar promovează și o cooperare internațională excelentă”, a concluzionat Constanze Voß, șeful Direcției VII – Controlul financiar al muncii nedeclarate – din cadrul Direcției vamale centrale.