Dupa ce exporturile au inregistrat o scadere constanta incepand din aprilie, luna trecuta pe bursa TimoCom s-a inregistrat per total aproape o dublare a exporturilor fata de lunile anterioare. Cea mai mare crestere a fost pe relatia Italia, unde raportul marfa/camioane a evoluat de la 21/79 la 71/29. Cei care merg insa in Italia cu marfa vor trebui sa se orienteze pentru retur din alte state, deoarece importurile noastre din aceasta tara se afla in continua scadere inca din mai, ajungand acum la un raport de 44/56.
In 2010, volumul schimburilor comerciale romano-italiene a depasit 10 miliarde de euro. Cele mai multe din exporturile noastre, ca valoare, au fost articolele de imbracaminte si incaltaminte si telefoanele mobile. Iar cele mai mari importuri ca valoare au fost din categoria materialelor textile, diverselor masinarii electrice ori a pieilor brute pentru prelucrare.
In primele patru luni ale acestui an exporturile noastre catre aceasta destinat ie au depasit importurile (1,91, respectiv 1,89 miliarde de euro). Produsele romanesti cel mai cerute de italieni au fost incaltamintea, tigarile si telefoanele mobile. Importurile de produse italienesti s-au concentrat pe piei brute, parti de incaltaminte si produse laminate.
In Romania sunt prezente 30.000 de firme cu actionariat italian, dintre care jumatate sunt active. In Italia sunt prezente chiar mai multe firme cu actionariat romanesc, respectiv 32.000, majoritatea fiind asociatii familiale.
Un volum crescut de marfuri romanesti a mers luna trecuta si catre Austria, Franta si Marea Britanie cu un raport de 63/37, 51/49 si 46/54. In schimb, importurile au scazut pe majoritatea relatiilor de interes pentru romani.
Cele mai putine importuri au venit din Marea Britanie, fiind si aici un important deficit intre importuri si exporturi.
Volume importante de marfa ne vin acum de la vecinii bulgari, unde raportul marfa/camioane este de 87/13. In schimb, exporturile catre aceasta destinatie au scazut usor, de la 40/60 la 37/63.