
După peste 35 de ani de activitate în industria transporturilor europene sub numele Eurogate Ferries, grupul anunță schimbarea numelui său în Eurogate Connect. Dezvăluită la Târgul de Transport și Logistică de la München, transformarea reflectă evoluția companiei, de la un furnizor axat pe comercializare de bilete de feribot la un partener de servicii complete de mobilitate și soluții pentru flote. Eurogate Connect nu înseamnă un nou început, ci mai degrabă o evoluție, au anunțat reprezentanții companiei, care au dat asigurări că toate serviciile și parteneriatele actuale rămân neschimbate. Noutatea constă într-o perspectivă mai largă, mobilitate pregătită pentru viitor, servicii conectate digital și un portofoliu în continuă expansiune, pentru a sprijini industria transporturilor de mărfuri. Iar piața românească este un punct strategic pe harta europeană a Eurogate Connect.
Tradițional firmă de expediții și de intermediere de servicii de feribot, Grupul Eurogate a promovat distinct la Transport & Logistics din München cele două linii de business ale companiei: firma de transport și logistică Eurogate Logistics, cu o istorie de 35 de ani în industria de profil, își va continua activitatea ca și până acum, în timp ce divizia de feribot primește o imagine nouă, sub denumirea Eurogate Connect.
„Mesajul este acela că partenerii noștri primesc mai mult decât un simplu bilet de feribot: un întreg pachet de servicii, care poate include recuperare de TVA, închiriere de semiremorci, formalități vamale (foarte dificile mai ales în Marea Britanie, după Brexit) etc.”, a explicat Adam Nagy, MD Eurogate Connect.
„One stop shop”, pentru eficientizarea operațiunilor de transport și logistică
Eurogate a dezvoltat propriul software pentru a veni în sprijinul cărăușilor pentru îndeplinirea tuturor formalităților, încărcarea online a documentelor de transport și furnizarea tuturor informațiilor dintr-o singură sursă. „Anunțarea noului nume și logo Eurogate Connect în premieră la Transport & Logistics reprezintă doar începutul. Avem o divizie IT foarte bine pregătită, care ține aproape de clienți și dezvoltă servicii orientate către nevoile concrete de business ale acestora. Noua pagina web a devenit operațională în prima zi a târgului de la München, iar feedback-ul primit din partea partenerilor este deja foarte bun. De altfel, tot ce am dezvoltat sub umbrela Eurogate Connect a fost făcut la sugestia clienților noștri, aceștia fiind bombardați în ultimii ani cu foarte multe schimbări legislative, obligații birocratice și taxe suplimentare. Prin urmare, era nevoie de integrarea tuturor acestora pe o singură platformă.”
Volumele de transport sunt în scădere în 2025, pe fondul reducerii producției în toată Europa, inclusiv în Germania. Şi piața de feribot pe relația de import din Europa în Marea Britanie a scăzut per total cu 5-6% comparativ cu anul trecut, iar economia britanică a cunoscut o ușoară scădere, în linie cu tendința europeană.
Companiile de transport se confruntă cu problema creșterii costurilor de operare – birocrație suplimentară, rigori privind reducerea poluării etc. – concomitent cu presiunea pusă de clienții lor de a menține tarifele stabile sau chiar de a oferi reduceri.
„Cărăușii sunt mereu prinși la mijloc între furnizori și beneficiari, astfel că orice optimizare este vitală. Pentru a putea veni cu cele mai potrivite soluții, am încheiat cooperări cu experți din sectoarele cheie, legislativ, fiscal etc., astfel încât implementările făcute să se plieze perfect pe cerințele actuale. În plus, strict referitor la Marea Britanie, accesul s-a îngreunat semnificativ și tocmai aici intervine Eurogate Connect, pentru a asigura o planificare și un acces cât mai facil”, a explicat Adam Nagy.

Serviciile Eurogate Connect se adresează, desigur, tuturor clienților actuali, până acum cu precădere utilizatori de feribot, însă obiectivul companiei este de a targeta parteneri noi, companii de transport și de logistică din toată Europa. Pachetul de servicii se va implementa gradual, însă este clar că beneficiile pentru transportatori sunt semnificative, primele reacții pozitive fiind primite deja, ca urmare a introducerii serviciului de încărcare online a documentelor de transport și formalităților vamale prin platforma Eurogate Connect. Conceptul „one stop shop” aduce economii atât de timp, cât și de bani.
În particular pentru recuperarea TVA se va lucra cu parteneri dedicați specializați în toate țările unde Eurogate este prezent. Acest produs este chiar acum în curs de implementare, iar clienții vor putea să își recupereze TVA-ul din toate statele europene unde este posibil prin intermediul unui singur furnizor. Similar se va proceda și cu alte servicii cum ar fi asistența rutieră, parcarea securizată sau închirierea de semiremorci, acestea fiind doar o parte din noile servicii ce se vor dezvolta sub umbrela Connect.
Business-ul Eurogate Connect este evaluat în prezent la 20 de milioane de euro, însă în următorii trei ani, odată cu introducerea noilor servicii, se estimează creșterea cifrei de afaceri la 100 de milioane de euro. Investiția în software în ultimii doi ani a fost semnificativă, dar pentru a aduce plusvaloare în activitatea clienților era necesară furnizarea unei platforme performante, care să permită numeroase integrări, interacțiuni și să fie disponibilă 24/7. Componenta AI este de asemenea vitală, astfel încât utilizatorii să primească asistență în timp real inclusiv pe acele paliere unde nu există deocamdată online informații suficiente sau acestea nu sunt foarte clare, a mai punctat Adam Nagy.
Eurogate Logistics este interesată de piața românească de transport
Eurogate Logistics s-a adaptat de-a lungul timpului realității diferitelor piețe unde a fost prezentă, în funcție de nevoile clienților. Din acest motiv, spre exemplu, Eurogate deține acum în Polonia o flotă de 100 de semiremorci, dar și un depozit modern.
„Nu avem ca principal obiectiv operarea de depozite, însă, acolo unde există o cerere specifică de consolidare din partea partenerilor noștri, suntem pregătiți să investim în toate facilitățile necesare. Pentru operațiuni de tip grupaj lucrăm pe scenarii diferite și inclusiv în România derulăm astfel de activități, împreună cu un partener local”, a explicat Adam Nagy.
România este o piață strategică pentru grupul Eurogate, fiind al doilea stat după Polonia din perspectiva volumelor de transport operate în Europa, astfel că pe viitor se dorește o prezență mai susținută în țara noastră. Proiectele includ înființarea unei filiale Eurogate în România sau preluarea unei companii deja existente, ambele variante fiind în analiză. De altfel, ca parte a politicii de dezvoltare a grupului, s-ar putea face astfel de achiziții și pe alte piețe, forța financiară nefiind o problemă (business-ul Eurogate a fost evaluat în 2024 la 130 de milioane de euro). Trebuie găsiți însă oamenii potriviți, a subliniat Adam Nagy, care să împărtășească valorile grupului și să fie interesați în creșterea business-ului în plan local.
Eurogate are o prezență directă și activă în România din 2021, axându-se în special pe serviciul de rezervări de feribot, oriunde în Europa, fie că este vorba de Canalul Mânecii, Marea Irlandeză, Marea Nordului sau Marea Baltică, Marea Mediterană sau Marea Neagră, dar și nordul Africii ori tranzitul prin Alpi, cât și pe documentație vamală. Serviciile vin în ajutorul transportatorilor, fiind personalizate pe nevoile și așteptările acestora, motiv pentru care Eurogate are contracte de colaborare cu toți operatorii de feribot și o echipă cu mulți ani de experiență în domeniu.