Piata inchirierilor de utilaje s-a confruntat anul acesta cu cea mai mare cadere de la declansarea crizei din 2008, reflectand, pe de o parte, noul val de insolvente declarate de constructori, iar pe de alta, jocurile „necinstite“ de formare a preturilor. In consecinta, multe companii de inchirieri s-au trezit cu datorii de zeci si sute de mii de euro, prea putin probabil sa fie recuperate vreodata, precum si cu incapacitatea de a mai fi profitabile.
Si poate ca aceste cazuri ar fi fost mai putine daca macar membrii Asociatiei Romane de Inchirieri (ARI) ar comunica mai bine intre ei si ar profita fiecare de experienta, fericita sau nefericita, a celor din jur.
In prezent, ARI are 19 membri, precum si o cerere noua de adeziune in asteptare, ce va fi analizata la urmatoarea intalnire in plen. „Spre deosebire de anul precedent, in 2013 companiile nu au fost prea interesate sa se inscrie in asociatie, poate si ca o consecinta a faptului ca a fost un an mai greu decat precedentii“, a spus Stefan Ponea, presedinte ARI si managing partner Industrial Access, completand: „comunicarea este inca dificila. De obicei, ne intalnim doar ca sa cunoastem piata, fiindu-ne solicitata experienta numai atunci cand o companie se confrunta cu o problema stringenta in relatia cu clientii.“
Piata merge din rau in mai rau
In opinia presedintelui ARI, de la declansarea crizei, 2013 este cel mai slab an in ceea ce priveste inchirierile. „Dupa revigorarea inregistrata in 2011 si un 2012 in care unii au mers bine, iar altii mai putin bine, nimeni nu s-a asteptat ca 2013 sa fie mai slab ca 2012, toti jucatorii inregistrand scaderi“, a spus Stefan Ponea, subliniind ca unul dintre motivele caderii pietei este noul val de insolvente. „Anul acesta ne-am confruntat cu cea mai mare «teapa» din istoria firmei, de 500.000 de euro, de la o companie olandeza cu care colaboram de circa sapte ani“, a explicat Stefan Ponea, subliniind ca, in ciuda acestor conditii, afacerea merita dusa mai departe. „Planul de afaceri trebuie realizat pe o perioada mai lunga, pentru ca cine va ramane «in picioare» dupa ce piata se va curata va beneficia de conditii mult mai bune. Insa aceasta curatare nu se va face in 2014, totul depinzand in cea mai mare masura de deciziile politice care, in ultimele 18 luni, au fost luate impotriva business-ului sanatos, incepand cu introducerea platii TVA la incasare sau cu politicile de colectare discretionare, pana la cresterea numarului si valorii taxelor“, a mai zis Stefan Ponea. De altfel, Industrial Access a ales pentru 2013 a fost sa renunte inca de la inceput la o parte din cota de piata.
Romania, codasa la venitul mediu pe utilaj inchiriat
In 2013, scaderea Industrial Access a fost, dupa primele 11 luni, de 23% comparativ cu perioada similara din 2012. Mai mult, din punct de vedere al profitabilitatii, in 2013 rezultatele s-au situat sub cele din 2010, in vreme ce cifra de afaceri nu a putut depasi nivelul din 2011 (cresterea din 2010 in 2011 a fost de 70%) …