Mercedes-Benz Trucks își propune să doboare recordul de mers în modul marșarier cu camionul electric eAtros 600, atrăgând în același timp atenția asupra unor subiecte relevante pentru industria transporturilor și pentru societate în general: electrificarea, siguranța rutieră și imaginea publică a șoferilor de camion. În acest scop, producătorul german va folosi camionul său electric pentru distanțe lungi cuplat la o semiremorcă pentru a parcurge peste 100 km fără întrerupere în modul marșarier.
Mercedes-Benz Trucks intenționează să readucă în Germania titlul anterior Guinness World Records din 2020, care se situa la aproximativ 89 km și a fost stabilit în Statele Unite ale Americii cu un camion diesel. Conducerea în marșarier este programată să aibă loc pe pista de curse Motorsport Arena Oschersleben, în statul german Saxonia-Anhalt, pe 4 iunie. Mercedes-Benz Trucks intenționează să stabilească noul record pe această pistă închisă. Circuitul, conceput pentru mașini, care include 14 curbe strânse, este extrem de solicitant, dar implică mai puține riscuri imprevizibile (care ar necesita oprirea vehiculului și întreruperea încercării de record) decât pe drumurile publice.
Marco Hellgrewe (50 de ani) din Werneuchen, de lângă Berlin, ofițer în Forțele Armate Germane și pasionat de camioane, a stabilit în 2008 un record de 64 km într-un camion diesel și va fi acum la volanul eActros 600 pentru noua tentativă de record complet electric.
„Ca șofer de camion pasionat, este o onoare pentru mine să încerc să stabilesc din nou acest record. S-au schimbat multe din punct de vedere tehnologic de la prima mea cursă record și până în prezent nimeni în lume nu a doborât acest record cu un camion electric. eActros 600 reprezintă viitorul mobilității electrice în transportul pe distanțe lungi și arată cum producătorii deschid cu succes noi drumuri. Mersul cu spatele timp de atâtea ore este o mare provocare, dar testele de până acum au mers foarte bine. Este foarte distractiv și foarte plăcut să fii pe drum cu eActros 600. Aș dori să profit de această ocazie pentru a-mi exprima mulțumirile sincere către Mercedes-Benz Trucks pentru tot sprijinul acordat.”
Independent de rezultatul încercării de doborâre a recordului mondial, după o perioadă de odihnă, Marco Hellgrewe va parcurge cu spatele aproximativ 30 km pe drumurile publice sub escorta poliției. În ambele cazuri, viteza estimată de deplasare se va situa între 10 și 20 km/oră. Linia de sosire este la Centrul Global de Piese de Schimb Daimler Truck din Halberstadt, tot în Saxonia-Anhalt. Noua locație se va deschide oficial pe 10 iulie și, începând cu acest an, aceasta va prelua treptat livrări de piese de schimb pentru camioanele Mercedes-Benz la nivel mondial.

Rainer Müller-Finkeldei, directorul departamentului de inginerie de produs Mercedes-Benz Trucks a declarat: „Suntem foarte încântați că Marco Hellgrewe s-a gândit la Mercedes-Benz Trucks și la eActros 600 pentru noua sa încercare de record. Ideea de rula în marșarier într-un vehicul complet electric dovedește un spirit de pionierat cu care noi – ca forță motrice din spatele transformării – ne putem identifica. În același timp, avem astfel oportunitatea de a atrage o atenție sporită asupra unor subiecte importante viitoare din domeniul public. eActros 600 depășește în multe privințe cerințele legale privind camioanele electrice. Ne dorim să sporim însă conștientizarea tuturor participanților la trafic cu privire la mobilitatea electrică pe de o parte și recunoașterea corespunzătoare a valorii muncii șoferilor, pe de altă parte.”
În cadrul tentativei de record, Mercedes-Benz Trucks cooperează cu asociațiile Blicki e.V. și PROFI – Pro Fahrer-Image e. V.
Dirk Hendler, Director General al Blicki e.V. a precizat: „Acest proiect este o oportunitate excelentă de a crește gradul de conștientizare a siguranței rutiere în rândul copiilor și familiilor. Suntem încântați să facem parte din acest proiect și să ne răspândim mesajul în acest fel. Prin atelierele noastre la nivel național, sub umbrela Ministrului Federal al Transporturilor, am instruit deja peste 80.000 de copii de școală primară cu privire la modul de interacțiune cu vehiculele mari.”
„Suntem foarte bucuroși să susținem acest proiect, deoarece consolidează conștientizarea rolului important al șoferilor profesioniști în societatea noastră. Tentativa de record oferă o platformă excelentă pentru a crește aprecierea acestei profesii. Activitatea arată, de asemenea, cum tehnologiile inovatoare pot aduce o contribuție pozitivă la viitorul transporturilor”, a declarat Prof. Dr. Dirk Engelhardt, Președintele Consiliului de Administrație al PROFI – Pro Fahrer-Image e.V.
Mercedes-Benz eActros 600 a intrat în producția de serie la sfârșitul lui noiembrie 2024, la fabrica din Wörth a constructorului german, primele livrări având loc o lună mai târziu. Camionul electric și-a dovedit deja capacitățile de mai multe ori în condiții reale: în utilizarea de către clienți, ca parte a „eActros 600 European Testing Tour 2024”, o călătorie de dezvoltare complet electrică de 15.000 km, care a traversat 22 de țări, dar și a „European Testing Tour Winter 2025”, eveniment în cadrul căruia au fost parcuși aproximativ 6.500 km prin Europa de Nord. În plus, eActros 600 a fost votat „Camionul Internațional al Anului 2025”, cel mai important premiu din industrie, acordat anual de juriul International Truck of the Year (IToY), format din 24 de jurnaliști specializați în vehicule comerciale din Europa.
Capacitatea mare a bateriei de peste 620 kWh (de unde și denumirea modelului 600) și o nouă axă motoare electrică, deosebit de eficientă, dezvoltată intern, permit camionului electric să atingă o autonomie de 500 de kilometri fără încărcare intermediară, în condițiile transportării unei mase totale combinate de 40 t. Această autonomie, atinsă în condiții foarte realiste și practice, poate fi depășită semnificativ în funcție de stilul de condus și de traseu.
Pentru ca transportul rutier de mărfuri neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 să se dezvolte, dezvoltarea infrastructurii de încărcare este esențială. În prezent, există însă mai puțin de 1.000 de puncte de încărcare pentru vehicule comerciale grele în Europa. Pentru a compensa cel puțin parțial deficitul existent, Daimler Truck a anunțat în martie anul acesta un concept pentru propria rețea de încărcare semi-publică. Se preconizează extinderea acesteia la peste 3.000 de puncte de încărcare rapidă în Europa până în 2030, devenind cea mai mare din Europa. Noua opțiune de încărcare semi-publică pentru camioanele electrice, ca soluție oferită de marca Daimler TruckCharge, are scopul de a permite depozitelor să își deschidă infrastructura de încărcare pentru utilizare plătită de către terți. Aceasta este planificată ca o completare a serviciilor publice de încărcare oferite de Milence, societate mixtă fondată în iulie 2022 de Daimler Truck, Traton Group și Volvo Group, care are drept obiectiv instalarea și operarea a 1.700 de puncte de încărcare publice de înaltă performanță în Europa până în 2027.