Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pe termen lung se estimează o creștere a industriei de transport și logistică din Polonia

Venituri în sectorul T&L (ce include transport de marfă și de persoane, logistică și depozitare) și venituri din vânzări de transport rutier către alte sectoare economice

Raportul anual realizat de asociația poloneză de transport și logistică TLP arată că după recesiune rata de creștere a transportului și logisticii (T&L) din această țară ar trebui să se apropie de media pe termen lung – de 3,8% între 2010 și 2023, față de 3,4%, rata de creștere a întregi economii a țării – deși anumiți factori structurali (schimbarea culturală, imigrația, costurile în creștere, transformarea energetică) pot împiedica realizarea unor dinamici identice cu cele din trecut. Cea mai mare rată de creștere din T&L este în depozitare, de 20%, ca o consecință a dezvoltării centrelor logistice.

Factorii de la care se așteaptă să permită menținerea creșterii pe termen lung sunt creșterea mai mare preconizată a Poloniei (3,4% în cinci ani) decât media UE de 1,5%, ponderea ridicată a industriei în PIB (25%, față de circa 20%), creșterea exporturile de mărfuri, care ajung la 8%/an și sunt realizate mai ales de transportatori polonezi și faptul că exportul de servicii de transport este în creștere rapidă.

Cum a evoluat în ultimii doi ani venitul mediu anual al companiei pentru care lucrați?

În 2023, PIB-ul real în T&L în Polonia a scăzut cu 3% față de 2022, în timp ce întreaga economie a scăzut cu 0,2% – adică recesiunea a fost mai gravă decât în orice alt domeniu. Situația financiară a firmelor este cea mai proastă din ultimii ani, creșterea medie a veniturilor a scăzut cu 1% față de 2022, profitabilitatea a fost la cel mai slab nivel din 2019 încoace și sondajul realizat de TLP și SpotData arată că 37% dintre companii se așteaptă ca veniturile să scadă în următorii doi ani, 14% să stagneze și 49% să crească.

53% dintre cele circa 100 de firme chestionate pentru a realiza acest raport și care fac transport în camioane complete au scăzut în ultimul an sau cel mult s-au menținut, pe când dintre cele care fac depozitare numai 22% au scăzut sau s-au menținut, iar 35% au spus că au avut un ritm puternic de dezvoltare în ultimele 12 luni înainte de sondaj. Recesiunea din Germania a provocat cea mai rapidă scădere a numărului de comenzi de export/import și cabotaj, piața cross dock a fost mai rezistentă la recesiune, iar cea mai mare rezistență a avut-o piața internă.

Cum credeți că va evolua în următorii doi ani venitul mediu anual al companiei pentru care lucrați?

Articole similare

Ad