Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ordonanta privind somajul tehnic va genera mii de disponibilizari

Din cauza modului neclar in care au fost formulate prevederile OUG
30/2020 privind somajul tehnic, sute de companii din domeniul transportului rutier si aerian se pregatesc pentru disponibilizari ale angajatilor pe fondul intreruperii totale sau reducerii partiale a activitatii, se arata intr-un comunicat al Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).
Astfel, companiile membre FORT acuza faptul ca aceasta ordonanta de urgenta nu ofera in mod explicit cateva raspunsuri esentiale, indelung asteptate, respectiv:
– Daca nu exista capacitate financiara, iar rulajul este aproape de zero, de unde poate angajatorul sa suporte costurile cu somajul tehnic, in asteptarea banilor de la stat?
– Firmele ce au avut provizioane pregatite pentru eventuale investitii, insa si-au redus activitatea cu mult peste 25% sau chiar au incetat activitatea, sunt considerate firme cu capacitate financiara? Se incadreaza sau nu in randul celor eligibile sa primeasca bani pentru acoperirea indemnizatiilor pentru somaj tehnic si a taxelor aferente?
– De ce mai este nevoie de un certificat care sa ateste situatia de urgenta in conditiile in care Romania este deja la nivelul de aplicare a Ordonantei Militare 3 ? Aceasta ordonanta, in mod halucinant, blocheaza iesirea din casa, insa nu stabileste oprirea transportului public, lasand operatorii de transport la mana autoritatilor ce isi bat joc de ei profitand de situatie, exemplu cel mai elocvent in acest caz fiind dat de angajatii structurii de transport din subordinea CJ Prahova care au ajuns sa ameninte operatorii de transport pentru ca nu efectueaza cursele cu zero pasageri, se mai arata in comunicatul FORT.
Daca aceasta ordonanta nu va fi modificata sau nu o sa beneficieze de clarificari pana la sfarsitul lunii martie a.c., efectul generat o sa fie invers de cel scontat, estimarile conducand catre cel putin 200.000 de angajati disponibilizati intr-o prima etapa, respectiv in urmatoarele
15 zile.
OUG 30/2020 descurajeaza orice forma de mentinere a activitatii economice la nivelul sectoarelor cele mai afectate si, in plus, nu ofera nici un minim de confort raportat evolutiei viitoare. „Nimic nu este clar, concis sau neinterpretabil in aceasta ordonanta ce demonstreaza, din nou, care este nivelul celor platiti din bani publici sa ia deciziile potrivite, mai ales in astfel de momente. Previziunile economice pentru perioada «de dupa Corona-virus» lipsesc cu desavarsire la nivelul multor companii, iar activitatea curenta este dedicata exclusiv gasirii traducerii corecte a textelor promovate de Guvern.”

Articole similare

Ad