Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile germane au incredere in mediul investitional din Romania

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK) a participat in toamna anului trecut, pentru prima data, la chestionarul „AHK World Business Outlook”, realizat de Uniunea Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK). Au fost chestionate companii la nivel mondial referitor la situatia lor, la asteptari si evolutii conjuncturale in fiecare tara, la investitii, dar si la cele mai importante riscuri. Potrivit studiului, companiile germane din Romania au dobandit din nou incredere privind amplasamentul investitional local. Ca urmare, pentru urmatoarele 12 luni, cei mai multi respondenti (60%) sunt de parere ca nivelul investitiilor nu se va schimba, 31% din companii vad investitii mai mari, si doar 9% sunt de parere ca investitiile se vor reduce. Mai mult, in primele noua luni ale lui 2015 investitiile straine directe au depasit, ca valoare, intregul an 2014.
 

Din Romania au raspuns la chestionar 83 de companii, din care 37 din domeniul serviciilor, 33 din industrie/constructii si 12 companii din comert.
Tot anul trecut, in primavara, Camerele de Comert si Industrie Germane din Europa Centrala si de Est (ECE) realizasera un chestionar comun, privind situatia economica si conditiile investitionale din fiecare tara in parte, la acesta participand 126 de companii din Romania.
Pe baza celor doua chestionare, AHK a elaborat un raport de conjunctura despre Romania care permite, pe de o parte, o comparatie in ceea ce priveste evaluarea situatiei conjuncturale si a situatiei firmei, iar pe de alta, o privire de ansamblu asupra principalilor factori de risc economic din perspectiva companiilor.

Investitiile straine directe au crescut
In Romania, industria ramane un important motor de crestere economica. Domeniul constructiilor a crescut in primul semestru al lui 2015 cu 5,5% fata de anul anterior, comertul a inregistrat o crestere de 6,2%, iar domeniul informatii si telecomunicatii a crescut cu 13,4%. Pe categorii de utilizari, cheltuielile pentru consum au contribuit cu 5,2% la cresterea economica, iar formarea bruta de capital fix a crescut cu 9,2% in prima jumatate a anului trecut, fata de prima jumatate din 2014.
Investitiile straine directe sunt pe un trend ascendent si au atins in primele noua luni ale lui 2015 valoarea de 2,5 miliarde de euro (+66,4% fata de 2014), mai mult decat in intregul an 2014. Valoarea cea mai ridicata a investitiilor straine a fost atinsa in martie (476 de milioane de euro), iar cea mai scazuta a fost in februarie (110 milioane de euro) si mai (123 de milioane de euro).
Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9%, de la 1 iunie 2015. BNR a revizuit prognoza pentru rata anuala a inflatiei la -0,7% pentru finele acestui an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfarsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale in crestere.

Apar constant noi unitati de productie germane
Germania ramane si in prima jumatate a lui 2015 cel mai important partener comercial al Romaniei, conform datelor INS. Exporturile catre Germania au insumat 5,4 miliarde de euro, (20% din totalul exporturilor), cu 6,8% mai mult decat in primele sase luni din 2014. Importurile din Germania au fost de 5,9 miliarde de euro (19,6% din total), in crestere cu 11% fata de anul anterior. In 2014, exporturile catre Germania au insumat 10,1 miliarde de euro, iar importurile, 11,2 miliarde de euro.
O prezenta importanta in Romania o au companiile producatoare de componente auto si cele din domeniul prelucrarii metalelor, dar si cele din industria de mase plastice. Noi investitii germane au avut loc in capacitati de productie in Timisoara, Sibiu, Cluj, Targu Jiu, Arges, Dej, Arad si Oradea. Bransele in care germanii au investit cu precadere au fost tehnici de incalzire/ racire, industria de automobile, masini de curatare, dar si pe piata serviciilor sunt active multe firme germane.
Din actualul chestionar de conjunctura reiese ca firmele germane sunt increzatoare in ceea ce priveste situatia actuala proprie. 61% din companii (in primavara, 54%) apreciaza situatia propriei firme ca fiind mai buna, 33% (in primavara 40%) considera ca aceasta se mentine neschimbata si 6% din companiile care au raspuns la chestionar apreciaza situatia companiei ca fiind mai rea, acelasi procent ca si la chestionarul din primavara.

Piata muncii este nesatisfacatoare
Asteptarile companiilor in ceea ce priveste intentiile de angajare s-au diminuat, fiind mai rezervate decat in primavara. Acestea se confrunta cu lipsa personalului calificat mai ales in zonele economice dezvoltate precum Timis, Arad, Sibiu si Brasov.
In afara de asta, lumea de afaceri mai este ingrijorata si de actualele propuneri de modificare a legislatiei muncii. Propunerile vizeaza in special modificari si completari ale Codului Muncii, dar si ale legii privind Dialogul Social.
Conform chestionarului din toamna, numarul angajatilor se va mentine neschimbat in 55% din companii (primavara: 41%), iar numai 39% din companii sunt de parere ca acesta va creste (primavara: 52%). 6% din companiile participante la chestionarul din toamna sunt de parere ca numarul de angajati se va reduce (primavara: 7%).

Exista o serie de factori de risc pentru dezvoltarea economica
A doua parte a chestionarului din toamna s-a axat pe cei mai importanti factori de risc economic din perspectiva companiilor. Cel mai mare risc il reprezinta conditiile-cadru economice si politice, considera companiile chestionate. 56,6% din cele 83 de companii participante la chestionar vad aceste conditii ca fiind cel mai mare risc in dezvoltarea lor economica. O privire asupra factorilor economici din chestionarul din primavara arata ca prin „conditii-cadru economice si politice” companiile inteleg factori precum infrastructura, administratia publica si achizitiile publice, unde Romania se claseaza sub media celorlalte state din Europa Centrala si de Est.
Asa cum reiese si din chestionarul din primavara, situatia sistemului de invatamant din Romania nu este satisfacatoare. Si chestionarul din toamna arata ca lipsa personalului calificat reprezinta pentru dezvoltarea economica a companiei un risc important (peste 48%). Lipsa personalului calificat este de mult timp un subiect pentru companiile germane din Romania, mai ales pentru industria prelucratoare. Evolutiile din ultimii ani in ceea ce priveste sistemul de invatamant merg in directia buna, dar exista in continuare necesitatea imbunatatirii acestuia. AHK sustine institutiile statului si companiile in directia crearii unui sistem de invatamant profesional, orientandu-se in propunerile pe care le face catre sistemul dual de invatamant din Germania. Pentru Romania un sistem de invatamant profesional functional este foarte important, printre altele si pentru a reduce somajul in randul tinerilor. Alte riscuri la care s-a referit chestionarul din toamna sunt: cererea pietei, stabilitatea juridica, costurile cu forta de munca, finantarea, cursul de schimb si preturile la energie si materii prime.
Din perspectiva firmelor cursul de schimb reprezinta pentru cele din Romania un risc minor.

Articole similare

Ad