Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cushman & Wakefield Echinox a evaluat anul trecut proprietăți imobiliare de peste 8,5 miliarde de euro

Departamentul de evaluări al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat anul trecut proprietăți imobiliare cu o suprafață totală de 5,5 milioane de metri pătrați și cu o valoare cumulată de 8,5 miliarde de euro. Astfel, s-a observat că în comparație cu 2023, cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 10%. Majoritatea rapoartelor de evaluare (peste 60%) au fost realizate pentru garantarea împrumuturilor bancare, însă acest tip de evaluare a contribuit doar cu 33% la cifra totală de afaceri, având în vedere că includ și multe proprietăți mici.

„Evoluția yieldurilor, a chiriilor, a vânzarilor, a ratei de neocupare, dar și stimulentele acordate chiriașilor de către proprietari, influențează valoarea proprietăților imobiliare. În 2024 nu am observat decât ajustări minore ale yieldurilor în sensul deteriorării acestora, dar acestea au fost compensate de creșterea odată cu inflația a chiriilor. În ceea ce privește segmentul birourilor a fost consemnată o scădere a neocupării, acompaniată de o menținere la niveluri ridicate a stimulentelor oferite de proprietari chiriașilor. Pe segmentul de retail, creșterea vânzărilor retailerilor a dus și la o majorare a nivelului chiriilor procentuale.”,

a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuation Cushman & Wakefield Echinox.

Politicile din domeniul ESG au devenit tot mai prezente în sectorul imobiliar, influențând și serviciile de evaluare. În acest context, au fost introduse, în ultimii ani, standarde de evaluare care iau în considerare eficiența energetică a clădirilor. Eficiența energetică poate influența valoarea proprietăților, deoarece o clasă specifică de eficiență energetică poate afecta utilizarea actuală sau viitoare a unei clădiri.

Deși standardele de evaluare referitoare la eficiența energetică sunt încă puțin dezvoltate, evaluatorii le iau în considerare prin ajustarea costurilor operaționale pentru clădirile cu eficiență energetică redusă sau prin estimarea cheltuielilor necesare pentru a aduce clădirile la conformitatea cu reglementările actuale sau viitoare. De asemenea, gradul de eficiență energetică influențează valoarea yieldului utilizat în evaluarea activului.

„Aceeași vectori vor guverna și în 2025 valorile activelor imobiliare, însă spre deosebire de 2024, acest an va fi influențat de mediul politic, alegerile prezidențiale din primavară și evoluția războiului din Ucraina putând avea o influență semnificativă asupra valorilor proprietăților. În plus, deciziile guvernului în sensul limitării deficitelor, o posibilă perioadă de austeritate, dar și deteriorarea ratingului de țară pot de asemenea să aibă o influență negativă asupra valorilor activelor imobiliare.”,

a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuation Cushman & Wakefield Echinox.

Segmentul de retail a fost cel mai rezilient în ceea ce privește evoluția valorii activelor, datorită creșterii vânzărilor pentru anumiți retaileri. S-au înregistrat scăderi ale ratei de neocupare și o capacitatea rapidă de înlocuire a retailerilor neperformanți în centrele comerciale, fără perioade lungi de neocupare. În plus, retailerii au continuat să se extindă, iar traficul în centrele comerciale a avut un trend ascendent.

Segmentul de birouri a continuat să întâmpine dificultăți, nereușind decât parțial să reducă rata de neocupare. Nivelul ridicat al stimulentelor oferite chiriașilor de către proprietarii de birouri a fost doar parțial compensat de indexarea chiriilor cu inflația. Scăderea ritmului de dezvoltare a noilor clădiri de birouri ar putea contribui la reechilibrarea acestui segment.

Departamentul de evaluări al Cushman & Wakefield Echinox, care oferă acoperire națională, dispune de o echipă consolidată și stabilă, cu o experiență medie de peste 20 de ani.

Articole similare

Ad