Inainte de declansarea crizei din 2008, cele mai multe companii de constructii erau coplesite de volumul mare de lucru, investind cu usurinta in achizitionarea unui parc propriu de utilaje. Insa situatia din ultimii ani a schimbat mult structura pietei, deschizand o portita favorabila companiilor de inchirieri de utilaje. Un astfel de serviciu este acum la dispozitia tuturor celor care nu mai vor sa riste pe o piata extrem de instabila investind in achizitia de echipamente si in angajarea de operatori pentru acestea.
Una dintre companiile care a intuit ca poate contribui, prin serviciile oferite, la cresterea profitului societatilor de constructii, este si firma de inchirieri Dimcea Crane, al carei parc de automacarale poate ridica, la inaltimi de maximum 30 m, sarcini de pana la 30 t.
Infiintata in 2008, Dimcea Crane a ajuns la un parc alcatuit din trei automacarale de 18 t, destinate preponderent manipularii marfurilor, montajelor speciale, lucrarilor din cadrul centralelor electrice, activitatilor din domeniul industrial si mutarilor de utilaje, operand in Bucuresti si in localitatile aflate pe o raza de maximum 120 km in afara Bucurestiului.
Pe langa implicarea in proiecte mari, precum constructia magazinelor Kaufland, utilajele companiei au fost utilizate la manipulare de containere de 2 t la inaltimi de lucru de 17 m si o raza de 10 m, pentru montarea unui hambar de aeronave si la Teatrul Bulandra. De asemenea, au participat la montajul unui vapor in Piata Constitutiei, prin manipularea unor piese de 1,5 t la inaltimi de 17 m, pe o raza de lucru de 10 m, la montarea unui chiler in Centrul Vechi si a unei piscine de 6×10 m si 1,5 t in comuna Baneasa (inaltime de ridicare 12 m). Printre clientii principali mentionam si fabrica de bere Tuborg, unde au fost manipulate ferme de hala (1 t) la inaltimi de 7 m, pe o raza de lucru de 13 m. „Criteriile pe baza carora am fost selectati au fost pretul si recomandarile de pe piata“, a precizat Catalin Musat, administratorul companiei.
Automacaralele apartinand Dimcea Crane au fost utilizate si la descarcarea si pozitionarea legaturilor de fier cu greutati cuprinse intre 2 si 4 t pe o raza de 13 m, de la lucrarile la Pasajul Piata Muncii, la manipularea paletilor de caramida, fier beton si a altor materiale de constructii sau containere de la complexul rezidential Fundeni si locuintele ANL din Drumul Taberei.
In afara de contractorii din domeniul privat, compania a inchiriat utilaje si catre companii de stat, precum Electrica. „Am manipulat stalpi de retea electrica de 1 t la inaltimi de 13 m. De asemenea, am pus o automacara la dispozitia firmelor de remediere defectiuni electrice din cadrul retelei Bucuresti-Ilfov“, a punctat administratorul companiei, subliniind ca „pretul si termenele de plata difera de la beneficiar la beneficiar, neavand legatura cu faptul ca sunt privati sau de stat.
…