Epidemia e.coli a afectat pana acum zece state europene carora le-a produs pagube de circa 400 de milioane de euro din cauza cantitatilor urias e de legume distruse. Cea mai afectata a fost Spania, unde pagubele au ajuns la 200 de milioane de euro, urmata de Olanda cu 80 de milioane de euro, apoi de Germania si Franta cu circa 30 de milioane de euro fiecare si de Italia cu o paguba de 25 de milioane de euro. Tara noastra a raportat pierderi de circa noua milioane de euro.
Gurile rele sustin ca acest scandal legat de bacteria e.coli ar fi, de fapt, un atac al Germaniei impotriva Spaniei, o mare producatoare de legume si fructe. Numai ca acesta a afectat serios si tara noastra din cauza interdictiei Germaniei si Cehiei de a importa castraveti romanesti, fapt care a ridicat pierderile Romaniei la circa 110.000 de euro pe zi.
Noua epidemie a afectat serios si volumul transporturilor din si catre Romania, situatie reflectata si de bursa TimoCom. Daca exporturile se situeaza in medie la acelasi nivel din mai, importurile au continuat scaderea inceputa in urma cu doua luni.
Cele mai multe importuri au venit din Bulgaria si Polonia, unde raportul marfa/camioane este de 89/11 si, respectiv, 83/17. Relatiile nu sunt, insa, unele cautate de transportatori din cauza nivelului mic al exporturilor catre aceste state. Astfel, exporturile catre Bulgaria au scazut de la un raport de 53/47 la 40/60, iar cele catre Polonia de la 44/56 la 31/69.
In afara de Polonia si Bulgaria, importurile au scazut pe majoritatea relatiilor. Cea mai mare scadere a importurilor a avut loc pe relatia Belgia, unde de la un raport de 62/38 s-a ajuns la 37/63. In schimb, aproape ca nu exista marfuri de export catre aceasta destinatie, raportul fiind de 2/98. Exporturi aproape zero sunt si catre Spania, unde raportul este de 11/89, iar importurile din aceasta tara au ajuns la 60/40 de la 62/38. In ultimele luni si importurile din Italia au continuat sa scada, iar luna trecuta au ajuns la un raport de 54/46 de la 65/35.