Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acțiune de pionierat pentru climă: Grundfos lansează implementarea camionului electric cu Maersk

În fiecare zi, mii de containere sunt transportate la nivel global cu camionul pentru transportul interior – către și de la porturi, între fabrici și depozite, sau last mile până la destinația lor finală. Nenumăratele transporturi rutiere nu provoacă doar emisii de gaze cu efect de seră, ci și gaze de eșapament nocive și emisii de zgomot pentru oameni și animale.

Acest lucru face ca transformarea flotelor de camioane din întreaga lume în camioane electrice (camioane EV) să fie una dintre cele mai importante și, în același timp, una dintre cele mai dificile sarcini din logistică. Provocările sunt numeroase: camioanele electrice costă de până la trei ori mai mult decât camioanele diesel convenționale, autonomia lor este semnificativ mai mică, iar infrastructura de încărcare adecvată lipsește încă în aproape toate țările. În plus, din cauza costurilor suplimentare, clienții trebuie să fie pregătiți să plătească o suprataxă pentru transportul rutier cu un impact mai redus asupra climei.

„Aceasta este o sarcină uriașă, dar nu trebuie să ne lăsăm intimidați de ea”, spune Birna Odefors, director general al Maersk Area Nordics, care găzduiește un număr deosebit de mare de clienți care se numără printre pionierii logisticii decarbonizate.

Unul dintre clienții pionieri danezi ai Maersk este Grundfos. Compania daneză de inginerie, specializată în soluții avansate pentru pompe și tehnologia apei, utilizează acum oferta Maersk de camioane electrice, în care containerele sunt transportate între fabrica lor și portul Aarhus cu un camion electric. Transporturile pilot au început în octombrie 2024 și urmează să fie extinse la aproximativ 600-800 de containere pe an în viitor.

Începând cu 2020, Grundfos a fost unul dintre primii clienți care își transportă containerele maritime cu combustibili cu impact climatic redus împreună cu Maersk. În prezent, Grundfos utilizează deja acest produs ECO Delivery Ocean pentru 100% din transportul său maritim sub îngrijirea Maersk. Utilizarea unui amestec de combustibili marini alternativi, cum ar fi biodieselul pe bază de deșeuri și bio-metanolul, reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu până la 80% în comparație cu petrolul fosil de buncăr marin. În ceea ce privește transporturile rutiere electrice, care sunt adăugate acum, emisiile directe de gaze de eșapament ale camioanelor sunt complet eliminate, deoarece camionul electric este încărcat exclusiv cu energie electrică regenerabilă.

„După reducerea transportului maritim de la port la port, am dorit cu adevărat să facem următorul pas și să reducem, de asemenea, emisiile în transportul anterior al containerelor, precum și pe ultimul kilometru până la fabricile sau depozitele noastre. Implementarea camioanelor EV pe drumurile din Danemarca a decurs foarte bine și acesta este un caz bun pentru extinderea internațională a camioanelor EV. Având în vedere consecințele dezastruoase asupra climei pe care le putem vedea la știri aproape în fiecare zi, nu putem aștepta și trebuie să luăm măsuri acolo unde putem. Noi, ca producători și exportatori, dorim să conducem în mod activ subiectul decarbonizării lanțului de aprovizionare și suntem încântați să fim parteneri cu Maersk, care este dispus să încerce și să implementeze noi modalități”, declară Dirk Van Der Heijden, Sr Director, Global Logistics de la Grundfos.

Maersk își propune să își reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră din toate modurile de transport și din cele peste 500 de centre logistice din întreaga lume până în 2030. Obiectivul net zero al Maersk este anul 2040. Grundfos își propune să obțină emisii nete zero până în 2050 și are, de asemenea, la fel ca Maersk, obiective intermediare ambițioase pentru 2030.*

Articole similare

Ad