Banatul, cu circa 250.000 m2 de spatii industriale clasa A construite in Timisoara si 44.000 m2 la Arad, din care circa 30.000 m2 disponibili, este cea mai dinamica zona din Romania din acest punct de vedere, daca ne gandim la extinderile realizate la cerere pentru Continental (76.000 m2), TT Electronics (15.000 m2), sau Elster (3.000 m2) si la cei circa 12.000 m2 construiti semi-speculativ de VGP, suprafete ce urmeaza sa fie livrate in 2015. Asta in conditiile in care in Bucuresti sau Cluj-Napoca nu s-a mai construit de mult nimic.
Dezvoltarea rapida din ultimul timp a facut insa ca Timisoara sa devina, asa cum arata Gabriel Sfetcu, partener si director Departament Industrial in cadrul GS Capital, o zona saturata, nu in sensul ca nu ar mai exista spatii disponibile pentru noi parcuri industriale, ci in sensul ca nu prea se mai poate produce, din moment ce firmele actuale isi „vaneaza“ anagajatii, din lipsa de forta calificata de munca.
Dar in aceste conditii va veni puternic din urma Aradul, unde oricum e mai usor de ajuns. Insa pana acum investitorii au preferat Timisoara pentru ca este capitala economica a Banatului, este putin mai aproape de vama si are mai multe universitati.
Nivelul chiriilor este de circa 3,5 euro/m2/luna pentru spatiile clasa A pregatite pentru logistica si care pot fi amenajate pentru productie, si este aproximativ acelasi in Timisoara si in alte orase din tara, deoarece, asa cum explica Gabriel Sfetcu, nu depinde de importanta economica a zonei, ci de tipul dezvoltarii, iar costul materialelor si al fortei de munca este relativ apropiat in diverse regiuni. Comparativ cu 2014, chiria este cu 5-10% mai mare, dar asta in conditiile in care profitul dezvoltatorilor e inca la limita.
Mai exista tranzactii si cu spatii de clasa B sau C, dar acestea nu influenteaza piata. In ceea ce priveste parcurile industriale apartinand municipalitatilor, Gabriel Sfetcu afirma ca ele s-au umplut, in mare parte, in 2009-2010, dar unele firme care produc acolo pot ajunge la concluzia ca este mai rentabil, in aceste conditii de instabilitate economica, sa plece, platind penalizari la contract pentru nerespectarea perioadei la care s-au angajat, decat sa ramana si sa-si asume pastrarea numarului de angajati impus.
Reprezentantul GS Capital tine sa atraga atentia asupra faptului ca spatiile libere construite cu ceva timp in urma sunt pe terminate, iar noile investitii vor presupune chirii cu 15-20% mai mari, deoarece materialele de constructii s-au scumpit, iar salariile au crescut.
Freidorf – potrivit pentru firmele care au nevoie de parcele mari
Parcul Industrial Freidorf din Timisoara, care are ca proprietar municipalitatea orasului, a fost construit in vederea stimularii dezvoltarii economice locale, in conformitate cu Hotararea Consiliului Local nr. 220/1999, in sud-vestul orasului, in intravilanul localitatii, si are o suprafata totala de 63 ha si 3.600 m2.
Parcul este situat la 7 km de centrul orasului, 2,5 km de DN 59, cate 8 km fata …