Ad
Ad
Ad
Ad

Reducerea emisiilor cu transportul prin scurtarea supply-chain-ului și intermodal

Țintele de neutralitate a carbonului în transporturi au dus la o criză de proporții a industriei auto europene, mai ales cu un an înainte de aplicarea de penalități pentru cei care nu au reușit să reducă nivelul emisiilor potrivit legii. Pariul electromobilității nu a reușit pentru cele mai multe țări europene, în lipsa infrastructurii de încărcare și a subvențiilor care să reducă efortul financiar prea mare de susținut numai de către utilizatori, astfel că și producția de autovehicule a scăzut, cu consecințe în cascadă pentru furnizorii de piese și componente, inclusiv cei din România, și, implicit, pentru operatorii de transport specializați pe automotive. Uzina Ford Otosan din Craiova și-a extins capacitatea față de 2023, din acest an intrând în producție și modelele electrice ale Puma și Courier. Extinderea producției de autovehicule și, de luna trecută, de baterii electrice, merge în paralel cu căutarea de soluții de reducere a amprentei de carbon atât în ceea ce privește procesul de producție, cât și transportul de componente și de mașini.

Am stat de vorbă cu Fırat Elhüseyni, directorul general al uzinei Ford Otosan de la Craiova, chiar înainte de Gala Tranzit a operatorilor de transport marfă, despre măsurile întreprinse de Ford Otosan pentru creșterea eficienței și reducerea emisiilor de carbon pe durata transportului.

Tranzit: Vedem o reducere a activității multor furnizori de componente din România, cauzată de încetinirea producției din Europa de Vest, ceea ce duce, de asemenea, la scăderea volumelor pentru companiile românești de transport axate pe sectorul auto. Care este situația uzinei Ford Otosan din Craiova? Ce modele sunt produse în prezent aici și cum merg vânzările acestora?

Fırat Elhüseyni: La Ford Otosan Craiova producem în prezent Ford Transit Courier, Tourneo Courier și Puma, iar producția versiunilor electrice ale acestor modele va începe în curând. Puma este în prezent pe locul doi în segmentul său din România, conform informațiilor de la colegii mei din echipa de vânzări Ford, iar Transit Courier deține de fapt o cotă de piață de peste 50% în segmentul său, așa că pot spune că produsele noastre din Craiova se descurcă destul de bine. Nu putem specula despre volumele de producție, dar, dacă analizăm datele puse la dispoziție de ACAROM, putem observa că 2024 a fost deja un an foarte fructuos pentru noi în ceea ce privește volumele de la Craiova.

Septembrie a adus o creștere de 10% pentru Ford Otosan Craiova și Dacia față de septembrie 2023 (46.888 de unități produse la ambele uzine, din care 24.150 Ford Otosan).

În primele 9 luni ale lui 2024 la Ford Otosan Craiova s-au produs 179.535 de unități față de 141.330 în primele 9 luni din 2023, ceea ce reprezintă o creștere de 27%. Sperăm să vedem tot mai multe comenzi în sistemele noastre, mai ales că avem o echipă de vânzări excelentă în toată Europa.

Ce schimbări au avut loc de când uzina a devenit proprietatea Ford Otosan și ce schimbări sunt în curs în ceea ce privește reorganizarea liniilor de producție, modelelor și furnizorilor?

Craiova deschide un nou capitol în succesul Ford Otosan, consolidându-ne rolul în planurile Ford de electrificare și extindere a vehiculelor comerciale. Odată cu integrarea Craiovei, am devenit un producător global, capabil să lanseze vehicule simultan în două țări. Ford Otosan Craiova este una dintre cele mai moderne și automatizate unități de producție auto din Europa și suntem mândri să fim primul producător din România care fabrică vehicule electrice în inima Olteniei.

În acest context, s-au realizat schimbări semnificative în ultimii ani pentru pregătirea uzinei pentru producția de vehicule electrice, menținând totodată și producția de vehicule cu motoare pe combustie. Producerea ambelor tipuri de vehicule pe aceleași linii aduce o complexitate considerabilă sistemelor noastre de fabricație. Este pentru prima dată când Craiova va produce 6 modele diferite pe aceleași linii, ceea ce este cu adevărat impresionant.

Cea mai nouă și importantă etapă pe care sunt bucuros să o menționez este inaugurarea noii noastre linii de asamblare a bateriilor, care va sprijini viitoarea producție de vehicule electrice. Acest pas face parte din investiția de 490 de milioane de euro anunțată în 2022, când Ford Otosan a preluat uzina din Craiova.

Câte dintre componente/piese provin de la partenerii din România și câte sunt importate?

În România colaborăm cu peste 60 de furnizori, care asigură aproape 50% din componentele necesare. Fără a intra în detalii specifice, pot spune că restul este împărțit între furnizorii turci și alte companii din Europa.

Fabrica de la Craiova își continuă aprovizionarea cu piese din resursele existente, însă lucrăm pentru a crește utilizarea mai multor furnizori atât din România, cât și din Turcia. Această abordare de aprovizionare duală are scopul de a crea noi oportunități pentru furnizorii din ambele țări, promovând colaborarea și creșterea între industriile de furnizare auto din Turcia și România.

În același timp căutăm alternative pentru a reduce transportul rutier și a crește utilizarea transportului feroviar.

Ce volume de piese/mașini finite intră/ies din uzină cu camionul și cum au evoluat volumele pe intermodal? Este intermodalul suficient de predictibil pentru automotive?

Avem aproximativ 220 de camioane pe zi cu piese de producție, 10% din acest volum fiind livrat prin transport intermodal; în plus, încărcăm două trenuri și 80 de camioane pe zi cu mașini trimise din uzina noastră.

În acest moment, folosim transportul intermodal pentru componentele care provin din Germania. Vom putea împărtăși informații despre planurile noastre viitoare într-o etapă ulterioară, dar considerăm soluțiile intermodale fiabile pentru industria auto.

Explorăm constant oportunități de a reduce transportul rutier pentru mașini și componente, orientându-ne mai mult către rutele feroviare și cele pe Dunăre. În prezent, peste 60% din mașinile noastre sunt transportate pe cale feroviară și maritimă, iar pentru componente, aproximativ 15% folosesc aceleași metode. De asemenea, avem avantajul de a dispune de infrastructură feroviară în incinta fabricii, motiv pentru care încercăm să o utilizăm la maximum.

Ce îmbunătățiri considerați că sunt necesare pentru companiile românești de transport, astfel încât fluxul de lucru cu Ford Otosan să fie mai lin și mai productiv?

Cred că acest lucru se aplică nu doar companiilor românești, dar și celor din Turcia sau din alte țări. În ultimii ani observăm că flexibilitatea este esențială, ceea ce înseamnă să rămânem deschiși la soluții alternative care să aducă, de asemenea, costuri competitive. Un alt element important poate fi adoptarea rapidă a digitalizării, care ar putea ajuta la o trasabilitate mai bună a mărfurilor.

După cum am observat, în situațiile de criză sau în fața altor probleme, este esențial să știm unde se află piesele noastre în lume și dacă putem continua operațiunile conform planului sau nu. Acesta este un punct de incertitudine pe care îl întâmpinăm adesea în contextul crizelor și altor evenimente globale. Așadar, combinarea flexibilității cu trasabilitatea și aducerea acestor elemente pe masă, alături de costuri competitive, cred că va fi cheia pentru progresul nostru în viitor.

Atingerea neutralității în ceea ce privește emisiile de carbon înseamnă și schimbări în procesele de producție. Puteți oferi detalii despre măsurile destinate reducerii emisiilor în uzină?

Planul de acțiune Ford Otosan privind schimbările climatice constă în două componente de bază: produse și operațiuni. Urmăm, implementăm și susținem activ inițiativele globale de sustenabilitate, precum inițiativa Science-Based Targets (SBTi) și Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).

În prezent, lucrăm la obiectivele noastre pe termen lung conform ghidului SBTi publicat în martie 2024. Toate calculele noastre acoperă locațiile noastre din Turcia și România.

Cum vedeți piața auto în anul care vine?

Din punct de vedere al producției, suntem foarte bine pregătiți, având două modele importante disponibile în șase versiuni diferite, ceea ce ne permite să livrăm și să sprijinim echipele de vânzări pe toate palierele. În ceea ce privește anul viitor, aș spune că este încă incert – ar putea fi un an cu o cerere mare sau s-ar putea îndrepta într-o altă direcție, dar, în prezent, este greu de prezis. Totuși, Ford Otosan continuă să își respecte angajamentele, atât în ceea ce privește operațiunile din Turcia, cât și cele din Craiova, fiind astfel pregătiți pentru orice situație.

(A consemnat: Marilena MATEI)

Articole similare