Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

România rămâne competitivă în ceea ce privește costul chiriilor din industrial și logistică

Retailul, comerțul electronic și logistica rămân principalii generatori de cerere atunci când vine vorba de închirierea spațiilor industriale și logistice, reprezentând peste 50% din volumul tranzacționat. În același timp, producția are un procent mai mare decât anul trecut, în jur de 30%, și se crede că există loc de dezvoltare și evoluție ulterioară.

În comparație cu restul țărilor din Europa Centrală și de Est, România are cel mai competitiv nivel al chiriei, o rată de neocupare egală cu media regională și suntem pe locul al doilea după Polonia în ceea ce privește spațiile nou livrate, a declarat Călin Badea, consultant I&L la CBRE România. „Piața din țara noastră a crescut în complexitate, cu o tranziție vizibilă către producție cu valoare adăugată mai mare, din cauza forței de muncă din ce în ce mai calificate și a scurtării lanțurilor de aprovizionare, prin dezvoltarea infrastructurii și accesul la spațiul Schengen. În același timp, nu mai suntem la fel de competitivi ca înainte pentru producția cu valoare adăugată scăzută, în principal din cauza creșterii salariilor. Acești factori pot contribui la creșterea costurilor de închiriere în 2025, dacă dezvoltatorii își continuă abordarea conservatoare.”

Potențialul pentru noi proiecte în 2025 vine atât din sectorul industrial, cât și din cel logistic. În acest moment, principalii potențiali investitori pentru anul acesta se anunță a fi din China, Turcia, Polonia, Germania și Statele Unite. Din păcate, se observă o scădere a cererii din partea companiilor europene de componente auto prezente în România.

Articole similare

Ad