Ad
Ad
Ad
Ad

IULIUS și Atterbury Europe obțin cel mai mare împrumut de dezvoltare din industrie de 400 de milioane de euro pentru RIVUS Cluj-Napoca

IULIUS și Atterbury Europe au primit unul dintre cele mai mari împrumuturi pentru noul proiect de reconversie urbană cu utilizare mixtă din România, RIVUS Cluj-Napoca. Valoarea acestuia se ridică la aproximativ 400 de milioane de euro și este sub forma unei finanțări sindicalizate acordate de patru instituții de credit: Erste Bank, BCR, BERD și BRD.

Astfel, RIVUS intenționează să restaureze fosta platformă industrială de 14 hectare sub forma unui proiect cu utilizare mixtă, urmând a deveni cea mai diversă și funcțională zonă din țară – cu retail, birouri, cultură, divertisment, parc. În prezent, proiectul se află în faza de autorizare a construirii.

„Suntem extrem de mândri că am reușit să obținem acest tip de finanțare, în condițiile atinse. Cred că acest lucru spune multe despre calitatea dezvoltării RIVUS, despre puterea mărcilor Atterbury Europe și IULIUS în România, precum și despre relațiile construite cu creditorii noștri de-a lungul timpului.”, a declarat Martin Olivier, Director Financiar Atterbury Europe.

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca abordează reconversia urbană a unei zone industriale dezafectate, amplasată într-o zonă cu atracție regională, adaptată așteptărilor și nevoilor comunității și ale orașului, așa cum reiese din consultările și studiile efectuate. Conceptul acestuia va fi sustenabil, creat de prestigioasa firmă internațională de arhitectură UNStudio care va pune accent pe valorificarea râului Someș și accesibilizarea acestuia publicului, precum și pe integrarea întregii foste zone industriale în oraș ca pol de dezvoltare urbană. 

Împrumutul sindicalizat verde, garantat prin îndeplinirea standardelor de sustenabilitate LEED Platinum și EDGE Advanced, va acoperi întregul ciclu de dezvoltare-operare-reînnoire. Sindicatul de bănci care furnizează finanțarea este format din Erste Bank (Aranjor Principal), Banca Comercială Română (BCR), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și BRD Groupe Société Générale. Finanțarea va include în principal componenta de retail a proiectului, respectiv zonele culturale și spațiile verzi, reprezentând o suprafață totală închiriabilă de 132.500 mp.

„Erste Bank și BCR se concentrează în special pe proiecte sustenabile și responsabile social, iar ca atare, proiectul RIVUS, care se așteaptă să fie cea mai mare revitalizare urbană verde a zonelor dezafectate actuale din Cluj-Napoca și care este planificat să îndeplinească cele mai înalte criterii de sustenabilitate, este unul dintre principalele obiective. Suntem deosebit de încântați că partenerul nostru pe termen lung, Iulius, care s-a dovedit a fi principalul dezvoltator și reamenajator urban din România, a ales Erste Bank pentru a aranja această finanțare.”, a menționat Marko Brekič , Senior Client Executive la Erste Group Bank AG, Viena.

„Pentru IULIUS, acest credit continuă seria premierelor în materie de finanțare: de la primul credit verde acordat unei companii românești în 2021, la cel mai mare credit de refinanțare imobiliară din România în 2022 și, acum, cel mai mare credit de dezvoltare din industrie. Pentru noi, toate aceste etape certifică atractivitatea și calitatea proiectelor noastre. Suntem încântați că de fiecare dată reușim să atragem noi parteneri în procesul de finanțare, BERD alăturându-se acum grupului de bănci cu care colaborăm. Mixul de bănci locale, regionale și globale oferă stabilitatea financiară de care avem nevoie pentru a ne concentra pe ceea ce facem cel mai bine: proiecte verzi de mare anvergură, cu valori de investiții semnificative (de obicei, peste jumătate de miliard de euro), în locații centrale și contribuind la dezvoltarea economică a comunităților locale și regionale respective. Încrederea acordată de clienții, chiriașii și băncile noastre ne motivează să aducem pe piață proiecte din ce în ce mai îndrăznețe și mai complexe, cu impacturi pozitive și mai mari asupra comunităților lor respective.”, a adăugat Marius Perșenea, Chief Operating Officer IULIUS.

Printre altele, dezvoltarea propune și o grădină urbană extinsă pe o suprafață de peste 52.000 mp cu peste 700 de copaci maturi, inclusiv copaci recuperați de pe fosta platformă industrială, precum și peste 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni. Clădirea principală de retail va avea fațade verzi și un acoperiș verde, integrând și o grădină japoneză. RIVUS este, de asemenea, unic datorită conservării a două clădiri industriale cu valoare ambientală și reintegrării lor ca parte a noului proiect pentru utilizări culturale, de birouri și de servicii.

Sustenabilitatea proiectului va fi implementată până la cele mai mici detalii: dezvoltarea de clădiri nZEB, design care să pună în valoare și să asigure o conexiune cu râul Someș, utilizarea unor materiale naturale, iluminare naturală cât mai mare pentru spațiile interioare, eficiență energetică, infrastructură care să susțină transportul ecologic, alei care permit circulația apei, amenajare peisagistică orientată spre susținerea biodiversității locale, producerea de energie regenerabilă etc.

Pentru acest proiect vor exista investiții consistente în infrastructură, pe baza unui acord cu Primăria. Acestea vor include crearea unui nou pod rutier peste râul Someș, două poduri pietonale, soluții de coordonare a traficului, modernizarea unor străzi din apropiere, precum și amenajarea infrastructurii pentru biciclete, în conformitate cu strategia de mobilitate a autorităților. De asemenea, va include aproximativ 4.800 de locuri de parcare, dintre care 900 vor fi dotate cu conectori de încărcare pentru vehicule electrice, precum și 2.500 de locuri de parcare pentru biciclete.

Articole similare

Ad