Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Fostele tari CSI, o piata inca neexploatata de producatorii romani

In cadrul Targului international CarnExpo, care s-a desfasurat la Bucuresti la sfarsitul anului trecut, unul din punctele de interes a fost constituit de seminarul cu tema „Dezvoltarea relatiilor comerciale bilaterale dintre Romania si tarile estice“, in cadrul caruia oficiali ai ambasadelor din fostele tari CSI le-au prezentat producatorilor romani din industria carnii oportunitatile, dar si dificultatile aparute pe aceasta piata mare de consum.
 

Daca in anii ’90 producatorii romani exportau zeci de mii de tone de carne si produse din carne catre Rusia, in ultimii ani tara noastra s-a reorientat catre UE, poate si ca o consecinta a faptului ca organizatiile de control ale Federatiei Ruse sunt mult mai aspre, iar documentele care reglementeaza calitatea produselor din carne pe aceasta piata au prevederi mult mai stricte decat ale statelor UE.

Desi criza globala a cuprins intreaga lume, anumite tari – precum cele din spatiul CSI – au suportat socul mai usor, inregistrand chiar ritmuri de crestere accentuate. „Rusia a permis patrunderea investitiilor straine pe teritoriul sau si a reusit sa obtina venituri substantiale pentru dezvoltare, numai ca in acelasi timp a initiat si o politica de protejare a resurselor naturale si masuri de preintampinare a preluarii agresive a resurselor sale naturale de catre companiile globale“, a mentionat Doina Hahui, director juridic in cadrul Camerei de Comert Bilaterale Romano-Ruse, anuntand cu acest prilej infiintarea Camerei de Afaceri pentru tarile CSI, ce are ca scop crearea unui cadru organizatoric care sa contribuie la promovarea si impulsionarea schimburilor economice dintre Romania si CSI.

Nu exportam deloc carne si produse din carne in Rusia
In primele opt luni ale lui 2013, exportul Rusiei catre Romania a fost in valoare de 1,9 miliarde de dolari (din care 85% carbune, petrol si gaze naturale), iar cel al Romaniei catre Rusia, de 1,1 miliarde de dolari. „Desi agricultura este un domeniu important, in relatiile noastre primeaza alte marfuri. Astfel, in volumul schimburilor comerciale produselor agricole le revine mai putin de 1% (majoritatea produse vegetale), Romania exportand in principal material saditor, conserve de legume-fructe si vin“, a precizat Igor Sidorov, consilier comercial si economic al Ambasadei Rusiei, completand: „piata este foarte mare, circa 35% din totalul volumului de consum de carne si produse din carne fiind importat (60% din tari ale UE si 30-40% din foste tari CSI)“.
Potrivit Tatianei Tihon, secretar general al Camerei de Comert Bilaterale Romano-Ruse, deoarece productia din Federatia Rusa nu acopera nevoia de consum, aceasta este un importator de carne si produse din carne. „Potrivit unor studii de piata, importul de carne ar putea depasi trei milioane de tone“, a precizat aceasta. „In structura consumului se remarca o tendinta de schimbare prin scaderea la 18-20% a ponderii consumului de carne de vita si cresterea consumului de carne de porc si de pasare pana la 35-37% fiecare.

Articole similare

Ad