Pentru a afla la cine se afla cheia deblocarii pietei imobiliare, Ziarul Financiar a reunit, in cadrul conferintei „In Real Estate s-a oprit declinul. De unde poate reveni cresterea?”, de la sfarsitul anului trecut, atat dezvoltatori si bancheri, cat si constructori, operatori logistici, consultanti si avocati. S-a ajuns la concluzia ca, dupa trei ani de cadere a pietei, lucrurile par a se fi stabilizat pe toate segmentele: preturile si chiriile au variatii minore, numarul insolventelor s-a redus, iar o serie de proiecte noi, post-criza, au iesit cu planuri adaptate actualelor conditii de piata. In plus, principalii jucatori de pe piata de logistica au demarat noi campanii de investitii si de extindere a spatiului de depozitare, pariind deja milioane de euro pe cresterea economica si sugerand astfel o dezghetare a retailului si implicit a pietei imobiliare, chiar daca la nivel european se discuta de un nou val al crizei.
Actorii din domeniul imobiliar considera ca piata locala nu a trecut printr-un boom propriu-zis de constructii noi in perioada 2004-2008, pentru ca Romania continua sa fie la coada clasamentelor europene in ceea ce priveste stocul de spatii comerciale sau de birouri, iar la locuinte, ar trebui ridicate circa 90.000 de case anual, la cat de mare este cererea. „In perioada considerata de boom se ridicau 65.000 de locuinte anual, o parte dintre acestea fiind si astazi goale din cauza preturilor neadaptate la puterea de cumparare, si nu din cauza lipsei cererii”, a punctat Calin Negoescu, partener Westfourth Arhitecture.
Si, chiar daca tot ce se construieste nou ar putea fi absorbit imediat de piata, numarul tranzactiilor imobiliare ramane in continuare redus, dezvoltatorii ferindu-se sa inceapa noi proiecte, in principal pentru ca bancile vor sa finanteze, in conditii de garantare pe care putine companii le pot prezenta, doar proiecte care par „sigure”.
„Pe piata exista un exces de prudenta” in opinia lui Mihnea Serbanescu, director general DTZ Echinox, declinul pietei imobiliare s-a oprit. „Suntem de ceva timp la un nivel plat, iar cresterea poate veni din factorii psihologici. Atunci cand piata imobiliara era in crestere, una dintre probleme a fost excesul de incredere. Astazi este invers, pe piata este un exces de prudenta, se sta in expectativa.”
In acelasi timp, Serbanescu e de parere ca vom avea cu siguranta o crestere, insa numai dupa ce vom intelege ca nu mai poate fi vorba de un castig de azi pe maine, fara efort.
In prezent, activitatea din retail este inca dinamica, in vreme ce pe sectorul de birouri noi, in conditiile in care se absorb 200.000 m2/an, curba descendenta a valorilor chiriilor din ultimii ani va avea posibilitatea sa urce din nou in maximum un an si jumatate. Insa „nu trebuie sa ne asteptam la cresteri fulminante, aberante, ca intre 2004 si 2008, mai ales in situatia in care se observa ca nu exista un interes din partea autoritatilor de a avea o crestere bazata pe sectorul constructiilor si pe consum”, a punctat Serbanescu. Acesta considera ca piata, in ansamblu, nu va scadea in viitorul apropiat, existand inca multe proiecte mari in discutie in acest moment.
De cealalta parte, Ingo Nissen, country manager Sonae Sierra, a subliniat ca unul dintre motoarele cresterii poate fi reprezentat de segmentul centrelor comerciale.
„Romaniei i-a luat mult timp sa inteleaga ca piata imobiliara era supraincalzita, insa acum lucrurile se corecteaza. Din pacate, finantarea bancara nu se va imbunatati nici in …..