Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele de transport maritim scad față de vârful atins în vară

Indexul tarifelor de transport maritim (ianuarie 2019 = 100)

La aproape un an de când rebelii Houthi au început să atace navele care treceau prin strâmtoarea din jurul Beb-El Mandeb, Ti (Transport Intelligence) apreciază că impactul acestor acțiuni asupra transportului maritim de marfă a fost mai puțin dramatic decât s-a prognozat inițial, comerțul mondial continuând aproape cam la fel ca înainte de criză. Totuși, efectele au fost mai vizibile decât se aștepta la sfârșitul lui 2023, câtă vreme ruta prin Capul Bunei Speranțe pare să fi devenit o caracteristică a transportului maritim global de containere, ceea ce a dus la o creștere substanțială a duratei curselor Est-Vest/Vest-Est, care în mod normal treceau prin Canalul Suez. Banca Mondială sugerează chiar că timpii au crescut în total cu 50%.

Totuși, transportul maritim a făcut față cu bine, calitatea serviciilor nu a scăzut mult și expeditorii au reușit ca lanțurile de aprovizionare să funcționeze aproape normal, chiar dacă au existat congestii în anumite porturi ca urmare a încercărilor de optimizare a încărcăturii și utilizarea navelor a fost ridicată. Deci ruta prin Capul Bunei Speranțe pare a fi o opțiune viabilă pe termen lung, chiar dacă poate nu neapărat dezirabilă.

Tarifele de transport maritim au crescut ca medie în întreaga lume la începutul acestui an, din cauza incertitudinii și devierilor de trasee, dar în ultimele luni au o tendință descendentă față de vârfurile atinse în perioada verii.

La nivel global, tarifele au scăzut ușor în noiembrie față de octombrie, cu 5,6 puncte, dar față de trimestrul anterior sunt cu 54,6 puncte mai mici. Iar pe rutele majore au crescut brusc în iulie, atingând un vârf de 352,3 puncte, din cauza mai multor factori, dintre care cele mai importante sunt blocajele din supply chain, însă de atunci au scăzut cu 85,9, până la 266,4 puncte. Ceea ce le face să fie cu 117,6 puncte este nivelul din ianuarie 2024.

Pe măsură ce transportatorii lucrează să rezolve problemele din lanțul de aprovizionare și cererea se îmbunătățește, Ti estimează că este posibil să se prevină creșteri mari de tarife în trimestrele următoare.

Cea mai importantă schimbare pe termen lung din transportul maritim containerizat a fost totuși, în ciuda tensiunilor de la Marea Roșie, din Orientul Mijlociu și din Ucraina, schimbarea politicilor guvernelor occidentale față de comerțul global. Exporturile chineze continuă să crească, Asia de Sud-Est fiind acum o destinație importantă pentru acestea, alături de America de Nord și Europa. Dar SUA și diverse țări din Europa au luat măsuri pentru a exclude anumite categorii de bunuri chinezești de pe piețele lor, politici care par să crească în intensitate și sunt de natură să influențeze comerțul global, deci și transportul maritim. 

Asta s-a văzut deja prin mutarea multor operațiuni de asamblare în Asia de Sud-Est, în paralel cu o creștere a volumelor de transport de containere din China în Asia de Sud. Iar acest lucru poate evolua la o scară globală mai largă, deci va fi tot mai dificil de estimat pe baza cifrelor anterioare cum va evolua cererea pe termen scurt pe anumite rute, iar volumele ar putea cunoaște schimbări uriașe în următorul an.

Articole similare

Ad