Proiectarea containerelor rezistente la dăunători a fost în centrul atenției la o reuniune între specialiști din industria globală a transportului maritim de containere și experți în biosecuritate, cu scopul de a aborda provocarea globală de 423 de miliarde de dolari reprezentată de dăunătorii invazivi în fiecare an.
Printre participanții la Simpozionul internațional privind optimizarea designului containerelor pentru reducerea riscurilor de contaminare cu dăunători s-au numărat reprezentanți ai principalilor transportatori, ai companiilor de leasing, ai producătorilor de containere, experți în biosecuritate și părți interesate din domeniul sănătății plantelor.
„Proiectarea containerelor s-a axat în mod tradițional pe eficiența și durabilitatea producției, dar într-un lanț de aprovizionare global trebuie să acordăm prioritate și rezistenței la dăunători”, a declarat Mike Downes, expert tehnic principal la BIC și președinte al Container Cleanliness Industry Advisory Group care sprijină Sea Container Focus Group (SCFG) al IPPC. „Prin regândirea designului containerelor, putem reduce riscurile speciilor invazive și putem proteja biodiversitatea, pădurile și aprovizionarea cu alimente la nivel mondial”.
Un obiectiv-cheie a fost un studiu inovator realizat de guvernul australian, care a comparat containerele standard cu modele modificate. Studiul a arătat că, în timp ce 8% din containerele standard prezentau semne de contaminare cu dăunători, rata a scăzut la doar 1,45% în cazul unităților modificate, demonstrând potențialul modificărilor de design direcționate.
„Datele din interceptările colectate de mai multe țări indică faptul că aproximativ 90% din contaminarea cu dăunători descoperită pe suprafețele exterioare ale containerelor maritime este legată de structurile inferioare, în timp ce contaminarea pe suprafețele interioare este asociată în principal cu podelele”, a declarat Rama Karri, director la Departamentul australian pentru agricultură, pescuit și silvicultură.
Simpozionul a analizat modificările practice, cum ar fi proiectarea podelelor care elimină golurile și crăpăturile și previne găurile de cuie; sub-structuri cu mai puține configurații de cornișe orizontale; și eliminarea straturilor bituminoase de sub acoperire. Aceste modificări de proiectare vizează să facă containerele mai puțin ospitaliere pentru dăunătorii invazivi, fără a compromite funcționalitatea sau rentabilitatea.
La sfârșitul conferinței, a fost înființat un grup de lucru format din reprezentanți ai principalilor proprietari, operatori și producători de containere pentru a promova numeroasele idei promițătoare prezentate. Grupul va prezenta propuneri de modificare a designului containerelor către SCFG al IPPC și, în cele din urmă, către Comisia pentru Măsuri Fitosanitare (CPM) care supraveghează activitățile IPPC în ceea ce privește curățenia containerelor.