Uniunea Transporturilor Rutiere Internaționale (IRU) s-a alăturat unei coaliții de părți interesate care solicită un Cod Vamal al Uniunii mai eficient și armonizat, care ar spori facilitarea schimburilor comerciale și ar rezolva ineficiențele existente în procedurile vamale în UE.
Declarația comună, semnată de IRU și de o coaliție largă de părți interesate din comerțul UE, sprijină revizuirea Codului Vamal European.
Directorul IRU EU Advocacy, Raluca Marian, a declarat: „Transportul rutier joacă un rol esențial în facilitarea comerțului, atât în interiorul UE, cât și cu partenerii globali. Deși digitalizarea ar trebui să reducă sarcinile administrative, procedurile vamale inconsecvente din statele membre au creat ineficiențe, timpi lungi de așteptare și sancțiuni inutile pentru sectorul transportului rutier. Având în vedere că 85% dintre operatorii de transport rutier de marfă sunt IMM-uri, aceste provocări reprezintă o povară disproporționată asupra sectorului. Avem nevoie de soluții armonizate și eficiente. Un sistem vamal modernizat este esențial pentru a se asigura că frontierele externe ale UE funcționează ca factori care permit comerțul și competitivitatea. IRU solicită legiuitorilor să abordeze aceste probleme în revizuirea în curs a Codului Vamal al UE.”
Declarația prezintă recomandări practice pentru legislatorii UE din Parlamentul European și din Consiliu. De asemenea, abordează nevoia urgentă de a soluționa provocările legate de legislația vamală actuală, inclusiv întârzierile în evoluțiile IT ale statelor membre, care ar putea periclita termenul-limită impus prin lege. Legislația actuală a fost implementată în 2016 și trebuie să fie executată până la 31 decembrie 2025.
Colaborarea strânsă cu sectorul privat, inclusiv cu transportul rutier de mărfuri și cu industriile logistice, este esențială pentru stabilirea unei uniuni vamale moderne care să funcționeze ca o entitate unificată. Mai mult, IRU a subliniat importanța asigurării interoperabilității sistemului vamal al UE cu cadrele globale, cum ar fi eTIR, pentru a facilita comerțul internațional.
„Fiind unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume, UE trebuie să conducă prin exemplu. Dincolo de reformarea sistemelor interne, Comisia Europeană și statele membre trebuie să lucreze pentru a asigura interoperabilitatea digitală deplină cu sistemele vamale globale pentru a reduce barierele și a-și menține liderul în practicile comerciale eficiente”, a spus Raluca Marian.