
SpotGo a câștigat premiul pentru Inovație în Supply Chain, acordat de revista Tranit. Soluția de inteligență artificială dezvoltată în Lituania este disponibilă și în țara noastră și asistă operatorii logistici la creșterea eficienței și la maximizarea marjelor de profit. Practic, într-o perioadă în care criza forței de muncă calificată este tot mai presantă, SpotGo vine cu soluția: asistență AI pentru profesioniștii din domeniu.
SpotGo se poate ocupa de pregătirea și de trimiterea cererilor de transport pe bursele de profil, tarifare dinamică, organizare comenzi, recunoaștere de documente, controlul procesului de transport, verificare clienți și subcontractori, monitorizarea recepționării documentației necesare și a efectuării plății, introducere de date în sistem, inclusiv elaborare strategie de dezvoltare etc. Într-un cuvânt, SpotGo își propune să fie un sistem în interiorul tuturor celorlalte sisteme, care poate gestiona un volum de business de zece ori mai mare decât o echipă obișnuită de angajați, fiindu-i necesar 80% mai puțin timp petrecut pe bursele de transport, pentru a primi cu 20% mai multe răspunsuri.
La ediția din acest an a concursului de inovație au mai participat sistemul de monitorizare și prevenție a furturilor din camioane AtruX și soluția Aluco, de digitalizare și simplificare a proceselor logistice.
Conceptul AtruX, dezvoltat de o echipă de studenți din Cluj-Napoca, își propune să fie o soluție eficientă pentru reducerea numărului mare de furturi din camioane. Platforma integrată hardware și software AtruX a fost dezvoltată pe parcursul mai multor ani, ajungând astăzi să fie un produs complex, format din două componente esențiale: un sistem de securitate bazat pe două camere laterale și un mecanism de blocare amplasat pe ușile camionului, alături de o platformă destinată dispecerilor și șoferilor, care automatizează toate operațiunile logistice necesare unui transport.
Aluco este o soluție de digitalizare și simplificare a proceselor logistice, cu precădere expedițiile. Aceastea din urmă necesită multă muncă manuală, dar și o cunoaștere foarte bună a clienților și a specificului tuturor transporturilor efectuate (condiții speciale la descărcare, locație, tipurile de vehicule care au acces, dacă sunt necesare echipamente pentru descărcare, mărfuri care au condiții speciale de manipulare etc.). Principala provocare a dispecerilor este aceea că în 60% dintre cazuri lipsesc informații importante cu privire la expediție, astfel încât nu este exploatată la maximum capacitatea de încărcare a vehiculelor. Se pot planifica 2.000 de expediții în mai puțin de 90 de secunde, dar și diferite strategii de expediție, în funcție de cerințele specifice ale diferiților clienți, cu focus pe optimizarea spațiului de încărcare.
Ceremonia de premiere a avut loc în cadrul Galei Tranzit Logistică, eveniment care a avut loc pe 10 aprilie la Oradea. Felicitări tuturor participanților!