Cu speranta ca primavara lui 2011 va aduce o inflorire, chiar si modesta, a pietei utilajelor de constructii, producatorii au folosit Salonul International de Echipamente Terasiere si de Constructii de la Verona (SAMOTER) drept prima modalitate de a aduce la cunostinta constructorilor, abia iesiti parca din hibernare, ca inca se investeste in cercetare si in dezvoltare, pentru ca pe santiere sa lucreze masini si utilaje moderne, confortabile si mai ales eficiente. Apoi, pe parcursul intregului an, producatorii au continuat sa-si completeze gamele si ofertele cu produse noi, axate pe controlul emisiilor, pe economia de energie si combustibil si, nu in ultimul rand, pe siguranta, aspecte care, sperau ei, sa convinga potentialii clienti ca produsele merita toti banii, chiar si in anul de criza 2011.
In 2011, Volvo Echipamente de Constructii s-a focusat pe un program extins de upgradare a produselor. Astfel, gama de excavatoare a fost completata cu noile modele versatile EC250D (24,6-28 t) si EC300D (30-33 t), echipamente din categoria grea care ofera acum reduceri ale consumului de combustibil cuprinse intre 9 si 12% comparativ cu modelele anterioare. EC250D si EC300D sunt echipate cu motoare Volvo D8H care corespund normele de poluare Tier 4i/Stage IIIB, sisteme de actionare ce beneficiaza de recircularea gazelor arse, dar si de un filtru de particule diesel cu regenerare activa. Puterea maxima dezvoltata de motor este de 202 CP pentru EC250D si de 227 CP pentru EC300D.
Noile modele au in dotare sistemul Contronics, dedicat selectarii modului de lucru, astfel ca operatorul poate alege din cele cinci moduri ceea ce se potriveste mai bine tipului de sarcina din aplicatie, obtinand in acest mod si o optimizare a consumului de combustibil. In plus, prin utilizarea unui sistem de management al atasamentelor, prevazut cu maximum 18 accesorii prestabilite, performantele pot fi adaptate sarcinilor de lucru. Astfel, cu o singura apasare de buton pot fi setate cu exactitate, in functie de accesoriul utilizat, atat fluxul hidraulic, cat si presiunile. Sistemul hidraulic optimizat si introducerea noului mod ECO si a comenzilor electro-hidraulice minimizeaza pierderile de lichid hidraulic si eficientizeaza consumul de combustibil, fara a pierde din performantele utilajului, chiar si in cele mai dificile conditii de lucru.
Concepute pentru aplicatii care necesita productivitate mare, precum cele din domeniul constructiilor in infrastructura, cariere si reciclare, modelele L110G si L120G au fost adaugate seriei G de incarcatoare frontale. Cu greutati cuprinse intre 20,7 si 21,6 t, aceste utilaje puternice si versatile dispun de imbunatatiri importante, corespunzand in acelasi timp si celor mai stricte norme de poluare. Comparativ cu modelele anterioare, L110G si L120G beneficiaza acum de o crestere a fortei de ridicare cu 20%, de o forta de rupere mai mare cu 5% si de o scadere semnificativa a consumului de combustibil. Noile modele sunt echipate cu motoare Tier 4i/ Stage IIIB, cu puteri cuprinse intre 260 si 268 CP. Motorul diesel Volvo, de 8 l, este echipat cu sase cilindri cu turbosuflanta si sistem V-ACT, care dispune de filtru de particule cu regenerare activa si recirculare a gazului.
Noile modele din seria G a incarcatoarelor frontale sunt echipate cu motoare ce corespund standardelor Stage IIIB, oferind o forta de ridicare mai mare cu 20% si o forta de rupere mai mare cu 10%. Cele mai noi modele, L150G, L180G si L220G, sunt echipate cu motor diesel Volvo de 13 l, cu turbosuflanta si tehnologie V-ACT, cu filtru de particule diesel si filtru de recirculare a gazelor arse, dezvoltand puteri cuprinse intre 300 si 371 CP. Cabina Care Cab ROPS/FOPS asigura operatorului un nivel ridicat de confort, precum si o vizibilitate extrem de buna. De asemenea, noile modele sunt echipate cu sisteme avansate de monitorizare si diagnoza, concepute pentru a prelungi viata masinii, dar si pentru a creste timpul de utilizare si productivitatea.
New Holland Construction propune a solutii „ecologice”, odata cu lansarea noii game de incarcatoare pe pneuri si excavatoare pe senile echipate cu noua tehnologie Tier IV Interim, care ofera un nivel crescut al productivitatii, dar si o economie substantiala de combustibil.
Noul excavator pe senile E305C si cele doua modele de incarcatoare pe pneuri, W170C, si W190C, sunt echipate acum cu noua tehnologie SCR New Holland. Modelul E305C este dotat cu un nou sistem hidraulic care asigura o utilizare 100% a pompei, indiferent de aplicatie, si care, impreuna cu noile motoare si tehnologia SCR, determina o crestere a productivitatii cu 10% si o reducere a consumului cu 10%, comparativ cu modelul echivalent din seria B. Noua cabina vine cu caracteristici exceptionale in materie de confort si siguranta: niveluri reduse de zgomot si vibratii, dispozitive de directionare cu joystick, vizibilitate 360o si echiparea cu camere ce ofera o vizibilitate mai buna in partea din spate.
Noile incarcatoare pe pneuri W170C si W190C sunt echipate cu motoare cu sistem de presiune inalta common-rail care ofera cele mai crescute niveluri de putere si de cupluri din aceasta clasa. Operatorul poate selecta unul sau mai multe moduri de putere prestabilite in functie de aplicatie, maximizand astfel eficienta motorului si productivitatea. In plus, acestea sunt echipate cu sistem de transmisie cu cinci viteze, care poate fi blocat, si cu sistem SCR (Selective Catalytic Reduction), care aduce o economie de combustibil intre 9 si 17% comparativ cu modelele din seria B. Noul sistem hidraulic confera un nivel inalt al productivitatii si cicluri de lucru rapide, iar cabina spatioasa ofera un acces facil si vizibilitate 360o.
Buldoexcavatoarele B115B si B11BTC beneficiaza de o serie de caracteristici noi care scad consumul, crescand confortul operatorului, productivitatea si fiabilitatea utilajelor. Sistemul de autonivelare cu care este dotata cupa modelului B110B ajuta la imbunatatirea productivitatii, ca si anvelopele frontale de 20” care asigura o aderenta buna la sol si stabilitate.
New Holland si-a extins oferta de incarcatoare frontale prin introducerea unui model nou, W230C, la categoria de 20 t. Acest model ofera o putere neta mai mare, o greutate de incarcare/descarcare mai mare si o forta de rupere mai buna a cupei, pentru a corespunde nevoilor crescute de incarcare a camioanelor.
New Holland a extins seria C cu doua noi modele de excavatoare, care acopera acum o plaja cuprinsa intre 21 si 31 t. Modelele E215C (21 t) si E245C (25 t) dispun de tehnologia SCR de la New Holland, care optimizeaza procesul de combustie pentru o eficienta maxima, permitand motorului cu sase cilindri sa se concentreze exclusiv asupra generarii de electricitate, oferind 15 CP in plus fata de seria B. Cabina EVO ofera vizibilitate exceptionala in orice conditii, prin intermediul unei ferestre mari in dreapta si al unei camere standard pentru vederea inapoi, in vreme ce pilonii ingusti ai structurii consolidate ROPS/FOPS imbunatatesc si mai mult vizibilitatea. Monitorul multifunctional inovator permite operatorului sa vada partea din spate a masinii, monitorizand in acelasi timp si parametrii excavatorului.
New Holland a propus si noul excavator pe senile E265C EL, de 28 t, cu 142 kW/190 CP, echipat cu cupa de 0,58-1,40 m3, alaturi de noul sau incarcator frontal W230C. Acesta e dotat cu motor de 168 kW/ 225 CP si ofera o greutate de operare de 19.857 kg, o capacitate a cupei de 3,63 m3 si o inaltime de descarcare de 4.118 mm, fiind utilajul potrivit pentru incarcarea camioanelor de mare capacitate.
In toamna anului trecut, in cadrul Expozitiei de Reciclare si Management al Deseurilor de la Birmingham, New Holland a prezentat si noul mini-incarcator L225, destinat incarcarii deseurilor, care beneficiaza de patentul pentru ridicare verticala Super Boom. Noul L225, cu forta de desprindere de top a cupei incarcate, dar si alonja si unghi de basculare maxime, ofera cicluri rapide de lucru si o inalta productivitate.
Noul mini-excavator E50B SR, prezentat la expozitia de la Birmingham, asigura o productivitate inalta in lucrarile de sapare, prezentand aceeasi tehnologie inteligenta pentru sistemul hidraulic folosita la excavatoarele New Holland de 50 t. Performanta buna a cupei este asigurata de noul design al lamei, care face ca o singura trecere sa fie suficienta, in acelasi timp deplasarea cu doua viteze conferindu-i putere si eficienta. Mini-excavatorul ofera o capacitate mare de ridicare, iar diametrul mare al cilindrului imprima forte exceptionale de desprindere cu cupa plina.
Case Construction Equipment a lansat un program de reinnoire a produselor si realizarea de echipamente inovative, desfasurat pe doi ani. Astfel, a propus serii noi de excavatoare pe senile, incarcatoare frontale, buldoexca-vatoare, toate cu accent pe tehnologia motoarelor ce corespund normelor Tier 4 Interim, oferite de partenerul Case, FPT Industrial. Primele doua modele din noile serii C de excavatoare pe senile sunt exemple in care functioneaza aceasta noua tehnologie. Modelele CX250C (de 24,7 t) si CX370C (de 36,7 t) sunt actionate de motoare Tier 4, cu injectare multipla a combustibilului, deplasarea variabila a turbosuflantei, recirculare duala a gazului evacuat (CEGR) si un pulverizator de particule diesel. Desi ofera aceleasi valori nominale de putere ca si modelele anterioare, ambele masini au un consum de combustibil mai bun cu 10%.
Modelele seriilor C sunt echipate cu cinci sisteme de economisire a energiei, intre care cel de reducere in mod automat a puterii motorului in timpul operatiunii de coborare sau de pivotare a bratului, revenirea la relanti atunci cand manetele nu sunt utilizate, reducerea fluxului la inceputul operatiunilor de balansare, oprirea automata a motorului dupa un timp de inactivitate pre-setat si ajustarea presiunii hidraulice la operatiunile de sapat.
Masinile sunt dotate cu cabina modernizata, cu ecrane color de afisaj, multifunctionale. Modelele din seria C sunt echipate cu un ciocan nou si un sistem hidraulic auxiliar, de mare debit, avand un design revizuit al atasamentelor, pentru o operare mai rapida si o performanta imbunatatita de ridicare.
Incarcatorul pe pneuri 821 F, echipat cu un motor de 6,7 l Tier 4 Interim, si cu un sistem de control, in patru moduri, al puterii, permite operatorului sa aleaga puterea perfecta de iesire, potrivita fiecarei sarcini, oferind o reducere a consumului de combustibil cu pana la 10% si o productivitate crescuta. O transmisie automata optionala, cu cinci viteze, contribuie la reducerea substantiala a consumului de combustibil.
Masinile din seria F au sisteme hidraulice mai puternice si mai rapide, pentru a putea oferi performante superioare. Astfel, clientii pot alege intre o parghie servo single si un sistem de control hidraulic pe doua nivele, pentru operatiuni de productie ridicate. Noua transmisie automata cu cinci trepte, cu posibilitatea blocarii cuplului motor, asigura o accelerare mai rapida si viteze de croaziera mai mari comparativ cu seria E. Apoi, operatorii pot opta pentru sistemul de directie premiat, Case Joystick. Atat 821F, cat si 921 F pot fi echipate cu bratele de incarcare standard Z-Bar sau cu bratele suplimentare XR. Modelul 921F, actionat de un motor de 242 CP (180 kW), si care opereaza cu o cupa de 3,6 m3, aduce Case intr-un sector nou al pietei incarcatoarelor.
Echipata cu cel mai puternic motor de pe piata, seria noua T Construction King a gamei de buldoexcavatoare (TLB) utilizeaza acum cu 10% mai putin combustibil decat modelele anterioare. Masinile ofera o aderenta mai mare datorita anvelopelor late de 20” si o capacitate de incarcare mai mare cu 20%. Pentru transportul pe sosea, inaltimea buldoexcavatorului poate fi redusa cu 30 cm, iar schimbarea echipamentelor auxiliare se face usor, din cabina, prin intermediul primului cuplaj hidraulic rapid (integrat) din lume.
Toate cele patru modele din gama Construction King sunt dotate cu o cupa frontala de 1,2 m3, cu 20% mai mare decat cele ce echipau modelele anterioare. Cabina buldoexcavatorului Case este complet ajustabila, pentru a oferi o pozitie confortabila de lucru. Un scaun de suspensie cu protectie lombara este prezent in dotarea standard, iar nivelul zgomotului din interior este de doar 77dB(A).
Terex Finlay a lansat la jumatatea anului trecut ciuruitorul compact pe senile 863 Heavy Duty, un utilaj extrem de versatil si adaptabil, proiectat si construit pentru a lucra in cariere, minerit, constructii si demolari sau in activitati de reciclare, in locuri unde spatiul este o conditie decisiva. Noul ciuruitor inclinat frontal, cu configuratie modulara, este echipat cu doua punti. In functie de sarcina de lucru a utilajului, ciurul poate fi ajustat hidraulic intre 14 si 18o. Puntea superioara a ciurului poate fi dotata cu o varietate de componente de sortare precum dinti, placa perforata si ochiuri de plasa, in vreme ce puntea de jos poate fi echipata cu ochiuri de plasa sau degete cascada.
Un conveier de inalta performanta, cu o unitate hidraulica pe cutia de viteze, este cuprins in dotarea standard, dovedindu-se performant si versatil in medii de lucru solicitante si variate. Utilajul este echipat cu trei benzi transportoare de descarcare cu pliere hidraulica, care sa permita stocarea la capacitate maxima, precum si o asamblare/dezasamblare rapida. Motorul Deutz de 49kW si 66CP este utilizat pentru a propulsa utilajul, iar telecomanda op-tionala face utilajul extrem de manevrabil pe santier. Statia are capacitatea de prelucrare de pana la 250 t/ora si poate fi alimentata fie de un concasor mobil pe senile, fie de un excavator. In plus, prezinta avantajul de a putea fi pliata hidraulic si pregatita de transport in maximum 30 de minute, fiind astfel utilajul ideal pentru activitatile de sortare.
Liebherr a scos pe piata anul trecut noul incarcator industrial electric, „semi-stationar”, ER934, echipat cu un nou sistem electronic de management (sistem Liebherr de control al cuplului motor), utilizat pentru actionarea si reglarea circuitului hidraulic, in scopul obtinerii in mod constant a unor conditii optime de lucru. Utilajul de 38 t, care beneficiaza de o raza de lucru de 15,5 m, oferind o capacitate de ridicare de pana la 3,3 t, contribuie, datorita actionarii electrice, la prevenirea poluarii la locul de munca. Incarcatorul este actionat de un motor electric de 160 kW si vine cu o arhitectura generala complet revizuita, nu doar adaptata acestui tip de actionare.
Noul model prezinta, pe langa avantajul unor costuri de baza reduse, si o reducere a nivelului de zgomot, de emisii poluante si de praf. In plus, cerintele de intretinere sunt mai mici la astfel de utilaje, actionarea electrica asigurand cicluri de lucru mai rapide si performante mai inalte. De asemenea, faptul ca incarcatorul are un cablu atasat arata limitele acestuia referitor la cat de mult sau cat de departe poate fi deplasat, utilajul fiind totusi mobil. Pentru a se preveni o posibila deteriorare a incarcatorului ER 934 C atunci cand este mutat, acesta dispune de un cablu suplimentar.
O alta noutate este statia MMX 3500 de fabricare a betonului de la Simem, care incorporeaza o serie semnificativa de caracteristici pozitive privind instalarea si intretinerea, dar in special transportul facil si rapid al sistemului, care poate fi manipulat usor, chiar si cu vehicule obisnuite, evitandu-se astfel restrictiile impuse transportului special. Optimizarea amplasarii unitatii de betoane, ca si a transportul betonului pe santier catre locul de utilizare, permit planificarea si organizarea santierelor complexe, reducand in acelasi timp impactul global al emisiilor poluante provenite de la mijloacele de transport.
O atentie speciala la Samoter a fost acordata si calitatilor inovatoare ale carligului de demolare cu un cilindru de intensificare a presiunii, realizat de Mantovanibenne. Acest echipament aste actionat prin intermediul unei telecomenzi ce controleaza conectarea-deconectarea dispozitivului care, datorita presiunii mari din cilindru, dar si a altor caracteristici si principii inovatoare, ajuta la atingerea, pentru masina pe care este utilizat, a unor performante care in mod normal sunt realizabile numai cu masini cu puteri distincte, mai mari. Propunerea Mantovanibenne e originala in ceea ce priveste dezvoltarea hidro-mecanica si aplicarea conceptului de operare.
In sectorul producerii betonului, producatorul gigant Sany a prezentat anul trecut, ca debutant pe aceasta nisa, autobetoniera GJB12 SY5400 GJB12 (12 m3 de produs), conceputa special pentru piata italiana.
CIFA a dezvoltat o gama de produse potrivite pentru diverse activitati din infrastructura (tunele, metrou, canale de irigatii, baraje, centrale hidroelectrice), intre care utilajele de inalta tehnologie de tipul Spritz CSS-3 Step III, mobil, CSS-3 pe senile si PCS 209.
CSS-3 Step III, versiunea cea mai evoluata a modelului mobil, este un vehicul 4×4 echipat cu transmisiune hidrostatica cu trei moduri de virare, putand atinge o viteza maxima de 27 km/h. Impreuna cu o unitate de pompare cu debit variabil (de la 5 la 30 m3/h), utilajul este echipat cu un brat cu trei sectiuni (intre care una telescopica de 2,7 m), montat pe o turela cu ax dublu. Modelul este dotat cu un motor diesel (Tier 3/Stage 3A) cu amortizor catalitic de zgomot, standardele inalte de siguranta fiind garantate de filtrul anti-particule FAP, disponibil optional.
Aditivii speciali utilizati la pulverizarea betonului sunt amestecati cu precizie maxima, prin intermediul unei pompe operate electronic.
Echipamentul hidraulic face parte dintr-o unitate actionata de doua motoare: unul electric de 55 kW si unul diesel de 61 kW, un echipament dual util in timpul operatiunilor de pompare cand activitatile nu vor fi intrerupte daca nu mai exista actionarea electrica. CSS-3 poate pulveriza betonul si mixturile in interiorul tunelelor cu o raza de pana la 16 m, extensia bratului necesitand doar o inaltime de 3,1 m, la fel ca si utilajul.
Spre deosebire de „fratele sau mai mare”, noul model CSS-3 pe senile de la CIFA poate fi folosit in special pe suprafete si terenuri denivelate. Dintre masinile pentru tunele, acest model este potrivit la lucrul pe suprafetele inclinate, putand face fata unor pante de 75o. Unitatea de pompare este asezata pe diagonala si montata pe un cadru rabatabil, avand astfel posibilitatea de a ramane pe orizontala chiar si pe suprafete extrem de inclinate, ceea ce constituie un avantaj in termeni de calitate si continuitate a performantei de pompare. Faptul ca este o unitate compacta face inutila utilizarea stabilizatorilor, in vreme ce bratul cu trei sectiuni (din care ultima telescopica) are o turela cu ax dublu. Toate miscarile bratului sunt actionate cu telecomanda, operatorul putandu-se pozitiona in afara ariei de lucru, intr-o pozitie optima fata structura tunelului, obtinand astfel un plus de confort si siguranta.
Actionarea sasiurilor pe senile (furnizate de Grupul Gemmo) este diesel, in vreme ce miscarile bratului si toate celelalte operatiuni legate de pompare sunt actionate electric. Utilajul este echipat cu sistem de dozare a aditivilor, in vreme ce o pompa, actionata direct de la panoul electric, garanteaza un flux continuu si o dozare precisa. Modelul PCS 209 reprezinta evolutia tehnologiei CIFA in ceea ce priveste pulverizarea manuala, cu ajutorul caruciorului rigid cu o singura axa, echipat cu bara de tractiune frontala. Structura masinii este compacta, sistemele fiind integrate in sasiu, iar actionarea este fie diesel, fie prin intermediul unui motor auxiliar electric. Potrivita pentru traversarea santierelor de lucru, cu o viteza maxima de 6 km/h, masina are o capacitate maxima de productie de 20 m3/h de beton, o performanta buna pentru aceasta varianta manuala. PCS 209 vine echipat cu un dozator proportional Uniflux care sprijina aditivii in accelerarea consumului de lichid. Cu toate aceste performante, incepand cu aprilie 2012, masina va fi echipata cu sistemul H1.0, un dozator nou pentru aditivi, aflat deja in dotarea modelului CSS-3. Tot din 2012, masinile distribuite in Europa vor fi actionate de motorizari cu emisii conforme normelor Step 4-Tier 4.
In sectorul sigurantei, Imer Group a realizat anul trecut dispozitivul Keylife, utilizat la curatarea tamburului autobetonierelor in conditii de siguranta, in vreme ce Komatsu a propus o cabina ranforsata pentru toate excavatoarele pe senile.
Pe de alta parte, pentru a corespunde unui spectru larg de solicitari de pe santiere si pentru operativitate permanenta, Komatsu a dezvoltat si testat un sistem hidraulic de cuplare rapida a bolturilor care asigura reconfigurarea rapida a utilajului in vederea trecerii cu usurinta de la operatiuni de demolare „high reach”, la operatiuni „low reach“ (inaltimi mai mici de lucru) sau la configuratia necesara unor operatiuni de excavare.
Anul trecut, Komatsu a adus imbunatatiri si Seriei 8 de excavatoare pentru demolari, in vederea sporirii performantelor acestora. Noile modele au cilindrii pentru ridicarea bratului mai mari decat excavatoarele standard, pentru a obtine o putere mai mare in brat, dar si pentru realizarea unor operatiuni fine si precise de demolare. Platforma rotitoare a utilajului a fost special conceputa pentru excavatoarele de demolare, pentru reducerea factorilor de stres la care este supus utilajul si pentru a putea sustine fara probleme greutati mari. Cabina se inclina de la 0 la 30° pentru confort in operare si o vizibilitate buna asupra atasamentului de lucru. Optional, sasiul hidraulic este reglabil, putand fi retractat in numai cateva minute, pentru a obtine o dimensiune redusa de transport. Doua circuite hidraulice aditionale permit folosirea atasamentelor rotative de demolare si a cupelor standard de excavare, iar puterea de lucru disponibila a echipamentelor este controlata si precisa, prin actionarea proportionala cu un joystick.
Modelul PC290LC/ NLC-8 este un utilaj potrivit pentru activitati de demolare a constructiilor de doua pana la cinci nivele, fara a necesita o platforma. De asemenea, avand in vedere dimensiunile compacte si greutatea relativ mica a utilajului, precum si posibilitatea utilizarii unor atasamente de pana la 3 t, noul excavator pentru demolari de la Komatsu este potrivit pentru activitati in spatii restranse.
De aceea, cele mai noi modele de excavatoare Komatsu pentru demolari sunt cele cu gabarit redus si cu sistem de protectie OPG (Operator Protective Guard) – nivel II, recomandate activitatilor de demolare in spatii restranse.
Noua serie 8 este robusta si versatila, oferind in acelasi timp siguranta in lucru a operatorului si un consum redus de combustibil, oferind un bun raport eficienta-cost al intregii activitati. Toate excavatoarele Seriei 8 de la Komatsu sunt dotate cu sistemul de monitorizare prin satelit Komtrax cu ajutorul caruia toate informatiile despre modul de lucru al utilajelor, locatia acestora, starea tehnica, consumul de combustibil, performante sau despre cerintele de servisare sunt disponibile prin intermediul internetului. De asemenea, Komtrax poate alerta clientul printr-o notificare pe e-mail deplasarea sau pornirea neautorizata a motorului.
Excavatoarele Komatsu pentru demolari sunt dotate in varianta standard cu scaune cu suspensie pneumatica, incalzite, cu spatar confortabil, pentru o pozitie corecta a spatelui. In plus, nivelul de zgomot din interiorul cabinei este mai redus decat cel din interiorul unui autoturism, operatorul lucrand astfel in conditii optime. Cabina are in dotarea standard un panou de comanda color ce permite un acces facil la modurile de lucru ale echipamentului si la sistemul de climatizare, in vreme ce camera montata in spatele utilajului poate oferi operatorului o imagine clara asupra partii din spate a utilajului.