Dupa o perioada de zece ani de crestere (2008-2018), a fost atins punctul culminant al ciclului din sectorul constructiilor la nivel global indica studiul realizat de Euler Hermes. 2019 va constitui un moment de cotitura pentru sectorul constructiilor la nivel global, a carui evolutie incepe sa incetineasca treptat, urmand sa aiba o crestere anuala de doar +3% in 2019 (fata de 3,5% in 2018). Pe parcursul ultimului deceniu, cea mai mare parte a cresterii a provenit de pe pietele emergente (+57% fata de nivelul lui 2008).
Potrivit datelor Euler Hermes, pentru milioane de companii din 70 de state, ratingurile medii ale riscului la nivel de sector cu privire la cerere, profitabilitate si lichiditate nu s-au imbunatatit. Drept urmare, sectorul constructiilor este mai putin pregatit pentru o incetinire a cresterii. Acest aspect este esential, dat fiind faptul ca sectorul constructiilor este o componenta cruciala a tuturor economiilor (avansate si emergente) si joaca un rol important in ceea ce priveste marirea sau reducerea impactului unui declin ciclic. Ca un prim semn al acestei schimbari de situatie, in primele trei trimestre ale lui 2018, au fost inregistrate 41 de falimente in randul societatilor mari de constructii (cu o cifra de afaceri de peste 50 de milioane euro).
In SUA, se preconizeaza ca sectorul constructiilor va inregistra o crestere anuala de 2,1% in 2019, asta dupa ce in 2018 aceasta a fost de de 3%. Piata constructiilor rezidentiale este cea care da semne de alarma.
China va avea anul acesta o crestere de 4% (4,2% in 2018), plus o crestere resimtita la nivelul gradului de indatorare si un risc ridicat de lichiditate. Pentru Germania cresterea anuala va fi de 2,9% in 2019 ( acelasi nivel din 2018).
Potrivit studiului Euler Hermes, cu 2018 Romania inregistreaza deja al treilea an de scadereare (-4%).