
Comisia Europeană propune o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor, în vederea îmbunătățirii siguranței rutiere și creșterea calității aerului.
Noile norme vor ține cont de prezența tot mai mare a vehiculelor electrice și se vor adapta la tehnologiile emergente. Acestea vor introduce mai multe inspecții, inclusiv inspecții tehnice periodice pentru vehiculele electrice și sistemele avansate de asistență a șoferului, inspecții anuale pentru autoturismele și autoutilitarele mai vechi și metode avansate de testare a emisiilor pentru detectarea vehiculelor cu emisii ridicate, în scopul reducerii poluării cu particule fine. În plus, Comisia propune introducerea certificatelor digitale de înmatriculare a vehiculelor și de testare periodică, simplificarea schimbului transfrontalier de date și protejarea cetățenilor împotriva activităților frauduloase, cum ar fi manipularea tahografului. De asemenea, inspecțiile tehnice periodice vor fi facilitate pentru cei care locuiesc temporar într-o altă țară a UE.
Modificările propuse reflectă angajamentul Uniunii față de o mobilitate sigură și durabilă, asigurând în același timp libera circulație a persoanelor și a mărfurilor, se arată într-un comunicat de presă DIGI Move. Între 2026 și 2050, se estimează că aceste propuneri vor salva aproximativ 7.000 de vieți și vor preveni aproximativ 65.000 de răni grave.
În acest scop, CE propune revizuirea a trei directive: cea privind inspecția tehnică periodică (ITP) a vehiculelor, cea referitoare la documentele de înmatriculare ale vehiculelor și respectiv inspecția rutieră a vehiculelor comerciale.
Propunerea Comisiei mai vizează vehiculele nesigure, care contribuie la accidente, decese și vătămări corporale. Normele actuale, în vigoare din 2014, trebuie să țină pasul cu progresele tehnologice, cum ar fi sistemele de asistență a șoferului și prezența tot mai mare a vehiculelor electrice pe drumuri. În plus, vehiculele extrem de poluante și zgomotoase, deși relativ puține la număr, sunt responsabile pentru o parte disproporționată a emisiilor nocive. Normele actuale nu abordează suficient poluarea aerului și zgomotul.
Măsurile propuse includ:
- Adaptarea testării la vehiculele noi – Inspecții tehnice periodice pentru vehiculele electrice și noi teste pentru sistemele electronice de siguranță, inclusiv testarea integrității software-ului sistemelor relevante pentru siguranță și emisii;
- Noi teste privind emisiile – Detectarea vehiculelor cu emisii ridicate, inclusiv a celor modificate, utilizând metode avansate pentru particule ultrafine și NOx;
- Combaterea fraudei – Înregistrarea citirilor kilometrajului în bazele de date naționale pentru schimbul transfrontalier al istoricului kilometrajului;
- Inspecții anuale – Pentru autoturismele și autoutilitarele cu o vechime de peste zece ani;
- Digitalizare – Emiterea de certificate electronice de înmatriculare a vehiculelor și de testare periodică și schimbul de date prin intermediul unei platforme comune pentru simplificarea proceselor administrative;
- Recunoașterea reciprocă a certificatelor de inspecție tehnică periodică – Asigurarea recunoașterii transfrontaliere a inspecțiilor tehnice periodice efectuate într-un alt stat membru pentru autoturisme timp de șase luni;
- Îmbunătățirea guvernanței datelor – Optimizarea accesului centrelor de testare la datele tehnice ale vehiculelor.
Comisarul pentru transport durabil și turism, Apostolos Tzitzikostas, a declarat: „UE este ferm angajată să reducă numărul deceselor rutiere și al rănilor grave cu 50% până în 2030. Inițiativa de astăzi marchează un pas important înainte în direcția creșterii siguranței drumurilor noastre, a unui aer mai curat și a ușurării vieții cetățenilor. Prin modernizarea normelor de inspecție tehnică rutieră, valorificăm cele mai recente tehnologii, consolidăm aplicarea acestora și ne asigurăm că acestea țin pasul cu realitățile în continuă evoluție ale mobilității.”
Propunerile vor fi acum examinate de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare. Odată convenite, Comisia va pregăti actele delegate și de punere în aplicare necesare pentru anumite aspecte ale punerii în aplicare a normelor.
În cadrul politicii sale privind siguranța rutieră a UE pentru perioada 2021-2030, Comisia și-a reafirmat angajamentul față de obiectivul său ambițios de a atinge aproape zero decese și zero vătămări grave pe drumurile UE până în 2050 („Viziunea Zero”) și de a reduce decesele și vătămările grave cu 50% până în 2030. Propunerile făcute acum vor contribui la atingerea acestor obiective, fiind în Strategia Comisiei pentru Mobilitate Durabilă și Inteligentă din 2020.