Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Digitalizarea și automatizarea proceselor, cheia eficientizării business-ului

Digitalizarea nu poate să lipsească din nicio companie de transport, logistică și distribuție care își dorește să lucreze eficient și să își crească volumele. Fie că este vorba despre implementarea unei soluții de management al transporturilor (TMS) sau depozitării (WMS), o aplicație de calcul al remunerației minime pentru șoferii detașați ori, mai nou, a unui modul software corelat cu platforma ANAF pentru obținerea și verificarea codurilor UIT, toate companiile din supply chain au implementat un anumit nivel de digitalizare. Achiziționate de furnizori specializați în domeniu sau dezvoltate in-house, împreună cu un partener IT, sistemele automatizare nu mai sunt un moft, un trend, ci reprezintă o necesitate pentru lucrul rapid și cu costuri/pierderi cât mai mici pe o piață concurențială puternică.

Un studiu făcut de Indago în 2023 împreună cu managerii din întreg lanțul de aprovizionare (producție, retail, distribuție, depozitare etc.) reflectă prioritățile industriei în perioada următoare: principala preocupare o reprezintă digitalizarea, împreună cu adoptarea unor procese prin care luarea deciziilor să poată fi bazată pe informații concrete, a arătat Decebal Popescu, specialist în transporturi și bun cunoscător al pieței de profil (recent numit director de vânzări la Volvo Trucks Romania), în debutul panelului IT din cadrul Galei Tranzit. Un alt obiectiv al managerilor din supply chain este dezvoltarea unor relații mult mai transparente cu partenerii, cu focus pe colaborare, iar pentru acest lucru este nevoie tot de resurse din sfera IT. Nu în ultimul rând, potrivit Indago, vizibilitatea în timp real de-a lungul întregului lanț de circulație a mărfurilor este esențială în ziua de astăzi, până și „banalul” RO e-Transport fiind tot o formă de digitalizare, cu scopul vizibilității și trasabilității mărfurilor pe teritoriul național.

Mariana Pop, managerul Woop Software, s-a lovit de nevoia de digitalizare în contextul necesității optimizării rutelor de transport, prin corelare în timp real cu solicitările primite de la clienți. Încă din 2013 a fost demarată în cadrul companiei dezvoltarea unui soft propriu de transport, care a monitorizat treptat nu doar traseele, ci și comenzile primite, documentele aferente acestora, deconturile etc. Platforma a fost dezvoltată progresiv, iar în prezent toate operațiunile se realizează prin intermediul programului informativ: se monitorizează și se administrează alimentările cu combustibil, taxele de drum etc., toate acestea facilitând ținerea unei evidențe foarte bune a cheltuielilor. Nu demult a fost dezvoltat și un modul de estimare de costuri, care susține cu date concrete negocierile purtate cu clienții și, de asemenea, semnalizează scadențele la facturi, pentru o colectare mai bună a banilor de la clienți. Facturile și toate documentele aferente se trimit automat clienților direct din programul informatic, ceea ce scurtează timpii de transmitere și de plată.

Inclusiv șoferii au o aplicație în care încarcă documentele odată ajunși la încărcare-descărcare, ceea ce contribuie la optimizarea timpului de încasare și la reducerea timpului și a costurilor cu trimiterea documentelor în format fizic. Ambalajele generează, de asemenea, pierderi mari, a subliniat Mariana Pop, astfel că în sistemul informatic s-a introdus un modul de evidență a paleților, care face raportări separat pe șofer, pe client, pe loc de încărcare și de descărcare.

Implementarea sistemului informatic a necesitat o perioadă de adaptare a personalului, care, la început, a avut o oarecare doză de neîncredere. Între timp, dependența de soft a devenit atât de mare, încât nimeni nu mai concepe să revină la sistemul de evidențe pe caiet sau într-un simplu document Excel. „Avem de-a face nu doar cu o schimbare, ci cu o reală transformare din temelii a modului de lucru, iar revenirea la origini este imposibilă”, a subliniat Decebal Popescu.

Raportarea în RO e-Transport, imposibilă pentru distribuitori

Tracknamic a început cu servicii de telematică, însă platforma informatică a fost dezvoltată treptat cu module noi, astfel că acum integrează tot fluxul necesar pentru firmele de transport și logistică. Cele mai noi module implementate sunt RO e-Transport și automatizarea declarațiilor plus calculul remunerației șoferilor pentru respectarea prevederilor din Pachetul Mobilitate. Special în cazul RO e-Transport, principala problemă este nu atât generarea codului UIT pe platoforma ANAF, ci activarea și dezactivarea codurilor UIT la momentul potrivit pentru toate partidele de mărfuri. „Pentru transporturile grele nu este o problemă atât de mare, însă în distribuție, unde se generează câteva mii de coduri UIT pe zi, acest lucru este imposibil de făcut manual”, a explicat Istvan Barta, managerul Tracknamic. „Piața este împărțită între clienți care și-au asumat cu seriozitate obligația îndeplinirii cerințelor din RO e-Transport și au utilizat soft-ul Tracknamic încă de la 1 iulie și companii care au preferat să amâne cât mai mult implementarea modulului, profitând de derogările primite pentru aplicarea amenzilor – pentru că legislația este în vigoare. La acest moment, doar Tracknamic transferă lunar către ANAF aproximativ 300 GB de date.”

Digitalizarea supply chain-ului s-a făcut preponderent cu sisteme închise, a atras atenția Adriana Pălășan, vicepreședintele ARILOG, iar RO e-Transport este prima platformă deschisă cu care operatorii de transport și de logistică trebuie să își coordoneze soft-urile. „Fără voia noastră, am trecut la un nivel superior, în care baze de date și plaforme software sunt corelate. Ideea de interfețe vizibile între partenerii de business este foarte bună și poate scuti timp operațional: în loc să trimitem documente și facturi către clienți, aceștia le-ar putea vedea singuri, de exemplu.”

În ceea ce privește remunerația minimă, trebuie reținut faptul că peste 90% dintre companiile care folosesc Tracknamic nu au probleme în respectarea salariului minim din țările unde șoferul este detașat, asigurându-se – conform informațiilor furnizate de soft – că plătesc peste nivelul minim. Ca noutate, utilizarea tahografelor inteligente G2V2 va permite șoferilor să își înregistreze singuri încărcările-descărcările, iar în câțiva ani probabil că remunerația minimă se va putea calcula direct în baza înregistrărilor tahograf, pentru că toată informația necesară va fi disponibilă direct în aparat, este de părere Istvan Barta.

Clienții au nevoie de soluții personalizate

Piața de transport și logistică din România dă dovadă de maturitate, în sensul în care clienții au în vedere în permanență să își eficientizeze activitatea, iar toate investițiile pe care le fac – indiferent că sunt forțați de legislație sau nu – au ca obiectiv final creșterea eficienței. „Ori de câte ori avem de implementat un proiect de digitalizare, chiar dacă autoritățile nu sunt foarte coerente în comunicare, încercăm să ne focusăm de la început pe principalele obiective și pregătim sistemul plecând de la aceste priorități. Ulterior, în funcție de cerințele specifice, putem adăuga module noi (ERP, TMS etc.)”, a arătat Andreas Lӧfqvist, reprezentantul Scalar la Gala Tranzit.

Scalar, fostul Transics, este prezent în 23 de țări din toată lumea și pentru toți clienții se lucrează cu soluții personalizate, în funcție de aplicațiile particulare. Pentru fiecare partener se integrează legislația specifică din fiecare țară, precum și din țările unde acesta își desfășoară activitatea. Toate contractele au la bază protocolul GDPR, astfel încât informațiile furnizate de companiile de transport sunt securizate.

Pentru ca un produs IT să fie performant este necesară îndeplinirea a trei condiții principale: existența datelor, interconectarea cu soft-uri și cu alte produse telematice și sisteme folosite de clienți și existența unei rețele între transportatori, expeditori, beneficiari. Transporeon face legătura între expeditorii de marfă și transportatori și propune ideea de autonomie. Cu alte cuvinte, softurile să funcționeze singure. „Lucrurile sunt întotdeauna interconectate, pentru că degeaba expeditorul rulează o comandă prin inteligența artificială dacă nu poate să opereze la fel de rapid și în relația cu transportatorii, să poată primi practic o cotație într-o secundă. Și atunci este vital să putem crea tehnologie pentru transportatori, astfel încât aceștia să răspundă prompt solicitărilor venite de la expeditori. Avem mulți operatori – deocamdată în Europa de Vest – care folosesc produsul «Autonomous Cotation» și și-au crescut astfel timpul de reacție la solicitările primite”, a explicat Geanina Gerea, reprezentantul Transporeon în panelul IT.

Nou! Aplicație de recrutare șoferi

Aplicația TIRminator de recrutare șoferi, dezvoltată de Raluca Mangu, a luat naștere din nevoia de a gestiona mai bine relaționarea cu conducătorii auto. „Dintre toate experiențele de lucru pe care le-am avut de-a lungul timpul cu șoferii am constatat că aceștia își găsesc foarte ușor de lucru, chiar și atunci când sunt concediați pe motive disciplinare, atâta timp cât nu dau ca referință locul de muncă de unde au plecat cu probleme. Pe de altă parte, angajatorii se confruntă și cu o mare lipsă de seriozitate la recrutare, în sensul în care nu înseamnă că dacă bați palma cu un șofer, acesta se va și prezenta să înceapă munca, ceea ce poate da peste cap contracte și angajamente ale companiei.”

Aplicația scurtează perioada în care camioanele stau trase pe dreapta din lipsă de șoferi. Companiile de transport postează anunțurile în platformă și pot avea tot acolo și interviurile. Se pot face căutări în funcție de certificări (ADR) sau de experiențe (merg în anumite țări sau nu) și, cel mai important, se pot face evaluări reciproce. Astfel, și șoferii pot primi informații despre potențiali angajatori, iar companiile dau rating conducătorilor auto pe mai multe criterii: modul de colaborare cu dispecerii, abandonul camionului, furtul de motorină etc.

Majoritatea angajărilor se fac acum pe Facebook, pe olx și pe o altă aplicație, care are însă alte funcționalități, a arătat Raluca Mangu. „În momentul în care un șofer primește o cerere de angajare în aplicație, acesta trebuie să o confirme. Neprimirea unui răspuns în 48 de ore demonstrează clar lipsa de interes a șoferului. Dacă angajarea se realizează, însă colaborarea se oprește din diverse motive, atunci se poate da un rating în aplicație, pentru ca alți angajatori să fie puși în gardă. Desigur, interes mai mare este deocamdată din partea operatorilor.” Inițiativa nu este însă de neglijat, oferind beneficii inclusiv pentru șoferi, întrucât referințele bune pe aplicație pot reprezenta un argument pentru aceștia în negocierea pachetului salarial.

Articole similare

Ad