Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Eduard Nikolaev (Kamaz) obtine al patrulea titlu la Dakar

Editia din acest an a raliului Dakar, desfasurata doar in Peru si apreciata de competitori ca fiind una foarte dura, s-a incheiat, victoria in intrecerea camioanelor revenindu-i, pentru a patra oara in cariera, din care a treia oara consecutiv, pilotului rus Eduard Nikolaev (Kamaz). Acesta a fost urmat la 25'36" de coechipierul sau Dmitry Sotnikov, care i-a stat in coasta de-a lungul celor 10 zile de concurs si chiar l-a depasit pentru o zi in clasamentul general, dupa etapa a opta. Iar pe locul al treilea, la 1 h 34'44" de lider, s-a clasat pilotul olandez Gerard de Rooy, capitanul echipei Petronas De Rooy Iveco si invingator la Dakar in 2012 si 2016. Acesta din urma, desi ar fi tintit un nou titlu, se poate declara totusi multumit de faptul ca echipa sa este singura din intrecerea camioanelor care a ajuns la final cu toate cele patru camioane – reamintim ca din cele patru echipaje Kamaz doua au iesit din concurs imediat dupa prima jumatate a raliului: Andrey Karginov, care era chiar foarte bine plasat in clasamentul general, a fost descalificat pentru ca a atins cu axa spate un spectator si nu a oprit sa-i ofere ajutor, si Airat Mardeev, din cauza unor fisuri la noul motor, in conditiile in care regulamentul interzice inlocuirea motoarelor pe parcursul competitiei.
 

Cat de dura a fost intrecerea din acest an se poate vedea si din numarul mic de echipaje care au trecut linia de sosire la toate categoriile de vehicule: daca la startul editiei s-au prezentat 137 de motociclete, 26 de ATV-uri, 130 de autoturisme (inclusiv 30 SxS – Side-by-Side) si 41 de camioane, la final au ramas 76 de motociclete, 16 ATV-uri, 77 de autoturisme, 21 de SxS si 14 camioane.
Ultima etapa, de la Pisco la Lima, nu mai putea teoretic sa aduca modificari in clasamentul general, deoarece era foarte scurta: 359 km, din care 112 km de cursa speciala, in cazul camioanelor. Si intr-adevar diferentele dintre echipaje nu au fost deloc mari. Invingator a fost Ton Van Genugten (Petronas De Rooy Iveco), aflat astfel la a doua sa victorie de etapa din 2019, la 3'11" de Ales Loprais (Instaforex Loprais Team, la volanul unui Tatra) si la 5'23" de Sotnikov, in timp ce Nikolaev a fost al saselea, la 8'22", iar De Rooy, al cincilea, la 7'56".
Nikolaev a declarat la final ca a fost o competitie foarte dificila, cu numeroase dune, mult nisip si adversari foarte puternici, in special coechipierii sai, De Rooy si Federico Villagra. El s-a aratat foarte incantat si de echipa sa si de noul camion, si are si de ce, pentru ca, desi a pierdut timp in cateva ocazii, in realitate nu a avut decat o problema majora la editia din acest an, cand a ramas blocat in dune o ora.

Articole similare

Ad