Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nevoia de a folosi AI, o certitudine într-o lume care nu încetează să ne surprindă

În așteptarea măsurilor fiscale pe care le va lua guvernul recent învestit al României și mai ales a veștilor despre conflictul dintre Israel și Iran și despre consecințele acestuia, trebuie să ne amintim și de faptul că logistica din Europa pare să se afle într-o criză majoră inclusiv din cauza perturbării activității din porturi, unde am asistat în ultimul timp la blocaje uriașe, greve, închideri de căi ferate, restructurări de alianțe, niveluri record de mici ale apelor interioare ș.a. E suficient să ne gândim la faptul că Maersk a decis să excludă de la final de iunie Rotterdam din serviciul său TA5, din cauza problemelor operaționale, ca să înțelegem că și aici putem asista la schimbări de neimaginat până de curând.

Asta în condițiile în care lanțurile de aprovizionare oricum sunt de peste cinci ani modelate în mare măsură de factori externi, din ce în ce mai greu de anticipat și pentru care răspunsul nu mai poate fi pregătit în avans așa cum se obișnuia.

Am subliniat în tot acest timp că flexibilitatea este una dintre cărțile câștigătoare, alături de informarea în legătură cu tot ce se întâmplă la nivel macro, și că prudența cu orice preț – de dorit de către mediul de afaceri și de altfel de către noi toți – nu mai este o opțiune.

Dacă însă flexibilitatea este mai degrabă o abstracțiune, una dintre soluțiile practice pentru a ajunge la ea este folosirea inteligenței artificiale (AI). Numai că ea necesită adesea costuri și mai ales personal care să știe ce să îi dea și ce să îi ceară pentru a o folosi eficient.

Probabil principalul beneficiu al AI este că oferă analize complexe pe baza cărora să se facă scenarii care să rămână măcar parțial în picioare indiferent de eventuali factori externi imposibil de prevăzut, deoarece propune opțiuni alternative de aprovizionare și gestionează relațiile cu furnizorii într-un mod care să minimalizeze consecințele instabilității geopolitice. Cu cât se va extrage mai multă valoare din informațiile disponibile, cu atât firmele vor putea răspunde mai rapid schimbărilor din societate și din economie.

AI permite modificarea flexibilă a rutelor astfel încât să se obțină cele mai bune tarife, să se respecte reglementările de mediu și să se poată măsura respectarea lor și să existe o soluție promptă inclusiv atunci când apar tensiuni în zone sensibile ale lumii. Astfel se poate trece la Industria 5.0, în care se folosește tehnologia într-o măsură tot mai mare, în timp ce se păstrează accentul pe om și pe acele capacități ale sale pe care AI nu le poate înlocui.

AI facilitează accesul la date pentru toți actorii din lanțul logistic, deci este cu atât mai importantă în cazul transportului multimodal, deoarece el presupune mai multe moduri de transport, mai multe continente tranzitate, mai multe reglementări vamale ș.a.

Şi prin maximizarea rolului și funcțiilor ERP și integrarea cu alte sisteme informatice crește gradul de adaptare la noile realități, prin creșterea vizibilității în timp real asupra datelor și prin oferirea de analize care să ducă la planificări bine documentate și la posibilitatea de a anticipa fluctuația cererii și a prețurilor și de a reduce costurile în plus din perioadele de vârf.

Nemaivorbind de faptul că tot date folosesc și tehnologiile de automatizare care simplifică fluxurile de muncă în depozite sau optimizează traseele în cazul distribuției last mile – printre cele mai comune aplicații unde vedem deja AI.

Analitica avansată este și ea vitală în a transforma informațiile brute în informații pe baza cărora se poate acționa, ceea ce optimizează procesul de luare a deciziilor. Iar prin integrare cu soluțiile IT ale furnizorilor ea poate servi și la evaluarea performanțelor acestora, la calcularea corectă a costurilor și la optimizarea strategiilor de aprovizionare pentru a minimiza expunerea la risc.

AI poate procesa din timp date despre comportamentul consumatorilor pentru a identifica eventuale creșteri sau scăderi ale cererii înainte de a deveni probleme la scară globală, ceea ce permite și evaluarea și reducerea stocului. Sau poate anticipa eventuale închideri de fabrici ori întârzieri în livrare, printr-o comunicare automatizată cu furnizorii, care să permită și găsirea celor mai bune soluții în astfel de cazuri.

Şi, pentru că în ultimul timp riscul de furturi este tot mai mare, AI își dovedește utilitatea și combătând fraudele.

Sigur că implementarea presupune și provocări, ca reticența personalului și nevoia de a proteja cât mai bine informațiile sensibile. Dar date fiind toate avantajele pe care le aduce putem parafraza, mai în glumă, mai în serios, un vechi slogan publicitar: într-o lume nesigură, AI te asigură.

Rămâne să vedem în ce măsură și ne bazăm pe cei mai îndrăzneți dintre dumneavoastră, care folosesc deja astfel de soluții moderne, să ne împărtășească nu numai avantajele concrete pe care le aduc ele, ci și eventualele limite pe care încă le au și pașii în depășirea lor.

Articole similare

Ad