Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Printr-o diagnoza a personalitatii si abilitatii angajatilor, Accidentele la locul de munca pot fi evitate!

Conferinta „Cultura organizationala: sanatate si securitate in munca”, organizata de Hart Consulting in aceasta primavara, a reunit specialisti si directori de resurse umane, directori de sanatate si securitate in munca si reprezentanti din domenii precum productie, constructii, energie, transport, sanatate sau retail, interesati sa afle cum se formeaza o cultura corecta de sanatate si securitate in munca. Astfel, cei prezenti au inteles ca nu este de ajuns un instructaj privind siguranta la locul de munca, ci este nevoie ca angajatii sa fie selectati si formati pe baza unei diagnoze a personalitatii si abilitatii lor, care mai departe sa actioneze ca predictor pentru rata de incidente/accidente la locul de munca.
 

In mod traditional, programele de sanatate si siguranta in munca presupun o serie de politici, procese, proceduri si traininguri. Instructajul privind siguranta ii poate ajuta pe angajati sa devina mai atenti la problemele de siguranta si sanatate la locul de munca (SSM), dar daca organizatia nu are o perspectiva asupra modului in care oamenii pot contribui la climatul de siguranta, chiar si cele mai extensive programe de training privind siguranta vor avea un succes limitat.
Ca atare, orientarea catre procese nu este suficienta. Iar pentru a crea o cultura de siguranta si sanatate in munca trebuie pus accent si pe factorul uman, mai ales ca statisticile arata ca 80-90% din accidentele de munca sunt atribuite acestuia.
In 2011, in Romania, 3.681 de persoane au suferit accidente de munca superficiale, grave sau mortale.

O fisa SSM completa pune angajatorul la adapost
Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii au obligatia de a asigura sanatatea si securitatea in munca a angajatilor. Insa aceasta este usor nesocotita pana in momentul in care se produce un incident, un eveniment sau un accident. Si, pentru ca atunci intervine raspunderea angajatorului, de multe ori se ajunge la litigii in instanta. „Desi a fost o vreme cand instanta le aprecia ca daune civile, in prezent acestea sunt considerate litigii de dreptul muncii in care optica instantei si a ITM este de a sanctiona foarte dur angajatorul sau utilizatorul de resursa umana, angajatul avand o usoara pozitie dominanta fata de angajator“, a explicat avocatul Irina Petrescu, head of legal department Gi Group, completand: „fisa individuala de SSM completa va poate ajuta sa castigati un proces impotriva angajatului. Ca atare, in regulamentul intern va recomand sa mentionati ca, in caz de incidente, accidente sau evenimente, angajatorul il despagubeste pe angajat cu acordarea a 3-5 salarii, sau chiar 10 salarii pentru cele mai grave, iar in caz de deces mai multe, instanta fiind obligata sa tina cont de acest regulament intern. Altfel, intr-un proces, despagubirile vor fi mai mari.“

Exista oameni predispusi la accidente
Plecand de la observatia ca exista persoane care au predispozitie scazuta in urmarea regulilor interne, …

Articole similare

Ad