Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comertul UE: Consiliul convine asupra pozitiei sale cu privire la un regulament revizuit privind respectarea normelor

UE faciliteaza protejarea intereselor si a drepturilor sale comerciale intr-o situatie in care Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) nu este deocamdata in masura sa emita decizii obligatorii de solutionare a litigiilor in cazul in care membrul OMC formuleaza un apel la un raport al unui grup special.
 
Ambasadorii la UE reuniti in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) au aprobat pozitia Consiliului referitoare la modificarea unui regulament privind aplicarea si respectarea normelor comertului international de catre UE. 
 
Pozitia Consiliului referitoare la asa-numitul regulament al UE privind respectarea normelor comertului international va constitui baza pentru negocierea de catre presedintie cu Parlamentul European. Actualul regulament al UE privind respectarea normelor comertului international este in vigoare din 2014. Acesta ofera un cadru legislativ comun pentru asigurarea respectarii drepturilor UE in temeiul acordurilor comerciale internationale. Datorita acestor norme, Comisia a fost in masura sa impuna contramasuri la sfarsitul unei proceduri de solutionare a litigiilor, dupa primirea autorizarii din partea OMC. Avand in vedere paralizia actuala a Organului de apel al OMC, normele existente trebuie actualizate pentru a-i permite Comisiei sa ia masuri intr-o situatie in care procedurile de solutionare a litigiilor sunt blocate. Comisia va avea, de asemenea, dreptul de a lua contramasuri atunci cand un partener comercial in cadrul unui acord comercial bilateral sau regional impune masuri comerciale ilegale si, ulterior, blocheaza procesul de solutionare a litigiilor in temeiul acordului respectiv. In urma acordului de astazi, Consiliul este pregatit sa inceapa negocierile cu Parlamentul European de indata ce acesta isi va fi stabilit pozitia. Este necesara o majoritate calificata pentru adoptarea de catre Consiliu, de comun acord cu Parlamentul European.

Articole similare

Ad