Dorinta de supra-reglementare a transportului rutier de marfa la nivelul Uniunii Europene vine in contradictie cu politica pro-liberalizare a pietelor nationale de transport de calatori, atrage atentia Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), cu prilejul conferintei IRU/UNTRR, ce a avut ca tema „Pachetul Mobilitate si viziunea UE de decarbonizare a transportului rutier”. Desi Carta Alba a UE vorbeste de unitate si egalitate deplina dupa 2020, reglementarile propuse prin Pachetul Mobilitate reflecta in mod clar dorinta statelor vestice de a restrictiona accestul operatorilor estici la piata unica. Pentru ca desi regulile propuse par ar fi aceleasi pentru toti, impactul acestora asupra diferitelor state membre este diferit si dezavantajeaza net carausii estici.
Sub apanajul necesitatii imbunatatirii conditiilor sociale pentru soferi se incearca promovarea unor politici restrictive pentru operatorii de transport din statele de la periferia Uniunii Europene. Mai mult, veniturile presupus mai mici ale soferilor din Est ar reprezenta un avantaj pentru operatorii din aceasta parte a UE, fiind create astfel premisele concurentei neloiale intre carausii statelor membre. Pozitia Comisiei Europene este insa contradictorie daca analizam toata argumentatia construita pe marginea Pachetului Mobilitate in raport cu propunerile de modificare ale regulamentului 1073/2009, care au si primit, de altfel, vot favorabil din partea Comisiei de Transport si Turism din Parlamentul European. „De ce Comisia Europeana vorbeste de limitarea accesului la piata de transport marfa, insa la transport de persoane se propune liberalizarea completa a industriei? Si asta in conditiile in care CE recunoaste ca volumul de marfa transportat la nivelul Uniunii se va dubla in urmatorii 30 de ani. Din acest punct de vedere, nu se explica dorinta de supra-reglementare a acestui sector“, a declarat Radu Dinescu.
TRAN decide pe 20 februarie a.c. soarta dosarelor legislative din Pachetul Mobilitate – daca vor fi trimise mai departe catre plen pentru a fi votate unul cate unul sau ca pachet. In cadrul dezbaterii se va trage insa semnalul de alarma ca dosarele nu au avut un parcurs corect din punct de vedere procedural, a aratat euro-parlamentarul Maria Grapini in cadrul conferintei IRU/UNTRR.