… si ii solicita guvernului american sa renunte la acestea. Proprietarul companiei ruse, Oleg Deripaska, declara ca 4 iulie, ziua cand ar urma sa intre in vigoare aceste sanctiuni, ar putea fi ultima zi in care sa se desfasoare activitati de productie.
Biroul American de Control al Activelor Straine (OFAC) a publicat pe 28 mai un memorandum in care a explicat de ce trebuie aplicate sanctiuni lui Deripaska si unora dintre companiile sale, inclusiv Grupului Gaz, principalele acuzatii fiind ca miliardarul rus il sprijina pe Vladmir Putin si a fost implicat in industria energetica. Acesta a facut recurs la Tribunalul SUA, afirmand ca, desi sanctiunile nu au intrat inca pe deplin in vigoare, au fost deja „nedrept de distrugatoare“ fata de companiile lui globale. Inainte de asta el a cerut OFAC sa renunte la sanctiunile impotriva activelor sale miniere, En+ si Rusal, dupa ce a abandonat controlul lor, dar pentru Gaz situatia este diferita, deoarece producatorul trece deja prin momente extrem de dificile. Unele firme din afara Rusiei, inclusiv Daimler, au inceput sa-si restranga colaborarea cu Gaz si unii furnizori de componente auto si-au reziliat contractele, astfel ca Gaz intampina presiuni uriase din partea bancilor rusesti.
In ultimii ani, Gaz s-a straduit sa se dezvolte pe plan international. In februarie, de exemplu, a inceput sa construiasca o fabrica in Azerbaidjan, cu o capacitate de 1.000 de unitati/an, care se astepta sa inceapa sa lucreze in 2020 si sa exporte utilitare usoare in Turcia, Georgia si Iran. Anterior, compania isi stabilise obiectivul ca veniturile din export sa fie egale cu cele din vanzarile din Rusia incepand cu 2020, in conditiile in care exporta vanuri in peste 39 de tari si cota veniturilor din export se apropia de 25% in 2017, iar anul trecut a vandut 60.600 de utilitare in Rusia, cu 4% peste 2017. De cand au inceput sanctiunile insa, Gaz nu a mai raportat nicio cifra operationala sau financiara, deci nici pe cele legate de exporturi, iar recent a afirmat ca sanctiunile ar face exporturile imposibile, fara a explica insa concret cum se va intampla asta.
Presupunand insa ca va reusi sa supravietuiasca fara exporturi, in niciun caz nu va supravietui fara furnizori de piese de import, care vor fi nevoiti, din 4 iulie, sa intrerupa colaborarea.
In aceste conditii, Gaz a apelat si la guvernul rus pentru sprijin, ideea principala a planului de salvare fiind incercarea de a contacta furnizori de componente care sa lucreze in Rusia, dar si de a oferi un ajutor de stat de 480 de milioane de dolari, sub diverse forme. Insa deocamdata guvernul nu a dat niciun raspuns, ba chiar se pare ca recomanda vanzarea companie catre Volkswagen – e de alta parte insa, producatorul german a intrerupt negocierile tot din cauza sanctiunilor. Iar daca sprijinul vine dupa 4 iulie va fi prea tarziu sa se pregateasca pentru impact, ceea ce i-ar afecta atat pe cei 40.000 de angajati, cat si numerosi furnizori locali de componente si de service si alti parteneri, in total 400.000 de oameni.