
Pe 10 aprilie a avut loc la Oradea o nouă conferință Tranzit, la care a participat în calitate de vorbitor Artur Kalisiak, Director de Proiecte Strategice în cadrul asociației poloneze de transport și logistică TLP.
În panelul dedicat decarbonizării transportului rutier, acesta a prezentat ipotezele programului polonez de sprijin pentru companiile care investesc în camioane cu emisii reduse și a subliniat că, potrivit anunțului guvernului polonez, înscrierile urmează să înceapă în al doilea trimestru din 2025.
Reprezentantul TLP s-a referit și la costurile tranziției energetice suportate de antreprenorii din transporturi și a arătat că, deși camioanele electrice sunt tot mai prezente în dezbaterea publică, ele sunt deocamdată utilizate mai ales în transportul pe distanțe scurte, de până la 150-200 km, iar costurile totale de operare și nivelul de degradare/depreciere sunt încă dificil de estimat.
În cadrul aceluiași panel, despre care veți putea citi mai multe aici pe site și în revista Tranzit, ceilalți vorbitori s-au referit la proiectul românesc de subvenții pentru achiziționarea de vehicule cu emisii zero, care a fost suspendat după consultări în așteptarea versiunii sale actualizate, așa cum explică Artur Kalisiak pentru membrii TLP.
Acesta adaugă că participanții la conferință au fost interesați mai ales de panelul dedicat sistemului de monitorizare a transporturilor RO e-Transport, instrument analog sistemului polonez SEND, care acoperă toate operațiunile de transport efectuate în România, inclusiv cabotaj, import și export. Interesul vine inclusiv din faptul că sistemul RO e-transport în forma sa actuală întâmpină numeroase probleme tehnice, iar procesul de îmbunătățire este lent. Discuțiile cu transportatorii români prezenți la conferința Tranzit au arătat, așa cum constată Artur Kalisiak, că industria transporturilor din România și din Polonia se confruntă cu provocări similare: deficit de șoferi, cerințe ridicate legate de tranziția energetică și scăderea numărului de mărfuri disponibile. Iar diferențele dintre cele două piețe se datorează în principal producției interne mai mici din România și ponderii mai mari a transportului fără încărcătură, în special în raport cu piața germană.
Cu toate acestea, România rămâne o țară cu potențial economic și logistic în creștere, iar dezvoltarea infrastructurii de transport poate contribui la îmbunătățirea eficienței operaționale a companiilor care activează în regiune, concluzionează reprezentantul TLP.