E.ON Energie Romania a pus in functiune trei noi statii de incarcare a masinilor electrice, doua in perimetrul Aeroportului Otopeni, pe DN 1 Bucuresti – Ploiesti (in cadrul benzinariilor MOL, la km 13, sensul spre Ploiesti si km 127 sensul spre Bucuresti) si una in incinta Automobile Bavaria Militari – sensul iesire spre autostrada A1 Bucuresti-Pitesti (Bd. Iuliu Maniu nr. 592). In cadrul proiectul NEXT-E, cofinantat din fonduri europene, prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF), E.ON va instala 19 unitati de incarcare rapida a autovehiculelor, alte 21 urmand sa fie montate de catre MOL Romania pe coridoarele de transport european din tara noastra.
Zona capitalei reprezinta un punct central de transport, aproximativ 70% din masinile electrice inmatriculate in Romania gasindu-se in acest areal. “Vom continua extinderea retelei nationale pentru incarcare pe coridoarele europene de transport: Iasi – Tg. Mures – Alba Iulia, Suceava – Bucuresti – Calarasi si Timisoara – Bucuresti – Constanta”, a declarat Catalin Valentin Iordache, director general al E.ON Energie Romania. Pana la sfarsitul anului, prin proiectul NEXT-E, vor fi instalate alte doua statii de incarcare rapida, in Ramnicu Valcea si Tg. Mures.
Cele trei statii de incarcare din zona capitalei au o putere maxima de 93 kW. Astfel, timpul mediu de incarcare a unei masini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. In fiecare locatie sunt doua locuri de parcare, fiind instalata cate o statie de tip fast charge 2×50 kW (curent continuu) + 1×43 kW (curent alternativ). Toate statiile sunt integrate intr-un sistem de monitorizare si gestionare a sesiunilor de incarcare, sistem ce asigura supravegherea non-stop si are posibilitatea de a rezolva de la distanta unele incidente aparute in timpul incarcarilor. In plus, eventualele probleme aparute la statiile de incarcare vor putea fi semnalate telefonic 24/7 la un call center al E.ON.
Aproximativ 700 de incarcari ale masinilor electrice au fost inregistrate la statiile deja montate in ultimul an, cele mai multe accesari fiind in Iasi (147), Suceava (93) si Roman (93)
Utilizatorii de vehicule electrice pot rezerva statiile direct pe site-ul eondrive.ro sau prin aplicatia mobila E.ON Drive. De asemenea, acestea pot fi vizualizate pe platforma online Plugshare.
Potrivit celor mai recente statistici ale Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in primele noua luni din 2019 autoturismele electrice si hibrid au inregistrat o crestere semnificativa de volum (4.734 de unitati vandute, fata de doar 2.927 in 2018), fapt ce face ca ponderea acestei categorii in ansamblul pietei sa fie una sa fie una semnificativ mai mare fata de cea din anul trecut (3,7% in 2019, fata de doar 2,6% in 2018). In primele noua luni ale acestui an au fost achizitionate cu cca. 30% mai multe autoturisme cu incarcare electrica decat in intreg 2018 (1.267 unitati in primele 9 luni din 2019, vs. 987 unitati pe intreg 2018).