Valoarea tranzactiilor incheiate pe piata investitiilor imobiliare locale in primul semestru al acestui an se ridica la 340 de milioane de euro. Peste 70% din volumul total a fost generat de doar doua tranzactii (The Office si portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital). De asemenea, in aceeasi perioada au fost inchise 4 tranzactii de peste 10 milioane de euro. „Este adevarat ca exista un numar crescut de tranzactii aflate in diverse stadii de negociere pe piata de investitii, care este posibil sa duca piata la cel mai mare volum de dupa 2014, respectiv aproape de 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumparatorii raman foarte atenti si procesele de verificare prealabila (due-diligence) sunt foarte detaliate“, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
Prima jumatate din 2019 a demonstrat ca exista lichiditate in orasele secundare pentru produse de calitate, institutionale, fapt sustinut atat de cea mai mare tranzactie din acest interval de timp, respectiv vanzarea The Office din Cluj Napoca, cat si de faptul ca 70% din volumul total de investitii s-a indreptat spre alte orase decat Bucurestiul. Peste jumatate din investitiile din prima jumatate a anului au vizat cladiri de birouri, iar expertii se asteapta ca aceasta tendinta sa continue si in perioada urmatoare, birourile ramanand cea mai lichida clasa de active imobiliare in prezent.
In context regional, Romania si Republica Ceha sunt sigurele tari care au inregistrat cresteri ale investitiilor, in conditiile in care in Polonia, Ungaria si Slovacia au fost consemnate scaderi. In primele sase luni, piata de investitii din Europa Centrala si de Est a depasit 5,47 miliarde de euro si a fost dominata la fel ca si anii anteriori de Polonia si Cehia, care cumuleaza, in total, 80% din volumele investitionale.
In ceea ce priveste evolutia preturilor, in Romania s-au inregistrat cresteri in ultimele 12 luni atat pentru proprietati industriale, cat si de birouri au crescut, in timp ce pentru retail au ramas la acelasi nivel. Yield-urile pe industrial s-au comprimat cu 50 de puncte de baza, iar cele pe piata de birouri au scazut cu 25 de puncte de baza. „Evolutia este in concordanta cu trendurile regionale si globale, unde apetitul investitorilor este in crestere pentru proiecte industriale si de logistica, in special datorita expansiunii comertului electronic si implicit a spatiilor care deservesc retailerii din on-line, in vreme ce traditionalele centre comerciale isi pierd din atractivitate mai ales in cazul produselor secundare. De mentionat de asemenea, ca in contextul aparentei efervescente din piata, exista riscul ca diferenta dintre asteptarile de pret ale cumparatorilor si ale vanzatorilor sa creasca in perioada urmatoare“, a explicat Andrei Vacaru.