Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cea mai gravă criză din transportul polonez din ultimii 20 de ani

Asociația de transport și logistică TLP din Polonia a publicat tradiționalul său raport Transportul rutier în Polonia 2024/2025, din care reiese că de la jumătatea lui 2023 încoace asistăm la o încetinire puternică a acestei activități, mai mult de jumătate dintre respondenții intervievați de TLP și Spotdata declarând că au avut o scădere a veniturilor. Și nici previziunile pe termen scurt nu sunt optimiste.

Însă în transportul rutier de marfă din Polonia există și multe schimbări structurale pozitive, astfel că firmele speră că pe termen lung vor avea din nou creșteri de volume și de profitabilitate. Și tocmai pentru a fi pregătite să atingă aceste obiective ele caută să se adapteze la noile condiții de pe piață, să crească eficiența, să investească în noi tehnologii și să se concentreze asupra digitalizării, ca răspuns la presiunea tot mai mare a costurilor și la reglementările în schimbare. 70% dintre firme intenționează să-și extindă flotele în următorii cinci ani, 54% se așteaptă să digitalizeze procesele, iar 28% intenționează să dezvolte noi servicii logistice.

Revenind însă la situația dificilă din ultimul timp, în opinia TLP, bazată pe răspunsurile firmelor intervievate, este cea mai gravă criză din ultimii 20 de ani, care a impus multor operatori să reducă flota și numărul de locuri de muncă sau chiar, în cazuri extreme, să se restructureze/lichideze sau să intre în faliment. Astfel că ponderea transportului rutier în procedurile de faliment și restructurare desfășurate în întreaga economie poloneză a crescut de la 5% în 2021 la 13% în 2024.

Potrivit datelor Inspectorului Șef din Transportul Rutier, în 2024 numărul companiilor care dețin o licență comunitară pentru transport internațional a scăzut pentru prima dată. O altă dovadă a recesiunii din industrie este faptul că a scăzut, tot pentru prima dată, numărul de certificate de conducător auto eliberate angajaților din Ucraina, Belarus și Moldova.

TLP mai amintește că transportul a fost în ultimul deceniu dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din economia poloneză: în 2004, când această țară a aderat la UE, firmele de profil realizau 5% din volumele europene din domeniu, iar între timp au ajuns la 20% și au depășit liderul de până atunci, Germania. Datele încep să arate o tendință de stabilizare, adică faptul că este greu de depășit pragul de 20%, dar în opinia TLP continuarea extinderii va depinde în mare măsură de modul în care firmele și reglementările se adaptează la provocările structurale din ce în ce mai mari.

Principala problemă pentru transportatorii polonezi – ca și pentru cei din alte țări europene – este recesiunea economică puternică, dar raportul arată că și creșterea costurilor – mai ales cu angajații și combustibilul – este o provocare, legată în mare parte de reglementările naționale și europene, care se modifică des, ceea ce are impact negativ asupra condițiilor de funcționare a transportului. Angajații așteaptă implementarea unor soluții pro-sociale suplimentare, mai ales în contextul creșterii inflației și scăderii puterii de cumpărare, iar dorința de a reglementa fiecare aspect al operațiunilor de transport răspunde, în opinia TLP, cerințelor firmelor mai slabe, care se așteaptă la protecționism din partea autorităților. Pe de altă parte, mai este de părere asociația, politicienii și autoritățile publice ar trebui să înțeleagă că un ritm prea rapid de schimbare și niște reglementări excesive pot reduce în continuare competitivitatea firmelor poloneze de transport prin creșterea costurilor.

În ceea ce privește decarbonizarea, raportul TLP evidențiază decalajul tot mai mare dintre planurile UE și capacitățile industriei: noile reglementări forțează introducerea rapidă a vehiculelor cu emisii zero, dar puține companii au posibilitatea de a investi în ele. Astfel că numai 10% dintre companiile chestionate iau în considerare achiziția de vehicule electrice în următorii cinci ani, mai ales din cauza lipsei de rentabilitate a acestora și dezvoltării insuficiente a infrastructurii. De aceea asociația subliniază încă o dată că electrificarea este o soluție pentru transportul și distribuția last mile, dar în transportul pe distanțe lungi rămâne o provocare, astfel că o alternativă viabilă ar fi mai degrabă camioanele pe LNG, apoi pe BioGNL, care permit o reducere semnificativă a emisiilor de CO2.

Sondajul TLP și Spotdata mai arată că cele trei tendințe cu cea mai mare dinamică în perioada următoare sunt consolidarea pieței, eforturile de adaptare a migranților și dezvoltarea serviciilor cu valoare adăugată ridicată – deci se remarcă modul în care presiunea costurilor forțează companiile să caute noi modalități de a rămâne competitive – și că firmele din Polonia au atuuri importante, care le vor permite să supraviețuiască în aceste vremuri dificile și chiar să se dezvolte iar, deși pentru asta au nevoie să se adapteze la condiții de operare complet diferite de cele din trecut.

Sursă foto: TLP

Articole similare

Ad