Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Crestere chiar si de doua cifre

Desi cu pasi marunti si timizi, economia da semne de revigorare, iar care este situatia pietei de echipamente pentru depozitare – rafturi, stelaje, benzi transportoare etc. – sau cum s-a incheiat anul trecut si ce schimbari au avut loc in 2010 in acest sector am aflat prin intermediul celui mai recent raport al Peerless Media Group, care a reunit in cadrul unui top primii 20 de furnizori de echipamente pentru depozitare in functie de rezultatele financiare din 2010. Desi este inca devreme sa sarbatorim cum se cuvine revenirea economiei, putem pune totusi o sampanie la rece, timp in care se asteapta revenirea pietei la nivelul anterior recesiunii, datorita unor cresteri procentuale chiar si de doua cifre.


Topul realizat pentru anul trecut include cam aceleasi companii din 2009, iar cateva preluari si fuzionari au lasat libere doua pozitii pentru altele, care au avut astfel sansa sa acceada in clasament.
Inca o data, Schaefer Systems International, Daifuku si Dematic s-au mentinut pe primele trei pozitii. Compania clasata pe primul loc, chiar daca a inregistrat o scadere de 7%, a raportat totusi un venit de 2,19 miliarde de dolari. Cu 1,95 miliarde de dolari, Daifuku, ocupanta locului al doilea, a realizat o crestere de 10%, minimalizand diferenta dintre primele doua pozitii ale topului. Locul al treilea a fost ocupat de Dematic, cu o crestere de aproape 20%, care a ajuns in 2010 la venituri de 1,2 miliarde de dolari.
Clasamentul primelor cinci pozitii a fost completat de Murata Machinery si Vanderlande Industries, care au facut schimb de locuri in 2010. Cresterea de 20% inregistrata de Murata Machinery a fost suficienta pentru a o propulsa pe pozitia a patra, diferenta dintre cele doua companii fiind de mai putin de 1%.
Impreuna, ocupantii primelor cinci locuri au raportat pentru 2010 venituri mai mari de 6,83 miliarde de dolari, in crestere cu 3,3% comparativ cu 2009 (6,61 miliarde). Trebuie avut in vedere faptul ca unele dintre aceste cresteri ale veniturilor nu au fost neaparat generate de o crestere organica, ci au fost rezultatul unor achizitii. Acesta este si motivul pentru care, la un loc, veniturile adunate ale tuturor companiilor din Top 20, de 11,4 miliarde de dolari, au fost mai mici decat in 2009 (11,9 miliarde). Un alt factor care a contribuit la reducerea veniturilor companiilor ce alcatuiesc topul au fost proiectele nefinalizate, insa asta nu inseamna o reducere a numarului de comenzi – dimpotriva, ele au crescut iar, ceea ce se va observa si in cifra de afaceri.

Salturi spectaculoase datorate achizitiilor
Un efect pozitiv asupra rezultatelor finale ale ocupantului locului al doilea, Daifuku, l-a avut strategia de a avea o participatie de capital de 6% in cadrul Knapp. Aceasta actiune a fost creditata cu un impact pozitiv asupra rezultatelor raportate la final de an.
Un alt efect pozitiv asupra rezultatelor Dematic l-a avut achizitia HK Systems, actiune finalizata in septembrie 2010. HK System este un furnizor nord-american de solutii soft pentru segmentul de manipulare a marfurilor care anul trecut s-a clasat pe pozitia a 17-a in Top 20, cu o cifra de afaceri de 200 de milioane de dolari. Aceasta achizitie explica saltul de 20% inregistrat de Dematic.
Si Kardex Remstar International a inregistrat o crestere a veniturilor prin cumpararea actiunilor competitorului sau american Kardex Systems. Prin aceasta fuziune, cele doua companii se prezinta in top ca un tot, sub acelasi management, Kardex Remstar, cum este cunoscuta compania acum, urcand doua locuri, de pe zece pe opt.
Compania Fives Group, cu sediul la Paris, a urcat in clasament de pe locul 13 pe noua datorita cresterii de 11%. O alta firma care a reusit sa intre in topul furnizorilor de echipamente de depozitare direct pe pozitia a zecea este Intelligrated. La acest salt a contribuit recenta achizitie a FKI Logitex. Pentru primele sase luni ale anului trecut, veniturile au fost realizate doar de Intelligrated, la care s-au adaugat, din al doilea semestru, cele ale FKI Logitex.
O alta miscare strategica a facut ocupanta pozitiei a 11-a in top, Legris Industries, care prin divizia sa americana Savoye a preluat Retrotech. Dar, pentru ca fuziunea a fost incheiata la finalul lui februarie 2011, rezultatele vor fi vizibile abia la sfarsitul acestui an.
Interlake Mecalux nu a inaintat rezultatele oficiale pentru 2010, insa potrivit estimarilor oferite de Peerless Media Group, companie independenta de sondare a pietei, aceasta se pozitioneaza pe locul al saptelea in clasament.

Nou veniti, dar si mari absenti
Inca din 2009, atentia s-a indreptat catre compania americana Wynright si catre italienii de la System Logistics, care au reusit sa patrunda in clasamentul primilor 20 de furnizorii de sisteme de depozitare.
Wynright a intrat direct pe locul 17, cu 135 de milioane de dolari. Un factor semnificativ pentru cresterea sa a fost achizitia Tellurian, companie americana specializata in robotica, divizie care a beneficiat de cel mai mare grad de crestere in 2009. System Logistics, care si-a unit fortele cu furnizorul de sisteme integrate si echipamente pentru manipulare Diamond Phoenix in septembrie 2009, se afla pe locul 18, cu o cifra de afaceri de 126 de milioane de dolari.
Acum, firma de cercetare a pietei are in vizor furnizorul italian de sisteme de automatizare Elettric 80, care a inregistrat o cifra de afaceri de 94,5 milioane de dolari, doar cu 5,5% mai putin decat necesarul pentru a intra in Top 20.
Sunt si cateva companii cunoscute care totusi nu au intrat in clasament. De exemplu, Columbus McKinnon, care in 2009 a ocupat pozitia a 11-a, s-a retras voluntar din top, desi este implicata inca in productia de sisteme pentru depozitare si a vandut cateva dintre divizii.

Articole similare

Ad