Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Zona metropolitana Bucuresti, inca in „coada de peste”

Traseele dintre Bucuresti si localitatile invecinate sunt probabil cele mai profitabile din tara, motiv pentru care interesele sunt foarte mari. Tocmai de asta, reglementarea functionarii zonei metropolitane treneaza si, din pacate, interesul calatorilor se pierde din vedere. Operatorii de transport prezenti la conferinta Tranzit de la Targu Mures si-au aratat disponibilitatea de a colabora cu autoritatea de reglementare si cu principalul operator de transport, RATB, numai sa se gaseasca o solutie prin care sa nu fie scosi din business. Cum situatia este incurcata chiar si acum, si era cu atat mai in ceata acum doua luni, bineinteles ca nimeni dintre cei direct implicati si de la care se asteptau cu disperare raspunsuri nu au venit in fata operatorilor.

Chiar si asa, discutiile au fost foarte interesante.

Zonele metropolitane nu conditioneaza existenta unui transport public integrat. In ceea ce priveste Bucurestiul insa, situatia este deosebita, este de parere Constantin Ballo, consilier in cadrul RATB. Pe langa faptul ca este capitala si este foarte extinsa comparativ cu celelalte orase ale tarii, suprafata care ar trebui sa fie inclusa in zona metropolitana este cu atat mai larga intrucat integreaza numeroase sate din jur. „Regiile autonome, cate au mai ramas, nu sunt nici regii, si nici autonome. Astfel ca solutia ar fi transformarea lor in societati comerciale, nu neaparat private, ci detinute majoritar de administratia locala. De altfel, conform directivelor europene, RATB ar trebui transformata in societate comerciala pana anul viitor. Probabil ca se va face si asta in ultimul moment si atunci ar trebui incheiat un contract de serviciu public cu autoritatea administrativa. Pentru ca astazi se primesc bani sub forma de subventie fara contract. Pe langa faptul ca in general societatile publice nu sunt exemplu de eficienta, aceasta modalitate de a subventiona este total nestimulativa. La RATB ponderea subventiei din bugetul de exploatare este de 65% (se incadreaza in valo-rile europene). Iar cea mai mare parte din aceasta subventie este datorata transportului pe sine, pentru ca nu se poate exploata o retea de tramvaie din costul biletelor, daca acestea sunt limitate ca valoare”, a aratat Ballo.

Subventionarea tarifelor sociale: argumente pro-contra
In Europa continentala, biletele de calatorie sunt limitate la pretul unui litru de motorina. Cine nu poate practica tarifele sociale primeste diferenta. Modalitatea de a subventiona prin completarea bugetului de exploatare, unde se amesteca toate cheltuielile si nu se face un audit profesionist, prin care sa se vada ce este si ce nu este subiect de subventie, este total nestimulativa.
Modelul care s-a apropiat de noi, pana in Polonia si Ungaria, este cu totul altul. Licenta de transport pe trasee sau pentru o anumita zona se atribuie, de preferinta pe piata deschisa, conform directivei europene. Se negociaza un contract de servicii pe baza unor cifre de control (de regula cost/km, dar nu numai), …

Articole similare

Ad