
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională privind proiectul de act normativ ce vizează aprobarea tarifelor de utilizare a infrastructurii rutiere pentru vehiculele de transport de marfă cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și care sunt utilizate pe domeniul SETRE România.
Prin Legea nr. 226/2023 au fost transpuse în legislația națională prevederile Directivei (UE) nr. 362/2022, fiind instituit cadrul legal privind aplicarea tarifelor rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, stabilite în funcție de distanța parcursă (TollRO). Totodată, a fost reglementat faptul că nivelul tarifului unitar – care reprezintă tariful de trecere TollRO pe unitatea de km – precum și categoriile de vehicule pentru care acestea se aplică, se vor adopta prin ordin de ministru.
Tariful unitar cuprinde un tarif de utilizare a infrastructurii și un tarif bazat pe costuri externe, care au la bază principiile recuperării costurilor infrastructurii și cele legate de poluarea atmosferică generată de trafic.
Tariful unitar pentru un vehicul EURO V-IV este tariful unitar corespunzător pentru un vehicul EURO VI, majorat cu 15%, iar tariful unitar pentru un vehicul EURO III-0 este tariful unitar corespunzător pentru un vehicul EURO VI, majorat cu 30%. Concret, propunerile de tarife sunt următoarele:
- Categoria I, adică vehiculele cu MTMA mai mare de 3,5 t și mai mică sau egală cu 7,5 t:
- pentru vehiculele EURO VI se plătesc 0,0535 lei/km,
- pentru vehiculele EURO V-IV se plătesc 0,0615 lei/km,
- iar pentru vehiculele EURO III-0 se plătesc 0,0695 lei/km.
- Categoria II, vehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 t și mai mică de 12 t:
- pentru EURO VI se plătesc 0,0908 lei/km,
- pentru EURO V-IV se plătesc 0,1044 lei/km,
- iar pentru EURO III-0 se plătesc 0,1180 lei/km.
- Categoria III, vehiculele cu MTMA de peste 12 tone:
- pentru EURO VI se plătesc 0,1523 lei/km,
- pentru EURO V-IV se plătesc 0,1752 lei/km,
- iar pentru EURO III-0, 0,1980 lei/km.
Potrivit proiectului de act normativ, nivelul tarifului unitar, stabilit în lei, se actualizează anual în funcție de indicele prețurilor de consum (IPC), comunicat de Institutul National de Statistică pentru anul anterior.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este entitatea desemnată să perceapă TollRO, să actualizeze anual tariful unitar și să informeze utilizatorii cu privire la acesta.
Potrivit motivației prezentată de MTI, nivelul tarifului unitar propus a fi aplicat în România pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 t este cel mai mic în comparație cu nivelul tarifelor similare aplicate în statele membre vecine (ex. Bulgaria, Ungaria).
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot transmite MTI până la 15 iulie 2025.