
Serie de sondaje realizate de Logistics Hall of Fame în cooperare cu SCHUNCK GROUP: problemele lanțului de aprovizionare devin mult mai puțin relevante în comparație cu riscurile politice.
Noul clasament al riscurilor arată pentru ce trebuie să se pregătească sectorul după alegerile generale din 2025 – și ce se așteaptă de la noul guvern federal german.
Cele mai mari provocări pentru industria logistică în 2025 vor continua să fie criminalitatea cibernetică și deficitul de lucrători calificați. Acesta este rezultatul celui mai recent sondaj privind tendințele realizat de Logistics Hall of Fame, care este efectuat de mai multe ori pe an în cooperare cu SCHUNCK Group. În sondajul realizat în aprilie, 75% dintre respondenți au identificat ambele riscuri ca fiind cele mai grave amenințări la adresa logisticii globale – o creștere față de 2022, când deficitul de lucrători calificați a fost numit de 71,8% și criminalitatea informatică de 64,1% ca fiind cele mai mari riscuri.
Comparativ cu sondajul din noiembrie 2022, situația s-a schimbat semnificativ în ceea ce privește întreruperile lanțului de aprovizionare. În timp ce acest risc se afla încă pe locul al treilea în clasamentul global de atunci (48,7%), în 2025 a fost numit ca unul dintre primele trei riscuri de doar 12,5% dintre participanți – o pierdere semnificativă de importanță.
Riscurile politice, pe de altă parte, au revenit în centrul atenției și ocupă în prezent locul al treilea în clasamentul global al riscurilor, cu 43,75%. Alte riscuri menționate au inclus schimbările de pe piață (25%), precum și dezastrele naturale, schimbările juridice și evoluțiile tehnologice (12,5% fiecare). Schimbările climatice nu au mai fost clasate printre primele trei riscuri globale de niciunul dintre participanți în 2025, față de 18% în 2022.
În ceea ce privește propriile companii, respondenții consideră, de asemenea, criminalitatea informatică (70,6%) și deficitul de lucrători calificați (58,8%) drept cele mai mari amenințări. În 2022, aceste cifre erau de 45% (criminalitatea informatică) și, respectiv, 62,5% (deficitul de competențe). Riscurile politice (35,3%), schimbările de pe piață (23,5%) și întreruperile activității (11,8%) urmează la mare distanță. Întreruperile lanțului de aprovizionare joacă cu greu un rol la nivel de companie, cu doar 5,9% – o scădere de peste 40 de puncte procentuale față de 2022.
„Tendința arată în mod clar că amenințarea atacurilor cibernetice continuă să crească – atât la nivel global, cât și în contextul întreprinderilor”, subliniază Thomas Wicke, directorul general al grupului SCHUNCK. „În același timp, în ciuda tuturor dezbaterilor și măsurilor politice, deficitul de lucrători calificați rămâne unul dintre principalele blocaje pentru industrie – iar evoluțiile politice vor fi, de asemenea, tot mai observate. Companiile ar trebui să facă acum investiții specifice în soluții de securitate IT și în formarea angajaților și, în același timp, să încheie parteneriate strategice pentru a-și consolida rezistența la aceste riscuri pe termen lung”, adaugă acesta.
Investiții direcționate și diversificarea domeniilor de activitate
Conform sondajului, companiile continuă să se bazeze pe un mix de măsuri pentru a preveni riscurile: Pe lângă investițiile specifice în securitatea IT și asigurările cibernetice, companiile recurg în principal la formarea angajaților, la inițiative de recrutare – inclusiv în străinătate – și la diversificarea domeniilor de activitate pentru a-și consolida reziliența.
Factorii de decizie din domeniul logisticii intervievați doresc în primul rând ca noul guvern german să accelereze procesele de aprobare (68,8%) și să ia măsuri pentru a combate deficitul de lucrători calificați, de exemplu prin imigrație sau programe educaționale (43,8%). De asemenea, se solicită creșterea investițiilor în infrastructurile digitale și programe de finanțare specifice pentru reducerea riscurilor.
