
În cadrul unei comisii recente pentru transport rutier internațional la care au participat oficiali din Polonia și Ucraina, delegația poloneză a subliniat că actualul acord dintre UE și Ucraina, care abolește cerința de a folosi autorizații de transport, nu poate continua să fie discriminatoriu pentru transportatorii polonezi. Aceasta a amintit că din totalul vehiculelor grele pentru transport de marfă care au trecut în ultimii ani granița dintre Polonia și Ucraina 92% sunt ucrainene și doar 8% sunt înmatriculate în Polonia. În plus, multe camioane ucrainene vin în Polonia descărcate, doar ca să preia marfă de acolo. În concluzie, partea poloneză va căuta să excludă intrările în țară pe gol din prevederile acordului UE-UA.
Ca răspuns, partea ucraineană a raportat că cele mai multe curse pe gol spre Polonia sunt legate de transportul umanitar ce ar urma să se facă ulterior și de transportul de combustibil sau de alte mărfuri necesare pentru desfășurarea războiului. Polonezii au promis că vor verifica atent aceste informații, iar în replică au amintit un alt subiect care nu s-a schimbat de mulți ani, în ciuda numeroaselor apeluri pe care le-au făcut către partea ucraineană: sistemul ucrainean e-cherha, extrem de ineficient și care cauzează multe zile de așteptare pentru vehiculele transportatorilor polonezi care vor să treacă granița în Ucraina. Ca o soluție la această problemă, polonezii au cerut să se renunțe la e-cherha și să se revină la cozile fizice de dinainte de trecerea frontierei.
La rândul ei, partea ucraineană a propus introducerea unei noi categorii de autorizații în cadrul contingentului: cele terță țară. Dar Polonia nu a fost de acord, amintind că transportul terță țară ar putea fi realizat pe baza autorizațiilor generale, după introducerea modificărilor corespunzătoare în acordul bilateral dintre cele două țări. În plus, Polonia a propus stabilirea unui contingent de autorizații pentru 2025, dar partea ucraineană nu a fost cu niciuna dintre aceste două propuneri.
În cele din urmă, cele două delegații au convenit că, în ciuda recentei aderări a Ucrainei la acordul Interbus, această țară va continua să aplice regulile existente acum, pentru o perioadă de tranziție al cărei final va fi stabilit după terminarea consultărilor pe această temă cu Comisia Europeană.
Sursă foto: TLP